22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Băncile dau înapoi impozitul pe dobândă

Băncile dau înapoi impozitul pe dobândă

După ce a avut nevoie de o săptămână pentru a stabili cum se aplică o lege deja intrată în vigoare, Ministerul Finanţelor s-a sucit la 180 de grade în doar 24 de ore. Băncile vor da înapoi clienţilor impozitele reţinute.

După ce marţi anunţa băncile într-o scrisoare că vor fi impozitate toate dobânzile la depozite care intră în conturi după 1 iulie, Ministerul Finanţelor a revenit ieri cu o precizare. Astfel, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor, Guvernul va impozita doar dobânda obţinută în intervalul 1 iulie-dată scadentă.”

„De exemplu, dacă am un depozit cu scadenţa pe 10 iulie, mi se va impozita doar dobânda aferentă perioadei 1 iulie-10 iulie. Băncile îşi vor pune la punct sistemul informatic pentru a calcula sumele aferente”, ne-a explicat un reprezentant al ARB. Potrivit acestuia, sumele reţinute de bancă sub titlu de impozit în vechea sa formă vor fi returnate clienţilor.

Încă trei zile de impozit „pe stil vechi”

Instituţiile de credit din România vor fi obligate să îşi ajusteze sistemele informatice la noile reglementări. Cu alte cuvinte, softul va trebui să fie capabil să calculeze dobânda din perioada care s-a scurs de la constituirea depozitului la 30 iunie şi să o excludă de la impozitare. „În ceea ce priveşte CEC Bank, vom face tot posibilul să modificăm cât mai repede sistemul informatic conform cu noul mod de impozitare. Probabil vor mai fi una sau două zile în care clienţii vor plăti impozit pentru întreaga sumă dacă dobânda se vira la scadenţă, dar banca le va vira banii înapoi”, declară pentru Mediafax Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al ARB.

Incoerenţă de la un cap la altul

De la sfârşitul săptămânii trecute, băncile au impozitat cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât au considerat că Ministerul Finanţelor apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate. Pe de altă parte, Raiffeisen Bank a anunţat luni că suspendă reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal. MFP a transmis marţi o scrisoare băncilor în care preciza că veniturile din dobânzile înregistrate în conturile clienţilor după 1 iulie, chiar dacă sunt aferente depozitelor la termen constituite înainte de această dată, vor fi impozitate în integralitate cu 16%. Potrivit scrisorii de marţi, pentru depozitele la termen cu plata dobânzii la scadenţă câştigurile înregistrate în conturi după 1 iulie urmau să fie impozitate integral, chiar dacă cea mai mare parte a perioadei de economisire s-a surs înainte de această dată. 

Cele mai citite

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă