3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Băncile au scumpit masiv împrumuturile în lei

Băncile au scumpit masiv împrumuturile în lei

Creditorii au mărit dobânzile la creditele în monedă naţională cu până la 5 puncte procentuale atât în august, cât şi în septembrie.

Creditele noi acordate populaţiei în monedă naţională pe o perioadă între unul şi cinci ani au avut în luna august dobânzi cu până la 5% mai mari decât în luna precedentă, arată datele Băncii Naţio­na­le a României. Mai mult, în aceeaşi lună băncile au scumpit şi dobânzile la împrumuturile de nevoi personale contractate de populaţie în euro, pe o perioadă de la unu la cinci ani, de la 7% la peste 8,5%. Scumpirea împrumuturilor în monedă naţională a continuat, de altfel, şi în luna septembrie, potrivit datelor agregate furnizate de portalul www.conso.ro.

Băncile şi-au concentrat tirul majorărilor la creditele cu garanţii ipotecare, conform raportului Conso privind evoluţia ratelor dobânzilor în septembrie 2010.  Rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a urcat de la 11,6% la 11,8%, atingând cel mai mare nivel din ultimele 6 luni. Creditele de nevoi personale cu ipotecă au fost afectate şi mai mult, rata medie a dobânzii avansând cu 0,3 puncte procentuale (de la 12,4% la 12,7%).  În schimb, creditele personale (fără garanţii) au fost cel mai puţin sensibile.

Creditele de casă se scumpesc în lei, dar se ieftinesc în euro

Rata medie a dobânzii a urcat marginal, cu numai 0,1 puncte procentuale, băncile manifestând o concurenţă mai intensă pe acest segment.   În continuare, creditele de nevoi personale înregistrează costuri apropiate de minimul ultimilor 2 ani, ca urmare a unor reduceri semnificative operate în ultimele luni.   Costul cardurilor de credit îşi menţine rigiditatea caracteristică, acestea fiind împrumuturile al căror cost reacţionează cel mai puţin la condiţiile monetare. Rata medie a dobânzii rămâne în apropierea pragului de 24%.  În schimb, în zona creditelor în euro, evoluţiile au fost divergente în luna septembrie 2010.   Deşi indicele monetar Euribor a înregistrat o scădere minoră, această mişcare a fost preluată doar de către creditele imobiliare. În acest caz, rata medie a dobânzii a revenit la 7% (după o scădere cu 0,1 puncte procentuale). 

Nivelul de 7% este un minimum istoric pentru ofertele de credite imobiliare (excluzând Programul „Prima Casă”) ale băncilor româneşti.  Pe de altă parte, ratele medii ale dobânzilor au rămas neschimbate la ofertele de credite nevoi personale (cu şi fără ipotecă). Singurele tipuri de credite în euro care s-au scumpit sunt cele auto. Rata medie a dobânzii a urcat de la 11% la 11,2%, pe fondul unui interes scăzut al instituţiilor financiare pentru acest tip de finanţări. Această evoluţie a făcut ca nivelul dobânzilor pe acest segment să înregistreze cel mai înalt nivel din ultimul an.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă