19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016ANAT: Peste 10.000 de turişti vor pierde banii de vacanţă din cauza...

ANAT: Peste 10.000 de turişti vor pierde banii de vacanţă din cauza schimbării structurii anului şcolar

Peste 10.000 de sejururi au fost deja vândute pentru perioada vacanței de iarnă, iar agențiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România și străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016. ANAT avertizează că turiştii care au contractat deja sejururi pentru vacanţa de iarnă riscă să piardă sumele cheltuite din cauza modificării structurii anului școlar, relatează Mediafax.

Lucia Morariu, prim-vicepreședinte ANAT, a declarat că asociaţia a făcut o estimare de 600 de euro în medie de persoană pentru un sejur, pentru care fiecare turist a plătit un avans de 200 de euro, iar cele 10.000 de sejururi au fost deja contractate. Astfel, turiștii care au achitat avans pentru vacanțe ar urma să piardă în total aproximativ două milioane de euro.

Reprezentanţii asociaţiei spun că săptămâna în plus de vacanță, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanță din luna februarie, respectiv zilele în plus de școală din iunie, stabilite în mod arbitrar de către Ministerul Educației, fără consultarea mediului privat și a antreprenorilor din turism, aduce deservicii atât agențiilor de turism, cât și hotelierilor.

Oficialii ANAT spun că lispa de comunicare cu asociațiile din turism denotă lipsa de interes a autorităților pentru susținerea turismului românesc.Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci și clienții lor. Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuții între autorități și patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului școlar. Oare domniile lor nu obișnuiesc că plece în vacanța de iarnă, la schi, cu copiii, și nu rezervă din timp sejurul? Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului școlar nu va mai oferi turiștilor români posibilitatea să meargă în vacanțe la prețuri mici, prin pachete contractate din timp?“, a declart Lucia Morariu, prim-vicepreședinte ANAT.

Potrivit unui ordin al Ministrului Educației, publicat joi în Monitorul Oficial, noul an școlar începe luni și cuprinde o vacanță de iarnă de trei săptămâni în loc de două și una de vară care se încheie pe 11 septembrie, astfel că anul școlar 2016-2017 nu va începe cu o săptămână mai devreme, așa cum solicitase Consiliul Național al Elevilor și cum prevedea structura anterioară. Structura anului școlar 2015 – 2016, stabilită în luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificată pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi în Monitorul Oficial.

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă