8.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Ajutoare de 2.500 de euro pentru disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii

Ajutoare de 2.500 de euro pentru disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii

Cei aproape 800 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi de la combinatul Mechel Câmpia Turzii, începând cu luna iunie, ar putea beneficia, la cerere, de ajutoare financiare în valoare de câte 2.500 de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) dacă vor să înceapă o afacere, informează Mediafax.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pentru obţinerea sumelor din fondurile europene trebuie întocmit un studiu de impact din care să rezulte că zona municipiului Câmpia Turzii are un caracter monoindustrial şi că disponibilizarea are efecte negative importante.

“Din Fondul European de Ajustare la Globalizare am putea atrage fonduri pentru a-i sprijini şi pe şomerii de la Mechel Câmpia Turzii, nu numai pe cei de la Nokia. Cine doreşte, ar putea să beneficieze de câte 2.500 de euro pentru a-şi deschide o afacere. E vorba fie de PFA, de un IMM, fie să se asocieze într-o firmă. Am mers pe ideea obţinerii de bani pentru o afacere şi nu pe cursuri de calificare, pentru că în zonă nu am avea unde să plasăm forţa de muncă. Spre desosebire de cazul Nokia, unde s-a spus că e relocare de producţie şi că disponibilizările s-au făcut din cauza globalizării, la Mechel este nevoie de un studiu de impact, care să arate că în Câmpia Turzii este o zonă cu caracter monoindustrial, iar efectele negative ale disponibilizării sunt importante. Un astfel de studiu ar putea fi plătit de Consiliul Local Câmpia Turzii, Consiliul Judeţean Cluj sau acţionariatul majoritar rus de la Mechel”, a afirmat Don.

Potrivit acestuia, în şedinţa Consiliului Local Câmpia Turzii de miercuri consilierii vor fi informaţi în legătură cu posibilitatea întocmirii acestui studiu de impact.

Don a adăugat că pentru şomerii şi viitorii disponibilizaţi din zona Turda – Câmpia Turzii, AJOFM Cluj va organiza în 27 aprilie o bursă a locurilor de muncă în Turda şi Cluj-Napoca.

Potrivit sursei citate, în judeţul Cluj rata şomajului va ajunge, la sfârşitul lunii aprilie, de la 3,8 la sută, cât a fost în martie, la 4,5 la sută, după înregistrarea celor aproximativ două mii de disponibilizaţi de la Nokia şi altor aproape 150 de şomeri de la alte societăţi.

Aproape 800 din cei 1.904 angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii vor fi disponibilizaţi începând cu luna iunie, după ce acţionarul majoritar rus a notificat conducerea sindicatului asupra acestei intenţii.

Grupul rus Mechel a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii (INSI), Mechel Târgovişte (COS), Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel are în România aproximativ 7.000 de angajaţi.

Cele mai citite
00:00:50

Kerry spune că în urma lui a rămas o muncă „enormă” în timp ce iese din rolul climatic

După ce și-a petrecut mai mult de jumătate din viață în serviciul public, John Kerry, care a împlinit 80 de ani în decembrie, va...

Cum să-ți menții gențile ca noi? Sfaturi de întreținere

Ești pasionată de accesorii, însă gențile sunt, de departe, preferatele tale? Ei bine, dacă investești bugete considerabile în acest sens și vrei să te...

Prognoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru intervalul 4 - 17 martie. Astfel, în următoarele două săptămâni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă