22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016500.000 de români au câte trei credite

500.000 de români au câte trei credite

Peste 4,5 milioane de oameni au cel puţin un credit, în timp ce calitatea împrumuturilor bancare este cea mai precară din regiune.

Numărul total al românilor care au cel puţin un credit la bancă a ajuns, la finele lunii iunie, la 4,5 milioane ceea ce reprezintă aproape 50% din totalul populaţiei active. Mai mult, motiv de îngrijorare pentru BNR, media de credite pe cap de român împrumutat este de 1,7. Peste 500.000 de mii de români au cel puţin trei credite(două la bănci şi unul la o Instituţie Financiară Nebancară), arată un document al BNR. “Îndatorarea semnificativă şi rapidă a populaţiei în ultimii ani reclamă o monitorizare atentă, având în vedere că nu există o experienţă la nivelul gospodăriilor în gestionarea unor stocuri importante de datorii bancare de-a lungul unui întreg ciclu de afaceri şi cu precădere în faza descendentă a acestuia, iar evoluţiile actuale sunt preocupante”, precizează specialiştii BNR în raportul asupra stabilităţii financiare.

Campioni la restanţe

Peste 10% din creditele acordate de băncile locale persoanelor fizice şi companiilor au şanse zero de a mai fi rambursate. Potrivit  raportului  Băncii Naţionale, la finalul lunii iunie 2010, ponderea creditelor cu restanţe mai mari de 90 de zile în totalul împrumuturilor era de 10,2%, de peste două ori mai mare decât la finele lui 2008. În acelaşi timp, restanţele mai mari de 30 de zile dar mai mici de 90 de zile (creditele înregistrate la categoria restante şi îndoielnice) s-au triplat în 2009 comparativ cu 2008, şi-au continuat creşterea şi în prima jumătate a acestui an, atingând la finele lunii iunie o pondere totală de 5,9%(faţă de 1,4% în decembrie 2008). Aceste valori plasează România pe primul loc în Europa în privinţa  restanţelor, înaintea unor ţări ca  Ungaria, Grecia sau Anglia, unde numărul împrumuturilor bancare este cu mult mai mare decât în România.

Creditul cu buletinul, principalul vinovat

Românii au păstrat totuşi un comportament de plată foarte bun în privinţa creditelor pentru garantate. Perspectiva pierderii locuinţei a făcut ca ponderea totală a restanţelor să se menţină la doar 3%. Pe de altă parte însă, creditele de consum şi cardurile de credit acordate cu foarte mare uşurinţă în perioada 2006-2008 au generat restanţe de aproape 13,5% din total. De altfel, valoarea medie a creditelor cu cele mai mari probleme nu depăşeşte 5.000 de lei. Ca o consecinţă a acestor evoluţii, băncile locale vor încheia anul 2010 în cel bun caz, pe zero, dacă nu chiar pe pierdere, iar 2011 nu va fi nici el un an cu mult mai bun. Potrivit unui test efectuat de BNR după metodologia FMI, valoarea totală a provizioanelor (rezerve constituite de bănci pentru a acoperii creditele restante) va urca cu nu mai puţin de 38%. Chiar şi în aceste condiţii, solvabilitatea băncilor locale se menţine la un nivel destul de ridicat. Nivelul mediu al indicatorului de solvabilitate (calculat ca raport între capitalurile proprii ale băncilor şi activele lor) se menţine peste 13%, cu 3% peste nivelul recomandat de Banca Naţională. Trebuie menţionat însă că, pentru a menţine acest nivel, un număr de 12 bănci locale au efectuat majorări de capital doar în primele şase luni ale acestui an. 

 

Ponderea creditelor neperformante în total credite

Ţara          Pondere 2008(%)   Pondere 2009(%)

România    4,2                        8
Ungaria     3                           6
Grecia       5                           7
Bulgaria    2,2                         6
Cehia        3                            5
Croaţia      5                            6,2
Polonia      4                            6
Austria      1,9                         2,5
Franţa       2,5                         2,5
Italia         5                           6
Belgia       1,8                         2,5
Anglia       1,8                         3

Sursa: BNR

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă