27.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăAlegeri 20162.000 de manageri români lucrează în străinătate

2.000 de manageri români lucrează în străinătate

Circa 2.000 din cei peste două milioane de români plecaţi să lucreze în străinătate conduc companii sau divizii ale marilor grupuri internaţionale, potrivit unor calcule Business Magazin care vor fi publicate în ediţia de luni, informează Mediafax.

Publicaţia precizează că împărţirea pe categorii profesionale a celor peste două milioane de români care muncesc în afara ţării arată diferenţe numerice mari între cei cu munci fizice şi uneori slab calificate şi ceilalţi expaţi.

Astfel, numărul managerilor se ridică la circa 2.000, în timp ce alţi 10.000 – 20.000 sunt „internişti” – angajaţi din companii multinaţionale relocaţi pentru perioade scurte, de câteva luni, pentru specializare într-o altă ţară unde grupul este prezent.

La aceştia se adaugă aproximativ 50.000 de specialişti: medici, ingineri, programatori şi contabili, conform calculelor Business Magazin realizate pe baza datelor de la companii, firme de recrutare şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Predominanţi rămân cei circa 1,5 – 2 milioane de români care au plecat din ţară pentru că trăiau la limita subzistenţei, dar care au avut acces în străinătate doar la locuri  de muncă nespecializate sau cu specializare primară – culegători de căpşune, muncitori în construcţii, îngrijitori.

Spre deosebire de aceştia, managerii nu au plecat de la rău la bine, ci de la bine la mai bine. Veniturile mai mari, dorinţa de a avea o carieră internaţională, poziţia ierarhică mai importantă sunt principalele motive pentru care ei au acceptat relocarea.

Harta ţărilor unde românii ocupă funcţii de management are marcată în cea mai mare parte Europa, dar nici SUA şi Asia nu sunt ocolite.

Europa este destinaţia managerilor din industria bunurilor de larg consum, farmaceutice sau servicii financiare (Procter & Gamble, Kraft Foods, JTI, Pfizer, GlaxoSmithKline etc). În Asia lucrează românii de la Metro, în timp ce în SUA majoritari sunt cei care lucrează în domeniul IT (Adobe, Microsoft, Electronic Arts), scrie BUSINESS Magazin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă