Generalul Chris Ghika (Foto: media.defense.gov)

Un prinț român este general în armata britanică. A devenit celebru după ce l-a contrazis pe Trump

Generalul britanic Christopher Ghika, devenit cunoscut după ce ar fi avut o controversă cu Donald Trump, este descendentul familiei nobiliare Ghica din România, anunță presa din Statele Unite.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.05.2019 - 19:29

Christopher Ghika, ofițer în armata britanică, deține, acum, gradul de general maior. Funcția din acest moment a lui Chris Ghika este aceea de comandant adjunct pentru Strategie și Informații în cadrul Operațiunii internaționale “Inherent Resolve”, condusă de SUA, având drept misiune combaterea grupării teroriste ISIS în Siria și în Irak.

Generalul Ghika (47 de ani) are o carieră militară strălucită, dar discretă, care a început, în anul 1993, în cadrul regimentului de infanterie “Irish Guards” – o unitate de elită care asigură inclusiv protecția Familiei Regale britanice. De-a lungul timpului, ofițerul Ghika a participat și la misiuni internaționale cum ar fi cele din Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak.

De acum un an, generalul maior Ghika face parte din comandamentul Operațiunii “Inherent Resolve”. De pe această poziție, Chris Ghika a avut o declarație, acum câteva zile, care l-a adus în atenția opiniei publice internaționale, întrucât s-a considerat că generalul britanic l-ar fi contrazis pe președintele SUA, Donald Trump.

„Nu există o creștere a ameninţărilor din partea forţelor proiraniene în Irak şi în Siria. Sperăm şi ne aşteptăm ca această situaţie să continue“, a declarat generalul Chris Ghika, la Bagdad, în cadrul unei teleconferinţe cu responsabili de la Pentagon. Generalul Ghika se referea, în această declarație, la grupările paramilitare irakiene Al-Hashd al-Shaabi, care luptă împotriva ISIS și sunt susținute de Iran. Generalul Ghika a făcut această afirmație după ce Casa Albă anunțase că ar avea informații „îngrijorătoare“ şi „semnale clare“ despre pregătiri de atac ale Iranului împotriva intereselor americane în Orientul Mijlociu.

„Noi supraveghem ameninţările cu multă atenţie şi ne adaptăm corespunzător măsurile de protecţie a forţelor noastre. Luăm o serie de măsuri de protecţie şi le considerăm total satisfăcătoare. Misiunea noastră este de a învinge gruparea Stat Islamic. Iranul nu figurează nici în ordinele care mi-au fost date, nici în directive, nici în vreun document de organizare“ , a precizat generalul Chris Ghika.

Imediat după aceea, presa occidentală a încercat să afle date suplimentare despre acest ofițer britanic atât de curajos încât să-l contrazică pe președintele Trump.

Conform site-ului washingtonexaminer.com, Chris Ghika este fiul prințului John Ghika (1928-2003), care a fost, și el, ofițer în armata britanică, tot în cadrul “Irish Guards”,  și care se născuse la Paris, din părinți români.

„Familia Ghika a domnit în Moldova din 1658 până la Unirea Principatelor, în anul 1859”, notează, pe de altă parte, site-ul ziarului The Telegraph.

Un detaliu de culoare oferit de presa britanică este că prințul ofițer John Ghika, tatăl actualului general Chris Ghika, a fost comandantul paradei militare din anul 1978, de la Londra, organizată cu prilejul vizitei liderului comunist al României, Nicolae Ceaușescu. La acel moment, locotenent-colonelul John Ghika a fost  cel care i-a așteptat, călare, în fața intrării în Palatul Buckingham, pe Nicolae și pe Elena Ceaușescu.

Comentarii