4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăAldineStan Lee, omul legendă

Stan Lee, omul legendă

Însă nu toţi ştiu că aceşti supereroi au „evadat” din mintea unui singur om, Stan Lee pe numele său. Şi mai puţini sunt cei ce cunosc fabuloasa sa biografie şi mai ales rădăcinile sale româneşti.

Stanley Martin Lieber s-a născut pe data de 28 decembrie 1922, la New York, într-o familie de imigranţi săraci.

Ca mii şi mii de alţi semeni ai lor, părinţii săi, Jack Lieber (1893-1965) şi Celia Solomon (1898-1947), evrei din România, veniseră în America la începutul secolului XX, în căutarea fericirii. Din păcate, marea criză economică din deceniul trei le-a tăiat aripile, şi Jack Lieber îşi petrecea tot timpul căutând de lucru.
Micuţul Stanley a fost nevoit să lucreze încă din adolescenţă. În puţinul timp liber pe care îl avea la dispoziţie, citea şi mergea la cinema. Citea tot ce-i cădea în mână, dar mai ales paginile de ziar şi suplimentele duminicale cu benzi desenate.

Aşa încât a fost foarte bucuros să afle că ar putea fi angajat la o mică editură ce publica broşuri cu literatură poliţistă, western şi benzi desenate, Timely, condusă de o rudă prin alianţă, Martin Goodman. La vârsta de 17 ani, Stanley Lieber devine astfel secretar de redacţie (adică omul bun la toate), fiind coleg cu desenatorii Joe Simon şi Jack Kirby, viitoare legende ale celei de-a noua arte. La un moment dat va scrie împreună cu cei doi un episod din aventurile „Căpitanului America”, pe care îl va semna Stan Lee (şi de atunci înainte doar aşa va semna şi chiar îl va adopta ca nume oficial).

Între 1942-1945, Stan Lee a fost înrolat în armată. Aici a fost încadrat la serviciul de propagandă şi i s-a cerut să scrie… scenarii. De filme şi de benzi desenate.

După război, când s-a întors la editura Timely, ştia deja ce meserie va face pentru tot restul vieţii: scenarist de benzi desenate.

 

Stan Lee, cel mai prolific scenarist BD american din toate timpurile

În anii’50 a scris textele la mai toate seriile BD de la editura Timely ( „Captain America”, „Young Allies”, „The Distroyer” etc).
La începutul anilor 60, în contextul liberalizării spirituale a societăţii americane şi ţinând cont şi de faptul că micii cititori de comics crescuseră şi-şi doreau altfel de poveşti, Stan Lee inventează noi personaje, care sunt diferite de eroii stereotipi de până atunci şi, deşi au în continuare puteri supra-omeneşti, ei sunt umanizaţi şi au sentimente (pozitive sau negative).

Astfel, în 1961, împreună cu Jack Kirby, îi inventează pe cei „4 Fantastici” („The Fantastic Four”). Apoi, cu acelaşi desenator, dă viaţă lui „Hulk”, „Thor”, „Iron Man” şi „X-Men”.

Împreună cu desenatorul Bill Everett îl creează pe „Daredevil”, super-eroul orb, iar cu Steve Ditko, pe „Doctor Strange” şi pe (probabil cel mai popular erou al său) „Spiderman”, Omul- Păianjen.

Tot cu Jack Kirby inventează aventurile echipajului „The Avengers” şi-i readuce la viaţă pe eroii creați în anii 40, „Căpitanul America” şi „Sub-Mariner”.
În 1972 preia de la Martin Goodman (care ieşise la pensie) frâiele editurii Timely, rebotezată, între timp, Marvel Comics, şi o va conduce spre succes până în 1979.

Din acei ani şi până astăzi, editura Marvel Comics domină la modul absolut piaţa benzii desenate din Statele Unite şi din întreaga lume.

În anii 80, cu mici excepţii, Stan Lee abandonează scrisul scenariiilor de BD şi se mută la Los Angeles, cu gândul de a-şi trasforma personajele de hârtie într-unele de televiziune şi cinematograf, cucerind astfel o nouă audienţă. La începutul mileniului III, beneficiind de progresele uriaşe ale tehnicilor cinematografice, filmele cu supereroii inventaţi de Stan Lee devin block-bustere şi invadează întreaga planetă.

Și apropo de cinematograf, în 1990 Stan Lee îşi joacă propriul rol de scenarist BD în filmul „The Ambulance” (cu Eric Roberts în rolul unui desenator BD urmărit de o bandă de ucigaşi). După anul 2000 va deveni o adevărată tradiţie ca artistul să-şi facă scurte apariţii în toate filmele realizate de Marvel (în mici roluri de poştaş, agent de pază, şofer, vânzător de hot-dogs, librar, jucător de şah, pacient într-un spital, veteran de război, chelner, simplu trecător pe stradă, astronaut etc).

Fanii absoluţi şi-l vor aminti întotdeauna interpretând din nou propriul său rol într-un episod din serialul „Teoria Big Bang”, când îl reclamă la poliţie pe Sheldon, dr. Sheldon Cooper, savantul care îl idolatrizează atât de mult încât este foarte bucuros să aibă autograful lui Stan Lee, chiar şi pe un ordin de restricţie ce îi interzice să se mai apropie de artistul său îndrăgit!

La vârsta de peste 80 de ani, Stan Lee revine la dragostea dintâi şi scrie – pentru DC Comics, rivala dintotdeauna a editurii Marvel – noi scenarii de benzi desenate, dezvăluind fanilor copilăria unor personaje celebre precum Aquaman, Batman, Green Lantern, Superman sau Wonder Woman.
Artistul a fondat, împreună cu alţi autori, The Academy of Comic Book Art, a scris cărţi şi manuale de benzi desenate, a colaborat, cu texte şi scenarii la scrierea biografiei sale oficiale precum şi a biografiei în benzi desenate.

A câştigat numeroase premii şi titluri de onoare, printre care „The Will Eisner Hall of Fame” (1994), „The Jack Kirby Hall of Fame” (1995), „National Medal of Art” (înmânată de însuşi preşedintele Statelor Unite, George Bus jr, în 2008), „Hugo Award” (2009), „Producers Guild of America” (2012) sau „National Academy of Video Game Trade Reviewers” (2017). În anul 2011 a primit propria sa stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame.
În ziua de 12 noiembrie 2018, la vârsta de aproape 96 de ani, Stan Lee s-a stins din viaţă. Legenda vie a comics-ului american a devenit, pur şi simplu, legendă.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă