30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăAldineRevolta fermierilor americani, din anii '30

Revolta fermierilor americani, din anii ’30

În lista celor mai mari 21 de proteste din timpurile noastre, din SUA, pe prima poziţie e Women’s March, din 21 ianuarie 2017, cu 3,3 milioane de manifestanţi.

16 tulburări civile au avut loc în primul deceniu al secolului XX, 184 în tot secolul XX, conform Wikipedia, şi în total 234, până în prezent. Democraţia liberală e un sistem instabil, în continuă autoreglare.

Marea Depresiune din ’20-’21 a fost rezultatul primului război şi gripei spaniole. Disparităţile ulterioare, până în 1929, au dus la Marea Depresiune din ’29–’33.

Printre cei mai afectaţi au fost fermierii americani. Nebraska a fost centrul unora din cele mai radicale evenimente. Mișcarea a culminat cu violențele din Loup City. Încă din 1932, unii fermieri încercau să crească prețurile.

FOTO: Violenţe în Loup City, Nebraska. Comuniştii încearcă să susţină o grevă, la un abator de pui.

Teoria era că, dacă ar reduce oferta, cererea ar crește, ca și prețurile. În Iowa și Nebraska, Mișcarea Farm Holiday a blocat şoselele şi autostrăzile spre piețele agricole, aminteşte LivingHistoryFarm, au aruncat laptele în șanțuri şi au oprit vitele să ajungă la târguri. Blocajele nu au fost eficiente. Poliția a redeschis drumurile.

Unii fermierii furioși s-au organizat în Planul Ţinutului Madison şi au început să asculte de o comunistă, „Mama” Ella Reeve Bloor, venită din Vestul Mijlociu pentru a construi alianțe între muncitorii urbani și fermierii radicali.

În februarie 1933, mii de fermieri au pornit spre noua clădire a Capitoliului din Lincoln, cerând moratoriu.

Legislativul a oprit vânzările de închidere a forței de muncă pentru doi ani, ceea ce a permis judecătorilor raionali să decidă cât timp poate fi amânată o închidere judiciară.

Fermierii radicali s-au înfuriat. Susținătorii Planului Madison au afirmat că sunt 30.000. Mama Bloor a continuat să încerce să-i recruteze în Partidul Comunist.

Cum se confiscă politic o problemă de fond

În cele ce urmează, vom nara fapte din SUA, de acum 87 de ani, ce s-au petrecut şi la noi acum 20 sau 30 de ani. Decalajul dintre Statele Unite şi România este însă şi mai mare.

În Le Mars, Iowa, o mulțime de fermieri supărați a năvălit în sala de judecată, l-a luat pe judecător, l-a alungat și a încercat să-l facă să promită că nu va mai lua cazuri care să genereze costuri pentru ferme, aminteşte Iowa Pathways. Omul a refuzat. Fermierii au amenințat că-l spânzură. Guvernatorul Statului Iowa a chemat Garda Națională, care i-a arestat pe liderii revoltei și i-a băgat la închisoare.

Revenind, în Loup City erau două facțiuni, fiecare cu un ziar. The Standard cerea prețuri mai mari la fermă, anularea plăţii împrumuturilor la furaje și semințe, moratoriul creditelor ipotecare și reducerea impozitelor.

The Times voia ca „băieții legiunii americane din Ţinutul Sherman” să fie vigilenți și „să nu permită unei comuniste să vină în Loup City, să vorbească de pe o platformă, din camera de judecată a districtului, să insulte deschis fiecare băiat al Legiunii, făcându-l laș, pentru că a îndrăznit să lupte pentru drapelul țării lui”.

Mama Bloor revenea, uneori în compania unui cuplu afroamerican, domnul și doamna Floyd Booth, organizatori comuniști. În iunie 1934, guvernul a categorisit Loup City și Ţinutul Sherman ca una dintre cele mai grav afectate de secetă regiuni.

Aşa cum se întâmplă şi acum, ce ironice, criza era însoţită de secetă. Femeile tinere dintr-un abator local de păsări voiau să facă grevă, pentru un salariu mai bun. Mama Bloor, soţii Booths și alții au anunțat că vor călători în Loup City și vor vorbi în sprijinul grevei.

„În iunie 1934, guvernul a categorisit Loup City și Ţinutul Sherman ca una dintre cele mai grav afectate de secetă regiuni. Aşa cum se întâmplă şi acum, ce ironice, criza era însoţită de secetă.”

Pe 14 iunie, de Ziua Drapelului, au vorbit în piața orașului. Managerii fabricii au cedat parţial. Radicalii au revenit în piața orașului. Un grup de localnici și paznici de la uzină s-a confruntat cu fermierii.

Cineva a strigat: „Hey, Rube” – aparent un semnal. Deodată, cele două grupuri s-au luat la bătaie.

The Times s-a bucurat de modul în care „cetățenii cu sânge-n vine, din Ţinutul Sherman, și-au arătat loialitatea față de steag, alungând „invadatorii roșii”.

Mama Bloor și susținătorii ei au fost arestați, judecați, au primit sentințe cu închisoare și amenzi, au făcut apel și au pierdut până la Curtea Supremă din Nebraska.

În planul mare al lucrurilor, programele social-economice de tip „New Deal” au început să facă diferența, au apărut locuri de muncă și radicalismul s-a estompat treptat. Acesta a fost doar un episod.

Cam în aceeaşi perioadă de exemplu alţi fermieri faliţi îşi stabiliseră manifestaţia perpetuă pe Potomac, în Washington. Au fost efectiv raşi de pe suprafaţa pământului, de Garda Naţională. Un episod sângeros. Acum, afară e soare şi linişte, dar furtuna va veni oricum. Unele lucruri se repetă, altele nu.

Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă