La sfârşitul deceniului 9 din mileniul trecut regimurile comuniste din ţările Europei de Est s-au prăbuşit precum nişte castele din cărţi de joc. În 1991, după o agonie prelungită, s-a oprit şi apariţia revistei Pif Gadget, care apărea – sub denumirea de Vaillant – încă din 1945.
Unii au considerat că acest fapt s-ar fi datorat concurenţei albumelor de benzi desenate şi dădeau ca exemplu faptul că şi alte reviste au dispărut tot cam în aceeaşi perioadă (Tintin în 1988, Pilote în 1989 etc.)
Alţii însă au susţinut că revista Pif Gadget, fiind strâns legată de ţările Europei de Est (unde se difuzau zeci de mii de exemplare săptămânal, dar se şi tipăreau o parte din publicaţiile editurii Vaillant), şi-a oprit apariţia tocmai din cauza falimentului regimului comunist.
Cert este însă faptul că, mizând pe nostalgia publicului, unii antreprenori români, fani ai personajelor din revista Pif Gadget, au încercat să resuscite interesul pentru aceste personaje editând aventurile lor în limba română.
Astfel, de exemplu, editura Aldo Press a publicat între 1997 și 1998 revista Pif Surprize, dar şi albumul „Copilăria lui Rahan”.
În august 2003 editura Rolit Internaţional iniţiază editarea unei reviste Rahan în limba română. Vor fi publicate patru numere. Editorul, Constantin Roşu, dedică revista fiului său Luca. De menţionat că această ediţie a fost salutată de profesorul şi publicistul Adrian Cioroianu cu un articol apărut în revista Dilema Veche din august 2003: „Minitehnicus, fiul lui Rahan”.
În februarie 2007 apare o nouă revistă Rahan. Ea este editată de firma A&A Prod Serv Srl. Sub egida redactorului-şef Dana Vasile vor fi publicate șapte numere lunare.
Cea mai mare întreprindere editorială în acest domeniu a constituit-o însă integrala „Rahan” tipărită de Adevărul Holding.
Pe data de 1 iunie 2010 trustul editorial a difuzat gratuit primul număr al revistei, tipărit în 200.000 de exemplare! Ulterior, săptămânal, va difuza alte 55 de numere ale revistei, fiecare conţinând câte trei-patru povestiri desenate cu aventurile „fiului vremurilor sălbatice”, dar şi articole documentare.
Nu se ştie exact tirajul în care s-a vândut această revistă (după unele surse – reportervirtual.ro – în 35.000 ex.), cert este însă faptul că era prima oară în lume (!) când apăreau sub formă de integrală difuzată în chioşcuri toate episoadele scrise de Roger Lécureux şi desenate nu doar de André Chéret, ci şi de italianul Guido Zamperoni sau spaniolul Romero.
Din această integrală românească lipsesc episoadele scenarizate de
Jean-François Lécureux, singur sau în colaborare cu tatăl său.
Jean-François Lécureux
După ce se oprise revista Pif Gadget, scenaristul Roger Lécureux şi desenatorul André Chéret au mers pe drumuri diferite, fiecare colaborând la alte proiecte, realizate cu alţi desenatori/scenarişti.
Asta până în 1998, când a intrat în joc fiul lui Roger Lécureux, Jean-François.
Născut în 1954, Jean-François Lécureux se afirmă mai întâi ca pilot de motociclete, câştigând de trei ori titlul de campion al Franţei. După care se lansează în afaceri, comercializând bărci cu motoare, aeromodele sau drone.
În 1999 urmau să se împlinească 30 de ani de la naşterea lui Rahan şi Jean-François s-a gândit să organizeze un eveniment deosebit pentru a marca această aniversare – şi anume să-i reunească pe cei doi creatori şi să editeze noi aventuri ale celebrului personaj.
Fiind nemulţumit de ofertele financiare ale editorilor cărora li se adresase, Jean-
François Lécureux înfiinţează propria sa editură şi publică în iunie 1999 primul album din noile aventuri ale lui Rahan: „Le mariage de Rahan” („Căsătoria lui Rahan”).
Roger Lécureux mai are timp să scrie următoarele două scenarii, înainte de a se stinge din viaţă, pe 31 decembrie 1999, nu înainte de a se bucura din plin de succesul noilor aventuri ale lui Rahan.
De-acum înainte, Jean-François Lécureux îşi asumă scrierea noilor scenarii. Vor urma opt noi albume, a căror acţiune scenaristul/om de afaceri o plasează în situri preistorice autentice, lucrând în colaborare cu muzeele din regiunile respective.
Astfel, el accentuează mesajul educativ al aventurilor lui Rahan, dar le şi rentabilizează, o bună parte a tirajului fiecărui album vânzându-se prin reţeaua de muzee de istorie şi preistorie din Franţa.
Ar mai trebui, de asemenea, menţionat că aventurile lui Rahan (începând cu episodul „Moartea lui Rahan”, din 1977) au fost colorate de soţia lui André Chéret, Chantal.
Cel mai nou album din seria „Rahan” a fost publicat în anul 2015 de editura Soleil, „Les Fantomes du Mont-Bleu” („Fantomele Muntelui Albastru”), fiind desenat de André Chéret după un scenariu de Jean-Luc Sala şi Jean-François Lécureux.
La 50 de ani de la „naşterea” lui Rahan, în cadrul operaţiunii „Sezonul Cultural
Franţa-România 2019”, Institutul Francez (prin domnul Michel Monsauret, coordonatorul Alianţelor Franceze din România) propune publicului românesc o expoziţie de facsimile după planşele originale cu aventurile lui Rahan, precum şi o conferinţă susţinută de editorul şi actualul scenarist al aventurilor lui Rahan, Jean-François Lécureux.
Vernisajul expoziţiei şi conferinţa vor avea loc sâmbătă, 25 mai, ora 18.00, la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu).