7 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăAldinePreședinte BCE: Grecia nu va părăsi zona euro

Președinte BCE: Grecia nu va părăsi zona euro

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins sâmbătă speculaţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva ei, relatează Mediafax

Vorbind într-o conferinţă de presă în timpul unor întâlniri organizate de Fondul Monetar Internaţional, Draghi şi-a susţinut punctul de vedere exprimat în urmă cu trei ani, potrivit căruia moneda euro este ireversibilă, iar statele din regiunea euro nu se vor întoarce la monedele naţionale, relatează Wall Street Journal.

“Nu există întoarcere la liră, drahmă sau orice altă monedă. Este inutil să pariezi împotriva euro. Este inutil să vinzi euro anticipând că se va deprecia”, a afirmat şeful BCE în august 2012.

Citește și: Ce spune Grecia despre declanşarea procedurii de default

Sâmbătă, Draghi a declarat că astăzi ar face “exact aceleaşi afirmaţii”.

Remarcile lui Draghi au fost făcute în contextul accentuării temerilor în pieţele internaţionale privind un eventual eşec al Greciei de a ajunge la un acord cu partenerii internaţionali pentru continuarea programului de reforme şi accesarea de noi fonduri din împrumutul de 240 miliarde de euro semnat în 2010 cu UE, FMI şi BCE, fără de care ţara ar putea intra în incapacitate de plată.

Draghi a refuzat să comenteze în privinţa reacţiei BCE în cazul falimentului Greciei, spunând că nu doreşte să se gândească la un asemenea scenariu.

“Cu toţii vrem ca Grecia să reuşească. Soluţia este în mâinile guvernului elen”, a spus Draghi.

Grecia a reluat sâmbătă discuţiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie să le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din împrumutul de la FMI, UE şi BCE.

Citește și: Președintele BCE, despre finanțarea băncilor elene: Nu şantajăm Grecia

Statul mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar, însă creditorii ţării au condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să le implementeze pentru a nu împovăra şi mai mult populaţia.

Deşi mai mulţi oficiali eleni au avertizat în ultimele săptămâni că Grecia ar putea rămâne în scurt timp fără lichidităţi pentru onorarea obligaţiilor financiare, negocierile pe tema programului extern de asistenţă financiară se desfăşoară într-un ritm încet, iar mai mulţi miniştri de Finanţe din zona euro şi-au exprimat frustrarea în legătură cu stadiul discuţiilor.

Un oficial al FMI a declarat vineri că negocierile dintre creditori şi Grecia ar putea să mai dureze câteva săptămâni, în pofida cererilor Greciei de a ajunge la un acord cât mai curând pentru a-şi putea plăti datoriile scadente în iunie.

Cele mai citite

Deputatul PNL Sabin Sărmaş, exclus de pe grupurile interne de Whatsapp

Deputatul PNL Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, și-a permis să critice partidul, despre care a spus...

Pe fondul crizei forței de muncă din țară, ministrul Justiției vrea să angajeze deținuți

Autoritățile caută soluții pentru impulsionarea pieței muncii, în condițiile în care România se confruntă cu o criză tot mai accentuată în acest domeniu. O variantă...

Ciucă, vizită de două zile în Spania

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, efectuează astăzi şi mâine o vizită oficială în Regatul Spaniei, la invitaţia omologului său spaniol, Pedro Rollan Ojeda.În cadrul vizitei...
Ultima oră
Pe aceeași temă