25 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăAldineNicu Ceaușescu: „Revoluția se putea face foarte simplu - se putea retrage...

Nicu Ceaușescu: „Revoluția se putea face foarte simplu – se putea retrage Nicolae Ceaușescu”

Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al lui Nicolae Ceaușescu și – neoficial – moștenitorul acestuia la conducerea PCR a acordat un singur interviu presei din România, informează revista Historia.

Astfel, în iunie 1990, în perioada în care era închis la penitenciarul din Aiud, fiul cel mic al dictatorului a acordat un interviu amplu ziariştilor sibieni Lucian Jiman şi Rudolf Kamla.

Nicu Ceaușescu vorbește mai ales despre situația din Transilvania, prin prisma ultimei sale funcții oficiale – cea de prim-secretar PCR al județului Sibiu.

“Puteau să fie demonstraţii – asta nu era nici o problemă – dar, ca să se ajungă să se tragă în populaţie, asta n-aş fi putut să cred că se va ajunge”, spunea Nicu Ceaușescu.

Întrebat cum s-a ajuns, totuși, să se tragă în populație, fostul prim-secretar PCR răspunde astfel:

“S-a greşit fie din instinct de conservare – care poate să apară în asemenea situaţii –, fie datorită unui plan premeditat. (…)  Plan premeditat în sensul de-a se trage (…) Pe 21 decembrie, lucrurile sînt clarificate. Adică, dimineaţa, primele focuri în Piaţa Republicii, le-a tras Armata, este cert, lucru-i stabilit”.

Nicu Ceaușescu susține, în anul 1990, că în România era evident necesară o schimbare.

“Era necesară o schimbare, şi-mi pare un lucru foarte normal şi era evident că se va produce. Toată problema era cum se va produce… După părerea şi dorinţa mea, se putea produce foarte simplu, fără să moară nimeni şi fără nici un act de violenţă”.

Despre acest lucru, Nicu Ceaușescu avea o părere categorică: „Revoluția se putea face foarte simplu – se putea retrage Nicolae Ceaușescu”.

Fiul cel mic al președintelui nu spune cine i-ar fi luat locul la putere tatălui său, dacă acesta s-ar fi retras.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Monica Macovei, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare! Fostul ministru al Justiției va presta muncă în folosul comunității

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă în dosarul...

Monica Macovei, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare! Fostul ministru al Justiției va presta muncă în folosul comunității

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă în dosarul...

FOTO&VIDEO. Cinci ani de la incendiul de la Catedrala Notre Dame

La cinci ani după un incendiu devastator, restaurarea catedralei Notre Dame este aproape finalizată. Tot la Paris, în vara aceasta, urmează Jocurile Olimpice. În seara...
Ultima oră
Pe aceeași temă