6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăAldineLumea ciudată. Cele mai trăsnite măsuri anti-coronavirus

Lumea ciudată. Cele mai trăsnite măsuri anti-coronavirus

Carduri de imunitate
În Chile, când ieşi cu coşul de cumpărături, din hypermarket, treci printr-o cameră de decontaminare. Supranumitp Germania Americii de Sud, Chile va începe să emită carduri de imunitate digitală persoanelor recuperate post-coronavirus.

Ideea unui certificat sau paşaport de imunitate a fost evocată şi în Marea Britanie, de către secretarul Sănătăţii, Matt Hancock şi de către dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

Izolare numai în week-end
Turcia a aplicat blocajele de weekend, de 48 de ore, ce afectează trei sferturi din populație, în 31 de provincii. În cursul săptămânii, ordinul de ședere la domiciliu se aplică numai celor cu vârsta sub 20 de ani sau peste 65 de ani.

Teoretic, toți ceilalți au voie să iasă, deși multe întreprinderi mici sunt închise, restaurantele sunt deschise pentru livrare sau ridicare, parcurile sunt închise, iar băncile au program limitat.

Şi tribul Navajo de amerindieni din Arizona, SUA, a adoptat blocaje stricte de weekend, în timpul cărora membrii populaţiei nu își pot părăsi casele. În Libia, oamenii sunt lăsați să meargă la cumpărături între orele 7 și 12, singurele ore la care sunt deschise magazinele.

Izolare după sex
Președintele peruan Martin Vizcarra a decis cine trebuie și nu trebuie să fie pe străzi: luni, miercuri și vineri doar bărbații, iar marți, joi și sâmbătă numai femeile.

Statul Panama face acelaşi lucru de pe 1 aprilie (şi nu este o păcăleală). Argumentul e că măsura încurajează oamenii să rămână acasă, deoarece persoanele dragi află când unii ies.

Unele orașe din Columbia, inclusiv capitala Bogotà, permit bărbaților și femeilor să ias[ din casă în zile diferite.

Unele părți din Columbia au implementat măsuri suplimentare. Orașele, inclusiv Cali și Medellín, permit cetățenilor să-și părăsească locuințele în funcție de numerele cărților de identitate, cu excepţia lucrătorilor esențiali.

Erou din timpuri străvechi
Hotelurile din Japonia, ce se confruntă cu o scădere accentuată a rezervărilor au făcut oferte neconvenționale de atragere a clienților.

Homeikan, operator al hanurilor în stil tradițional japonez din Districtul Hongo, din Tokyo, a devenit o senzație instantanee cu o ofertă menită să-l facă pe oaspete să se simtă ca un erou al vremurilor trecute.

Districtul are peste 100 de hanuri ryokan tradiționale, unde scriitori distinși, ca Takuboku Ishikawa, Hakushu Kitara și legendarul autor de manga, Osamu Tezuka, s-au retras pentru a-și termina scrierile.

Cu 8.000 de yeni/noapte, oaspeții își pot face munca sau pur pot rămâne singuri, iar personalul hotelului vine să verifice dacă totul e în regulă. Oaspeții nu au voie să părăsească hanul decât dacă este o situație de urgență.

Numele-spaimă Corona
Scrisesem, la începutul pandemiei, că producătorul mexican al berii Corona are mari probleme cu vânzările. Pentru Hotelul Corona din Osaka, criza a fost dificilă.

„În primele etape ale izbucnirii pandemiei, am fost întrebaţi dacă afacerea noastră are vreo legătură cu coronavirusul”, spune Kohei Fujii, din echipa de vânzări a hotelului.

Hotelul Corona a eliminat papucii reutilizabili și a introdus purificatoare, alături de alte măsuri de igienizare a camerelor, asigurându-şi clienții de siguranța unităţii, prin Twitter.

În mod normal, hotelul avea o încărcare de 80% – 90% în perioada aceasta. Acum are doar 30% – 40%, iar majoritatea anulărilor de şedere au legătură cu epidemia.

Fantome care sperie oamenii
Satul Kepuh, de pe insula Java, din Indonezia, foloseşte voluntari îmbrăcați în fantome, ca să sperie oamenii, pentru distanțarea socială. În folclorul indonezian, se spune că nişte fantome numite „pocong” (foto) reprezintă sufletele prinse ale morților.

Reuters spune încă că tactica fantomei a avut inițial efectul opus, oamenii ieșind să se uite la voluntari ca la urs. Localnicii spun însă că sistemul cu sperietura s-a îmbunătățit de când voluntarii au început să apară pe neașteptate.

„De când a apărut pocong-ul, părinții și copiii nu și-au părăsit casele”, a declarat Reuters localnicul Karno Supadmo, explicând că „oamenii nu se vor aduna și nu vor rămâne pe străzi după rugăciunile de seară”.

Căşti în formă de virus
În India, martorii au văzut polițiştii purtând căști în formă de virus, ca modalitate de marketing public, pentru a evidenția riscurile existente. În Turkmenistan, cuvântul „coronavirus” a fost interzis, iar oricine este prins purtând mască poate fi arestat.

A fost eliminată orice mențiune despre aceasta din broșurile medicale. În Belarus, președintele Lukaşenko a promovat leacul contra virusului: multă vodcă, saună şi practicarea hocheiului pe gheaţă. Încă nu s-a verificat factual dacă dă rezultate sau nu.

Totuşi, belaruşii folosesc măsuri de prevenire a răspândirii virusului, inclusiv ordinele de ședere la domiciliu, distanțare socială, spălarea mâinilor cu apă și săpun, evitarea atingerii feței și echipament personal de protecție pentru lucrătorii medicali. Este singurul stat european care nu a întrerupt campionatul de fotbal.

Ironii cu machiajul la femei
În Malaezia, Ministerul Femeilor le-a sfătuit pe acestea să stea machiate prin casă, să evite sarcasmul sau să-și molesteze soții. Ministerul le-a sugerat să pună vocea unei pisici populare în desenele animate japoneze, în timpul carantinei.

După o reacție rapidă online a femeilor revoltate, guvernul și-a cerut scuze pentru sfaturile sexiste și a eliminat postările online respective.

În Filipine, sicriele au fost scoase în drum, pentru a descuraja oamenii să iasă din case. Președintele Rodridgo Duterte, un excentric extremist populist, a declarat la o televiziune că Armata și Poliția ar împușca pe oricine care creează probleme, încălcând regulile de izolare sau făcând rău angajaților din Sănătate.

Cenzură mass-media
În Egipt, guvernul s-a năpustit asupra unui jurnalist The Guardian ale cărui date despre coronacriză intrau în conflict datele oficiale. Reporterul a fost expulzat din țară, după ce s-a referit la un studiu, conform căruia cazurile de coronavirus ar putea fi de până la 19.000, când guvernul a spus că există mai puțin de 200 de cazuri.

Nu ai voie să-ţi scoţi câinele
Se întâmplă lângă noi, la doi paşi şi-un metru, în Serbia: ieşitul afară pentru plimbatul câinelui a fost interzis, pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Anterior, oamenii aveau voie să-și scoată câinii timp de 20 de minute.

După impunerea acestei interdicții absurde, unii proprietari de câini sunt îngrijorați de sănătatea câinilor, precum și de impactul pe care l-ar avea impunerea asupra igienei din casele lor.

Cele mai citite

Ce motivație a dat ÎCCJ pentru arestarea preventivă a fiicei milionarului din Arad ucis în explozia mașinii lui

Instanţa supremă a decis, miercuri, ca fiica lui Ioan Crişan, ucis cu peste trei ani în urmă în explozia maşinii sale, precum şi doi...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Rusia e gata să facă pace cu Ucraina. Ce rol va avea Donald Trump

Rusia este deschisă negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina dacă acestea sunt iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi ambasadorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă