18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAldineImportantă colecţie de gravuri de Rembrandt,...

Importantă colecţie de gravuri de Rembrandt, de milioane de euro, în România

Colecția a fost donată în urmă cu peste o sută de ani, mai precis în 1897, de fondatorul bibliotecii, Vasile Alexandrescu Urechia, care a cheltuit o avere pentru achiziționarea acestor opere de artă de la Paris.

Cele 85 de gravuri desenate de Rembrandt sunt incluse într-un catalog intitulat  „Recueil de Quatre-Vingt-Cinq Estampes originales, Têtes, Paysages et différents Sujets, dessinées et gravés par Rembrandt”. Catalogul păstrat la Biblioteca „V.A. Urechia” cuprinde în total 116 lucrări, dintre care 85 sunt desenate şi gravate de Rembrandt, iar alte 31 sunt reproduceri ale altor artişti după lucrările maestrului flamand. Albumul a fost realizat la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către Piere-François Basan, un cunoscut gravor, anticar şi editor de stampe francez. Gravurile sunt realizate după plăcile originale ale lui Rembrandt, plăci pe care Pierre François Basan le-a achiziţionat, în 1786, de la Amsterdam, cu prilejul licitației averii Watelet. „Sunt adevărate valori patrimoniale, extrem de rare şi deosebit de importante la nivel internaţional. Aceste gravuri se află la Biblioteca din Galați din anul 1897, atunci când au fost donate de Vasile Alexandrescu Urechia, cel care a fondat biblioteca în anul 1890”, ne-a declarat Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”.

Catalogul a fost cumpărat de cărturarul V.A. Urechia de la o licitaţie publică, organizată în Franţa, contra unei sume care la vremea aceea însemna o avere. Cu 1.000 de franci aur, la vremea aceea putea fi cumpărată o casă ceva mai mare. „Gravurile au fost luate direct de la Paris şi au costat 1.000 de franci din aur, o adevărată avere pe atunci. Nu pot spune care este valoarea lor actuală, însă cu siguranţă este foarte mare, de ordinul milioanelor de euro”, spune directorul bibliotecii. Reprezentanții bibliotecii din Galați au început demersurile pentru evaluarea celor 85 de gravuri.

 

De la scene biblice la Saskia și oameni năpăstuiți

Tematica lucrărilor este cât se poate de diversă. „Predomină temele religioase, compoziții cu oameni simpli, năpăstuiți, autoportretul lui Rembrandt, portretul soției sale, Saskia. Sunt experienţele de viaţă ale lui Rembrandt. Principalele teme, motive, le reprezintă autoportretele, şase la număr. Avem şi autoportretul realizat în 1636, cu Saskia, care e soţia lui. Mai sunt teme biblice – «Fuga în Egipt», «Întoarcerea fiului risipitor», «Învierea lui Lazăr», tema bătrânilor – în care o regăsim chiar pe mama sa, tema cerşetorilor, a oamenilor umili, avem patriarhi, teme orientale, exotice, nuduri. Reprezentativ pentru acest album este clar-obscurul lui Rembrandt, care a menţinut puterea de fascinaţie, a creat o adevărată atmosferă poetică”, spune directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”.

 

Publicul are acces la gravuri doar în prezența custodelui

Catalogul cu gravurile lui Rembrandt se află în tezaurul bibliotecii alături de alte 3.000 de stampe, de la stampă istorică și documentară sau stampe cu scene militare la stampa de ornament, dar și alături de cărți rare. „Le păstrăm la Colecţii Speciale, într-o încăpere cu o uşă din fier pe care abia poţi să o mişti. Această încăpere a fost, de fapt, seiful de bază al Comisiei Europene a Dunării, care timp de câteva decenii a avut sediul la Galați, în actualul sediu al bibliotecii. Publicul are acces, poate admira aceste gravuri, dar numai în prezența custodelui și în condiții foarte stricte”, a adăugat Ilie Zanfir. Acolo se află o adevărată comoară. Printre altele, 12 incunabule, cărți tipărite înainte de anul 1500. „Biblioteca a fost înființată de către marele academician și istoric Vasile Alexandrescu Urechia, prin donația personală a peste 6.000 de unități de bibliotecă. Printre cărțile valoroase se află 12 incunabule, tipărituri realizate în perioada de început a tiparului, până la anul 1500. Cel mai vechi incunabul este de la 1472. Este vorba de «De consolatione Theologicae», de Johannes de Tambaco. Pentru punerea lor în valoare, am început prin a le evalua. Din cele 12, 7 incunabule au fost evaluate și clasate și se află deja în Patrimoniul Cultural Național”, a mai precizat directorul bibliotecii. Biblioteca din Galați a fost înființată prin Decretul Regal nr. 3.382 din 7 decembrie 1889, semnat de Regele Carol I.

 

Cine a fost V.A. Urechia

Fondator al bibliotecii din Galați, Vasile Alexandrescu Urechia (1834-1901) a fost istoric, scriitor, om politic, profesor la Universitățile din Iași și București, membru fondator al Academiei Române și membru corespondent al Academiei Spaniole. A fost un fervent susținător al unirii. „Vasile Alexandrescu Urechia a fost un mare român, un mare patriot, dar și un mare om de cultură. Este primul român care a înființat un ziar al diasporei românești. Asta se întâmpla în 1857 la Paris. Ziarul se numea «Opiniunea». Era un ziar în care se milita foarte mult pentru ideea unirii”, spune profesorul Zanfir. În 1858, V.A. Urechia a editat ziarul unionist „Zimbrulu și Vulturulu”. Ca istoric, a editat numeroase culegeri de documente și hrisoave interne și externe, a scris o Istorie a Românilor în 14 volume și o Istorie a Școalelor în 4 volume. În calitate de om politic, a fost deputat și senator PNL de Covurlui și Galați.  

Un bărbat așezat pe pământ

Peisaj cu casă și hambar

Nud

Isus vindecând bolnavii

Isus izgonind negustorii din Templu

Doctor Faustus

Autoportret cu Saskia
 

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă