Expoziția „Ferdinand și Maria. Regii Marii Uniri“

Muzeul Național de Artă al României deschide azi, la parterul Galeriei Naționale, expoziția cu intrare gratuită „Ferdinand și Maria. Regii Marii Uniri!“.

Share

Maria Capelos 0 comentarii

18.07.2019 - 10:58

O suită impresionantă de portrete, cele mai multe dintre ele oficiale, aduc un omagiu regelui Ferdinand și reginei Maria, făuritorii României Mari. Portretele de acest fel au contribuit la conturarea memoriei colective, păstrând vie peste generații amintirea unor monarhi care s-au pus cu toată energia și devotamentul în slujba țării lor de adopție. Realizate în perioade diferite, acestea sunt opera unor artiști autohtoni (Milița Pătrașcu, Ipolit Strâmbu, Costin Petrescu, Nicolae Vermont) sau străini (Philip de Laszlo, Alfred Schwartz, Albertine Ruprecht), care au izbutit să imortalizeze convingător trăsăturile definitorii și caracterul celor două personalități istorice care au marcat devenirea României moderne în timpul și după Primul Război Mondial.

Lor li se adaugă un album de schițe în acuarelă ale Reginei Maria, care îmbogățesc perspectiva istoriei cu una artistică, studiile de flori presărate cu diverse elemente geometrice și simbolice punând în lumină sensibilitatea reginei, ilustrată în acest caz prin practicarea unui limbaj decorativ specific stilului Art Nouveau atât de admirat în tinerețe. Printre constantele vieții Reginei Maria se numără, de altfel, alături de atașamentul față de arta populară și de tradițiile culturale autohtone, disponibilitatea pentru practicarea diferitelor genuri artistice, între care un loc special îl ocupă literatura. 

           

 

 

 

Comentarii