-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăAldineComisia Europeană dă România în judecată din cauza rablelor

Comisia Europeană dă România în judecată din cauza rablelor

Comisia Europeană trimite România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a transpus în dreptul naţional legislaţia revizuită a Uniunii cu privire la vehicule scoase din uz, a anunţat CE într-un comunicat citat de Mediafax

Directiva referitoare la vehiculele scoase din uz „vizează să facă demontarea şi reciclarea vehiculelor mai respectuoasă faţă de mediu”, interzicând utilizarea anumitor substanţe periculoase în vehicule puse pe piaţă după 1 iulie 2003. Legislaţia revizuită prelungeşte o derogare de la această interdicţie, care priveşte utilizarea plumbului în anumite componente ale vehiculelor.

Citeşte şi: Comisia Europeană, interesată de sprijinirea clusterelor românești

Statele membre UE trebuiau să adopte dispoziţiile legislative necesare pentru a se confroma acestei directive până cel mai târziu la 22 august 2013, precizează Comisia.

Deoarece nu a respectat acest termen, România a primit o scrisoare de avertisment pe 27 septembrie 2013, urmată de un aviz motivat pe 11 iulie 2014, se arată în comunicat.

„În pofida eforturilor României, la peste un an şi jumătate de la termenul-limită, directiva este tot netranspusă în legislaţia naţională”, constată Comisia, care anunţă că „a decis, astfel, să traducă România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”.

Directiva referitoare la vehiculele scoase din uz se înscrie într-un demers de mare anvergură destinat să transforme Europa într-o economie în care deşeurile să fie valorizate, reutilizate sau reciclate în mod sistematic.

Citeşte şi: Cum poate evita România o condamnare CJUE pentru vehiculele scoase din uz

Mai precis, legislaţia vizează să reducă volumul de deşeuri produse de către vehicule atunci când sunt aruncate, să limiteze recurgerea la anumite substanţe periculoase (şi anume plumb, mercur, cadmiu şi crom hexavalent) în construcţia vehiculelor şi să crească, în paralel, cantitatea de materiale reciclate utilizate în acest scop.

Ea stabileşte totodată obiective ambiţioase în ceea ce priveşte valorizarea şi reciclarea, al căror nivel este crescut până la 95% din masa medie pe vehicul pe an, pentru toate vehiculele scoase din uz, până cel mai târziu la 1 ianuarie 2015.

 

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă