Dezinteresul față de temele europene și participarea scăzută la votul pentru europarlamentari încep să devină constante ale vieții politice românești. Iar partidele au făcut, și în această campanie electorală, prea puțin pentru a convinge alegătorii că politica europeană le afectează aproape fiecare domeniu al vieții cotidiene și că opțiunea la acest scrutin se poate dovedi cel puțin la fel de importantă precum alegerile interne, pe termen lung.
Inițiativele de campanii pro-vot au aparținut, în cea mai mare parte, unor organizații neguvernamentale sau ziariștilor. România liberă v-a prezentat motivele și argumentele pentru care intelectuali de prestigiu sau jurnaliști consideră că participarea la vot este imperios necesară. Dacă astfel de campanii pentru prezență la vot au fost sau nu eficiente, vom vedea duminică.
Acum însă vă invităm să analizați și să judecați campania partidelor, să ne spuneți în ce măsură a fost eficientă, dacă v-a convins sau nu să mergeți la vot. Mai ales că cei care îndeamnă la boicot își motivează gestul mai ales prin lipsa unor candidați și a unor programe de calitate.
E adevărat că mesajele partidelor au fost acoperite, încă de la începutul campaniei electorale, de zgomotul războiului declarațiilor dintre palatele Cotroceni și Victoria. Dar, dincolo de zgomotul înfruntării dintre președinte și premier, au răzbătut în spațiul public și mesajele propriu-zise ale partidelor sau independenților.
Citește și votează: SONDAJ: Cine ați vrea să fie viitorul președinte al Comisiei Europene?
De aceea, punem astăzi în discuție două teme: influența campaniei asupra intenției de participare și influența asupra opțiunii pentru un partid sau un candidat. Întrebarea sună astfel: Ce efect a avut campania electorală asupra dumneavoastră?
Andrei Pleșu, scriitor: „Candidații de proastă calitate trebuie boicotați, nu votul”
Vintilă Mihăilescu, antropolog: „A sta acasă înseamnă a vota cu cei pe care nu îi vrei”
Gabriel Liiceanu, filozof: „A nu vota e o trădare la adresa libertății”
Alexandru Ciurea, neurochirurg: „Avem ocazia să admonestăm în modul cel mai direct pe cei care ne-au fraudat”
Mihaela Miroiu, profesor de științe politice: „Trebuie să onorez această șansă”
Dan Perjovschi, artist plastic: „Votez încă din 1990”
Tudor Giurgiu, regizor: „Absenteismul nu reformează clasa politică”
Andrei Oișteanu, istoric al religiilor şi mentalităţilor: „Cine nu votează nu contează”
Jurnaliștii România liberă participă la această dezbatere. Mai jos, argumentele colegilor noștri pentru prezența la vot pe 25 mai.
Dan Gheorghe: Nu mai vreau un alt Partid al Evacuării! Români, nu dezertați de la statutul de cetățean. Mergeți la vot!
Andreea Nicolae: În 1989, au murit oameni şi pentru ca noi să avem dreptul să votăm azi
Ioan Bujor: #VotandSchimbam
Pentru cei care doresc să discute despre participarea la alegerile pentru Parlamentul European, am deschis si un forum, pe Agora.