5 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistZiua Pescarilor. Djibouti. Profetul mormonilor. Vasari. Luchian. Kieslowski. Primul bancomat.

Ziua Pescarilor. Djibouti. Profetul mormonilor. Vasari. Luchian. Kieslowski. Primul bancomat.

Tradiții. Sfântul Pantelimon. E tămăduitor de boli. Dă roade pomilor. Sfântul Ilie cel Mare. Lucrând în această zi, cineva este trăsnit imediat, pe motivul că nu-i faci colaci și acest sfânt este supărat. Pantelimonul se serbează ca un sfânt mijlocitor pe lângă Sfântul Ilie, spre a fi mai îndurător cu norodul în urgiile cerești, după păcatele lumești.

Pintilie călătorul însoțește în călătorie vara și totodată o roagă să vină și la anul următor tot așa de mănoasă ca în cel precedent. E bun pentru a călători cu bine și cu noroc. Se ține în special de cojocari. Este bine să se prăznuiască acest sfânt, căci a fost doctor și e folositor pentru cei bolnavi. Se ține pentru a-i îndrepta pe cei orbi și șchiopi. Se serbează pentru coacerea pepenilor.

Se ține de ceas rău. Dă peste familie și casă multe rele. Umblă din casă în casă și aduce pagubă celui pe care-l găsește lucrând. Celor care torc de Sfântul Pantelimon le moare vaca. E rău la lovituri. Celor care au lucrat în această zi le-a paralizat o parte a corpului. Se ține pentru a nu cădea jos din pat în tipul somnului, a nu se scula inconștient și a bate cu mâna în pereți sau a striga. Se ține pentru ca poamele să nu facă viermi. E ziua în care recoltele trebuie musai isprăvite de secerat.

1574. A murit Giorgio Vasari, pictor, architect și istoric de artă italian.

1793. A murit zoologul german Johann August Ephraim Goeze.

1831. A murit matematiciana franceză Marie-Sophie Germain. Alături de Carl Friedrich Gauss (cu care a întreținut o intensă corespondență), a fost unul dintre pionierii teoriei elasticității, obținând marele premiu din partea Academiei Franceze de Științe pentru tratarea acestui subiect. De asemenea, este celebră pentru o teoremă din teoria numerelor care îi poartă numele.

1844. Joseph Smith, fondatorul și primul profet al Mormonismului, este asasinat în Carthage, Illinois, în timpul campaniei electorale pentru candidatura la președinția Statelor Unite.

1913. România declară razboi Bulgariei, intrând în Al Doilea Război Balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru şi Turcia.

1916. A murit pictorul Ştefan Luchian.

1926. S-a născut Nicolae Simionescu, unul dintre fondatorii şcolii româneşti de biologie şi patologie celulară.

1941. S-a născut regizorul polonez Krzysztof Kieslowski.

1951. S-a născut Corneliu Ion, trăgător de tir medaliat cu aur la Olimpiada de la Moscova, 1980.

1953. A murit, în Închisoarea Sighet, Ioan Suciu, primul episcop greco-catolic arestat de autoritățile comuniste.

1967. Primul ATM (bancomat) din lume e instalat în Enfield, Londra.

2001. A murit actorul Jack Lemmon.

2002. A murit Constantin Rădulescu, paleontolog şi speolog, director al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”.

2007. Tony Blair, prim-ministru al Regatului Unit, se retrage după zece ani din funcție. Succesorul lui devine Gordon Brown.

Ziua Internațională a Pescuitului

Ziua Națională a Republicii Djibouti

Citește și:

Ich bin ein Berliner! Ziua Drapelului. Fluorul. Prima gondolieriță. Stere, Foucault și Frații Petreuș.

Fondatorul aeronauticii. Cousteau. King of Pop. Rapid București. Tatăl Fratelui cel Mare. Ai, hai…

La Blouse Roumaine. Ribbentrop + Molotov = 0. Gutenberg. Messi. Sânzienele. Regele cu șase soții.

 

Cele mai citite

Horoscop 15 noiembrie. Balanțele au nevoie de un moment de respiro

Horoscop 15 noiembrie 2024. Energiile cosmice aduc un echilibru între introspecție și acțiune, oferindu-le fiecărui semn zodiacal oportunitatea de a reflecta asupra propriilor alegeri...

Românii își schimbă obiceiurile culturale: preferă festivalurile și obiectivele turistice, arată noul barometru de consum

Cel mai recent Barometru de Consum Cultural relevă o schimbare semnificativă în obiceiurile culturale ale românilor în 2023, aceștia preferând experiențele culturale în aer...

Transparență totală la vânzări auto: Certificatul „RAR Auto Pass”, obligatoriu pentru tranzacții

Măsura va preveni fraudarea kilometrajului și va garanta siguranța vehiculelor de pe piață Începând cu 1 decembrie, Registrul Auto Român (RAR) va emite certificatul „RAR...
Ultima oră
Pe aceeași temă