1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistToamna: tradiții, semne, prevestiri

Toamna: tradiții, semne, prevestiri

Când tună toamna târziu, se zice că Sfântul Ilie se întoarce cu carul plin de păpușoi acasă. Roatele carului sunt pline cu cuie, ca să nu scapete la vale. Cum merg ele pe podul cerului, îl înțeapă, și prin acele înțepături curge ploaia.

Când vin ciorile de cu toamnă, e semn că vine și iarna. Dacă ciorile zbiară de către seară în cârd, zăpada e în curând aici. Dacă toamna vin stoluri de grauri și se pun printre vite la câmp, e semn de toamnă lungă, se vor coace cucuruzii. Dacă toamna nu e mâncat cucuruzul de cioare și grauri, e semn de toamnă lungă.

Toamna, când găsești în ghinda de stejar vierme, arată că anul viitor va fi productiv; dacă îi muscă, va fi mijlociu, iar de va fi paingăn (păianjen), prevestește foamete.

Se crede că, dacă cresc toamna târziu ciuperci pe imașe, în anul viitor e multă roadă în secară. Bureții mulți aduc iarnă grea. Semințe încolțite de vei găsi în bostan, e semn de toamnă lungă. Dacă rândunelele se duc târziu toamna, se ține semn că iarna se apropie și va fi dulce. Dacă paserile sălbatice zboară în cer și lărmuiesc mult, vremea va fi schimbăcioasă, toamna urâtă. Se întâmplă că mai vezi și toamna câte o floare de salcâm printre frunze, aista-i semn de toamnă lungă.

Când toamna sunt șoareci mulți, e semn că iarna va fi mare. Când șoarecii adună spice va fi iarnă foarte grea, geroasă. La culesul păpușoilor, dacă cuiburile de șoarec vor fi pe pământ, iarna va fi goală de omăt, iar de va fi strujan sus, până acolo va fi omătul de mare. Dacă toamna găsim grăunțe multe în găurile de hârciogi, e semn de iarnă grea, cu omăt.

Când cântă vrăbiile toamna, are să plouă. Toamna, când pițigoii, ciocârlanii vor țârâi pe lângă casă, ocoale etc., e semn sigur că frig o să fie în scurt timp și chiar omăt o să cadă. Dacă ciorile chirăiesc de cu toamna, cade bruma în curând. Dacă păsările cântă mult spre sfârșitul toamnei, iarna va fi scurtă și vara mănoasă.

Când înfloresc florile toamna, are să ningă degrabă. Când înfloresc copacii spre toamnă sau de se fac două rânduri de fragi, are să fie toamnă lungă. Toamna, de va tuna și fulgera, e semn că primăvara va fi secetoasă.

Dacă zboară toamna multe ațe de paingăn, va fi toamnă lungă. Dacă se călătoresc cucoarele, apoi iarna nu va întârzia. Când se fac scorușe multe, are să fie strașnică iarna. Când o fi jâr mult, e semn de iarnă grea.

Alune multe vestesc omăt mare. Dacă se scoate pitrinjelul toamna și are rădăcină lungă, iarna va fi lungă.

Când vin iepuri prin grădină toamna e semn că are să urmeze o iarnă grea. Dacă toamna porumbii se întorc târziu de pe hotar, va urma un an fără roadă, iar dacă se întorc acasă cu mult înainte de înserat ori stau pe acasă, e semn de an mănos. Dacă toamna vin porumbi străini la casă și nici nu se mai duc, asemenea e semn de an fără mană. Toamnă caldă, iarnă lungă.

Sursă: Olteanu A. (2001) Calendarele poporului român. Paideia: București.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă