25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistZi cu primejdii. Găina cu pui vii. Napoleon, expat. Chilia 9. Dan...

Zi cu primejdii. Găina cu pui vii. Napoleon, expat. Chilia 9. Dan Brown. Teoctist nu vrea martori.

Tradiții. Pe lângă tradițiile care explică un personaj bine cunoscut al mitologiei creștine, Maria Magdalena, o altă sărbătoare importantă era în calendarul popular, consacrată mucenicului Foca. Ziua era deosebit de primejdioasă, sfântul fiind considerat direct răspunzător de ațâțarea focului distructiv al grânelor. În această zi femeile fac pomană pentru rudeniile răposate. Pentru bunul mers al vieții și al treburilor, Magdalina se serbează cu credința că tămâia să miroasă morților. Se lucrează la câmp, dar femeile în casă nu lucreză, fiindcă îi strică moliile lucrurile. Magdalina îi apără pe copii de boli, e rea de foc, de lovituri și de lupi la animale. Se ține pentru primejdii.

1479. Ştefan cel Mare începe construirea cetăţii Chilia Nouă.

1815. Armatele aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei şi Angliei au impus abdicarea pentru a doua oară şi exilul lui Napoleon I, împărat al Franţei, pe Insula Sfânta Elena.

1874. S-a născut Constantin C. Orghidan, unul dintre întemeietorii industriei metalurgice româneşti, vicepreședinte al Societații Numismatice Române (1933-1944) și membru de onoare al Academiei Române.

1910. S-a născut Konrad Zuse, cercetător german, pionier al informaticii și inventatorul primului calculator funcțional programabil.

1913. A murit poetul Ștefan Octavian Iosif.

1922. A murit omul politic Take Ionescu.

1941. România intră în cel de-al Doilea Război Mondial de partea Axei.

1949. S-a născut actrița Meryl Streep.

1953. S-a născut cântăreața Cyndy Lauper.

1963. A murit Maria Tănase.

„Începutul cochetăriilor Mariei Tănase cu serviciile de informaţii din lumea bună din Franţa, Marea Britanie, America, datează din 1937. Ea apare în anturajul unor mari personalităţi cu care organizează un spectacol la Paris, cu ocazia unei expoziţii internaţionale, cu scopul de a-i ajuta pe răniţii de pe câmpurile de luptă – se desfăşura războiul civil din Spania. Fondurile obţinute din spectacol, din documetele siguranţei, ar fi ajuns doar în partea internaţionaliştilor. Partea opusă, naţionaliştii, nemulţumiţi, au pus ochii pe ea”, povesteşte istoricul Cristian Troncotă.

Devine iubita lui Maurice Nègre, jurnalist francez al agenţiei Havas, care vine la Bucureşti la sfârşitul anilor ’30. De fapt, acesta era era agent al Serviciului de spionaj francez, trimis în România pentru a reorganiza reţeaua de spionaj. Franţa avea nevoie de informaţii din România, în contextul în care atmosfera în Europa se încingea şi ne îndreptam cu viteză către a al Doilea Război Mondial.

Suspectat de spionaj, în 1941 Maurice Nègre e arestat la Bucureşti şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, însă apoi pedeapsa îi este redusă la 10 ani. El s-a bucurat de asistenţa Mariei Tănase, care a bătut pe la toate uşile pentru a-l elibera.

În 1940, în urma unui pictorial nud, în care Maria Tănase apare jucând şah, poliţia legionară, care o ţinuse minte de la strângerea de fonduri din Paris, se leagă de acest pictorial pentru răzbunare. Câteva luni, toate discurile ei sunt sparte, iar matriţele distruse la casele de discuri.

De spaimă, artista e obligată să-şi părăsească locuinţa din Bucureşti şi să se refugieze în mahalaua copilăriei ei. Intervine Eugen Cristescu, numit în 1940 la şefia serviciului special de informaţii. El se hotărăşte să o ia sub protecţie şi devine iubitul ei.

Citește și: Cum a ajuns Maria Tănase agent secret.

1964. S-a născut scriitorul Dan Brown, autorul romanului Codul lui Da Vinci.

1969. A murit actrița americană Judy Garland.

1970. Preşedintele Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constituţie, prin care vârsta de la care le era permis cetăţenilor să voteze era stabilită la 18 ani.

1987. A murit dansatorul și actorul american Fred Astaire.

1992. A apărut primul număr al cotidianului Evenimentul zilei.

1995. România a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.

1996. Patriarhul Teoctist a protestat faţă de „acceptarea cu uşurinţă” de către „autorităţile competente” a organizării în România, în luna iulie, a Congresului Internaţional organizat de Martorii lui Iehova.

Citește și:

Pârlele. Părintele politologilor. Un răsunet. Sanda Tătărăscu Negroponte. Alecsandri. Bombardarea Moscovei.

Telegraful. Coloana, în sfârșit. Năstase pe targă. Decatlon. Kogălniceanu. Berlin, über alles. Telefonul roșu.

Cenușăreasa URSS. Garfield trăiește! Călinescu. Pascal. Zeletin. Rushdie. Abolirea sclaviei. Împăratul muștelor.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă