5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistLegalizarea duminicii. Deportarea de Rusalii. Waterloo. Maiorescu. Saramago. Gică Petrescu. Răscoala boxerilor.

Legalizarea duminicii. Deportarea de Rusalii. Waterloo. Maiorescu. Saramago. Gică Petrescu. Răscoala boxerilor.

1799. S-a născut astronomul William Lassel, descoperitorul sateliţilor planetelor Uranus (Ariel, Umbriel) şi Neptun (Triton, Hyperion).

1815. Bătălia de la Waterloo: armata franceză a lui Napoleon a fost înfrântă de armata condusă de generalul Wellington.

1900. Răscoala Boxerilor în China.

1909. S-a născut artista plastică Lena Constante.

Citește și: „Ți-aduci aminte, Harry? Parcă era și Brăiloiu, dar el adormise într-un colț.” Interviu cu Harry Brauner și Lena Constante

1917. A încetat din viaţă Titu Maiorescu, academician, avocat, critic literar, estetician, filosof, pedagog, politician şi scriitor, prim-ministru al României între 1912 şi 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române și teoreticianul celebrei teorii a formelor fără fond.

1925. În România este adoptată legea pentru reglementarea repausului duminical și a sărbătorilor legale.

Art. 1. Stabilimentele industriale şi comerciale de orice natură, cu toate secţiunile, sucursalele, dependinţele sau anexele lor şi orice alte întreprinderi în care se întrebuinţează munca salariată, sunt obligate, sub rezerva excepţiunilor prevăzute mai jos, de a acorda salariaţilor, în fiecare zi de duminică, un repaus continuu de 24 de ore, în care timp stabilimentele vor fi închise.

Acest repaus se va acorda cel mai târziu cu începere de la ora 6 dimineaţa şi va continua până a doua zi la aceeaşi oră, cu excepţie pentru tipografiile de ziare, pentru care repausul va începe la ora 10 dimineaţa.

Art. 2. În afară de duminică, întreprinderile industriale şi comerciale, prevăzute la articolul precedent, sunt obligate de a mai acorda salariaţilor un repaus continuu de 24 de ore în următoarele zile decretate ca sărbători legale şi în care timp stabilimentele vor fi închise. […]

Art. 3. În afară de duminici şi sărbătorile legale de sub art. 2, considerate ca repausuri obligatorii pentru toate categoriile de salariaţi, convenţiunile colective sau particulare vor putea stabili în favoarea salariaţilor de alte confesiuni, din cele recunoscute de stat, repausuri suplimentare pentru respectul sărbătorilor confesionale mai importante.

Nici într-un caz convenţiunile colective sau particulare nu vor putea deroga de la dispoziţiile art. 1 şi 2.

1929. S-a născut sociologul și filosoful german Jürgen Habermas.

1936. A murit scriitorul rus Maxim Gorki, fondator al realismului socialist în literatură şi activist politic.

1940. Generalul francez Charles de Gaulle cere compatrioților săi, în cadrul unei emisiuni transmise de postul de radio BBC, să continue lupta.

1942. S-a născut Paul McCartney.

1951. Deportarea bănățenilor în Bărăgan. În noaptea de 17-18 iunie 1951, de Rusalii, a fost pusă în mișcare cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României, după deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică, întreprinsă în ianuarie 1945. Un număr de 12791 de familii, respectiv 40320 de persoane, din 258 de localități situate în apropierea frontierei cu Iugoslavia, în actualele județe Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, au fost ridicate din căminele lor și deportate în Bărăgan.

Citește și: Deportările din noaptea de Rusalii.

2004. S-a stins din viață, la Londra, Paul Neagu, unul dintre cei mai importanți artiști platici români.

2006. A murit Gică Petrescu.

2010. A murit scriitorul portughez José Saramago.

Citește și:

Statuia Libertății emigrează în America. Oltcit. Stenografia. Iorga. Saligny. Război civil în Spania.

Grațierea deținuților politici. Uzinele Ford. Brejniev. Boccaccio. Baconsky. SOTI Tv.

Cenaclul Flacăra: ultimul bal. Paratrăsnetul. Vulcanizarea. Lalescu. Eminescu. Brauner. Copenhaga, capitală.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă