10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistGolaniada. Tricolorul. Goodman. Ligeti. Buber. Yeats. Nurmi. Cucu. Lahovary. Deportarea.

Golaniada. Tricolorul. Goodman. Ligeti. Buber. Yeats. Nurmi. Cucu. Lahovary. Deportarea.

1456. A fost menționat pentru prima dată în documentele din Moldova „slugerul”, dregător ce avea în grijă aprovizionarea cu alimente a curții domnești.

1831. Se naște James Clerk Maxwell, matematician și fizician scoțian, autorul unui serii de ecuații care descriu legile de bază ale electrotehnicii.

1848. S-a format primul guvern provizoriu revoluţionar (mitropolitul Neofit – preşedinte, Ion Heliade Rădulescu, Chrisian Tell, Ştefan Golescu, Gheorghe Magheru, Gheorghe Scurtu, Ion Odobescu, Nicolae Golescu, Ion Cîmpineanu, Constantin N. Filipescu, Ion Voinescu II – membri; Nicolae Bălcescu, C. A. Rosetti, Al. G.Golescu-Negru şi I. C. Brătianu – secretari); a fost adoptat ca drapel naţional tricolorul.

1865. S-a născut poetul britanic William Butler Yeats, laureat al Premiului Nobel.

1870. S-a născut Jules Bordet, imunolog și microbiolog belgian, laureat al Premiului Nobel.

1897. S-a născut legendarul atlet finlandez Paavo Nurmi. La Jocurile Olimpice, Nurmi câștigă nouă medalii de aur și a doborât 24 de recorduri mondiale.

1909. A murit inginerul și scriitorul Gheorghe I. Lahovary, membru al Academiei Române.

1909. S-a născut zoologul, ecofiziologul și oceanograful Eugen A. Pora, membru al Academiei Române.

1911. Prima reprezentație, la Teatrul Chatelet din Paris, a baletului Petrușka – scene burlești în patru tablouri, de Igor Stravinsky.

1930. Al doilea guvern condus de Iuliu Maniu (13 iunie – 8 octombrie 1930). Demisia primului guvern Iuliu Maniu (10 noiembrie 1928 – 7 iunie 1930) a venit după refuzul lui Maniu de a accepta instaurarea ca rege a lui Carol al II-lea, care, în 1925, renunțase la drepturile succesorale.

Citește și: De ce s-a opus Maniu adoptării Constituţiei din 1923.

1932. Înființarea Institutului de Biooceanografie din Constanța

1941. În noaptea de 12 spre 13 iunie au fost deportați din Basarabia și Bucovina de Nord în Siberia peste 31.000 locuitori.

1952. Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fără motor din România pe o distanță de 300 km (Cluj-Siliștea-Buzău).

1959. S-a născut Klaus Johannis, fost primar al Sibiului.

1959. S-a născut regizorul Alexandru Darie.

1965. Rapid București câștigă, la Bruxelles, finala Cupei Campionilor Europeni la volei masculin, cucerind, pentru a treia oară, Cupa de Cristal, decernată celei mai bune echipe de pe continent.

1965. A murit filosoful austriac Martin Buber.

1980. A murit psihologul Nicolae Mărgineanu.

Acum aveam o raţie de mâncare, care putea urca la cel mult 800 de calorii! Drept la pachet nu aveam, iar foc în 1948 – 49 am avut numai de la 15 ianuarie la 1 martie. Nu aveam nici pat, nici saltea, ci doar o jumătate de rogojină şi o jumătate de pătură, ruptă şi ea. Celula nu o puteam părăsi, iar plimbare nu aveam. Mai târziu ni s-a interzis şi odihna de la ora 5 dimineaţa şi până la ora 10 seara. Iar dacă, singuri fiind, încercam să schimbăm o vorbă cu vecinii de cameră, pe la uşă ori prin perete, atunci eram nu numai bătuţi, ci eram pedepsiţi şi cu reducerea mâncării la jumătate. Mai era astfel motiv de mirare că mureau deţinuţii în fiecare an cu sutele la Aiud? Cu ocazia unei vizite, Ana Pauker a găsit însă totuşi că ,,norma” celor omorâţi cu foamea şi cu frigul nu e satisfăcătoare! (…)

Uneori ne chiorăiau în aşa fel maţele de crâncena foame încât puteau fi auzite şi din camerele vecine. În cele din urmă am început să roadem firele de rogojină! Mai târziu, când am ajuns mai mulţi în celulă, conversaţia despre tot ceea ce ţinea de mâncare era interzisă, ca să nu ne amărâm degeaba mărindu-ne suferinţa.

Mai cumplit decât foamea a fost totuşi frigul. După ora nouă seara ne trezeam în momentul când duceam în somn mâna ca să ne acoperim şi ne dam seama cu infinită durere că nu suntem acasă, că nu suntem în pat, că nu aveam pătură, iar toată îmbrăcămintea, inclusiv al doilea schimb de albituri, era pe noi. Îmbrăcaţi complet am dormit până târziu în aprilie.

Citește mai multe din memoriile lui Nicolae Margineanu în: Mărturii din universul concentraţionar în comunismul românesc.

Citește și: Eufrosina Mărgineanu: 16 ani de aşteptare sub „lupa” Securităţii

1986. A murit „maestrul swingului” Benny Goodman, instrumentist și orchestrator de jazz.

1990. În timpul dimineţii, în zona Pieţei Universităţii din București, poliţia a desfăşurat o amplă acţiune în forță pentru a eliberara zona de greviştii foamei şi de demonstranţi. Au avut loc înfruntări între poliţie şi manifestanţi, fiind efectuate arestări.

2000. A avut loc prima întâlnire dintre președintele nord-coreean Kim Jong-il și Kim Dae-Jung, omologul său din Coreea de Sud.

2004. Un meteorit de patru kilograme lovește o locuință din Noua Zeelandă.

2006. A murit compozitorul transilvănean György Ligeti, una dintre cele mai importante figuri ale creaţiei muzicale din a doua jumătate a secolului XX.

2012. A murit chimistul american William Standish Knowles, laureat Nobel.

2014. A murit Gyula Grosics, portarul echipei de aur a Ungariei.

Citește și:

Româna: Zdob și zdub. Prima trecere de pietoni. Oina yankeilor. Mandela, viețaș.

Ruzici câștigă Roland Garros. Naționalizarea. Dezastrul de la Le Mans. Cousteau. Strauss. John Wayne.

Hariclea Darclée. Revoluția Zoo. Primul spătar. Aurel Vlaicu, premiat. Ampère. Tracy. Aitmatov.

Cele mai citite

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă