Germania este favorabilă continuării cooperării dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie în domeniul combaterii terorismului şi după ce aceasta din urmă va părăsi blocul comunitar, a declarat joi la Bratislava ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, iar în ceea ce priveşte criza refugiaţilor, el a cerut un sistem european de azil în virtutea căruia fiecare stat membru al UE să aplice aceleaşi reguli pentru primirea migranţilor şi prestaţiile sociale oferite acestora, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
‘În ceea ce priveşte securitatea, Marea Britanie este pentru noi, Germania, împreună cu Franţa, partenerul cel mai important în lupta împotriva terorismului’, a declarat oficialul german înaintea începerii reuniunii informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
‘Astăzi este prima întâlnire a miniştrilor de interne după Brexit (…) Şi în domeniul nostru se pune întrebarea ce consecinţe va avea (Brexitul) pentru politica de securitatea şi în ceea ce priveşte refugiaţii’, a mai spus ministrul german de interne. În opinia sa, atât în criza refugiaţilor, cât şi în combaterea terorismului este nevoie de ‘soluţii europene’, el susţinând că ‘soluţiile naţionale sunt cele mai puţin bune’, iar la aceste două capitole ‘avem nevoie de mai multă Europă, nu de mai puţină’.
Thomas de Maiziere a mai subliniat că între UE şi Marea Britanie, la capitolul luptei antiteroriste, există o dependenţă reciprocă, în special în schimbul de informaţii. El a admis că, fără nicio îndoială, această temă va face obiectul negocierilor cu Londra privind relaţiile ulterioare ieşirii din UE, dar a insistat că Marea Britanie nu va putea rămâne în afara UE cu avantajele apartenenţei la blocul comunitar.
Dar, ‘ca să nu existe niciun dubiu, sunt de acord ca Regatul Unit să fie mai departe prezent în temele de securitate’, pentru că ‘este evident că atunci când teroriştii acţionează pe plan internaţional, autorităţile din domeniul securităţii trebuie să coopereze mai mult’, a punctat el.
În centrul reuniunii de la Bratislava se va afla însă criza refugiaţilor, iar ministrul german de interne şi-a exprimat speranţa că anul acesta să fie finalizată revizuirea regulamentului de la Dublin (ce reglementează soluţionarea cererilor de azil în UE). Thomas de Maiziere a cerut ‘un sistem european de azil, cu reguli comune privind primirea şi găzduirea refugiaţilor, dar şi în ceea ce priveşte prestaţiile sociale’.
Comisia Europeană a avansat în luna mai o serie de propuneri pentru revizuirea regulamentului de la Dublin, care cuprind instituirea unui mecanism automat şi permanent de împărţire prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene a migranţilor care vor sosi în blocul comunitar, precum şi obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.