Alianța pentru Centenar, din care fac parte peste o sută de organizații civice reunite în jurul ideii că nu se poate vorbi de Centenarul Marii Uniri fără Basarabia, a lansat campania de strângere de semnături sub genericul „Un milion pentru Unire”, campanie care se desfăşoară în România, Republica Moldova şi în diaspora pentru strângerea unui milion de semnături pentru organizarea unui referendum de modificare a Constituției în sensul de a fi inclusă o prevedere referitoare la reîntregirea națională. Pentru această inițiativă a fost primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ pe data de 19 iulie și a avut loc publicarea în Monitorul Oficial pe 19 septembrie.
De la acel moment, inițiatorii au la dispoziție 6 luni pentru a strânge semnăturile necesare. Cu prilejul lansării campaniei la Galați, președintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion, a declarat că această inițiativă care deschide calea unirii Basarabiei cu România este menită să aducă pe agenda publică, măcar în al 12-lea ceas, acest proiect de țară.
„Anul Centenarului, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ar fi trebuit să însemne pentru noi toți un moment la care să ne adunăm în jurul unor obiective comune. Printre aceste obiective noi promovăm de mult timp – și am fi vrut să îl vedem ca proiect de țară – unirea celor două state românești, Republica Moldova și România. Din păcate, suntem dezamăgiți de modul în care clasa noastră politică a înțeles să marcheze Anul Centenarului și încercăm să ne aducem aportul nostru atât pentru marcarea Anului Centenar, cât și pentru punerea pe agenda publică a acestui deziderat național. Avem ca scop strângerea unui milion de semnături, asta-i campania noastră, Un milion pentru Unire. Sperăm să realizăm strângerea acestor semnături”, ne-a declarat George Simion. Pentru declanșarea procedurii de organizare a referendumului ca urmare a inițiativei cetățenești sunt necesare câte 20.000 de semnături din 20 de județe ale țării.
Modificare a Constituției după „modelul RFG”
Liderul „Acțiunii 2012” a explicat că această campanie are ca finalitate punerea de acord a textului Constituției cu Declarația adoptată de Parlamentul României pe 27 martie, astfel încât unirea României cu Republica Moldova să fie prevăzută în actul fundamental, fiind îndeplinită astfel o condiție asemănătoare cu aceea din unificarea Republicii Federale Germania cu Republica Democrată Germană, care era prevăzută în Constituția republicii federale. Reamintim că pe 27 martie, la finalul ședinței solemne dedicate celebrării a 100 de ani de la unirea cu Basarabia, Parlamentul României a adoptat o declarație prin care „dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state” este considerată „pe deplin legitimă” și în care se afirmă că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări de reunificare.
„Anul acesta, pe 27 martie, la inițiativa noastră, a celor 130 de organizații din Alianța pentru Centenar, Parlamentul României a votat în unanimitate o Declarație în care se spunea că este deschis și va accepta unirea cu Republica Moldova. S-au abținut numai parlamentarii de la UDMR. Această declarație a venit ca un răspuns la manifestația pe care am organizat-o la Chișinău pe 25 martie, la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara. De la acea Declarație a Parlamentului și până în prezent, noi ne doream foarte mult să vedem și pașii concreți și o foaie de parcurs. Din păcate, nu am văzut acest lucru. Unul dintre lucrurile pe care le considerăm necesare este punerea în acord a Declarației Parlamentului de pe 27 martie cu textul Constituției. Înainte de reunificare, Republica Federală Germană a avut în Constituția sa prevederi referitoare la unificarea poporului german. Legea fundamentală, după care se coordonează toate instituțiile statului român, este Constituția. Pentru a nu mai vedea eschivări, un dublu limbaj și lipsă de transparență din partea instituțiilor statului român, care, de fapt, e cauzată de lipsa de viziune și de lipsa oricărui plan, ne dorim ca reîntregirea să fie prevăzută în Constituția României”, a adăugat George Simion.
El a mai precizat că în condițiile în care această campanie se desfășoară în preajma aniversării a o sută de ani de la Marea Unire de pe 1 Decembrie 1918, liderii Alianței pentru Unire speră ca obiectivul de strângere a unui milion de semnături să fie îndeplinit până la sfârșitul lunii decembrie.
[…] în anul 2018, Acțiunea 2012, sub numele „Alianței pentru Centenar”, a anunțat o inițiativă cetățenească pentru revizuirea Constituției. Publicată la 19 septembrie 2018 în „Monitorul Oficial”, inițiativa urma să Constituției […]