8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldine4 ianuarie în istorie: Mihai, fiul regelui, devine principe moștenitor. Un robot...

4 ianuarie în istorie: Mihai, fiul regelui, devine principe moștenitor. Un robot coboară pe Marte

1643. S-a născut savantul englez Isaac Newton, fizician, matematician şi astronom („Principiile matematice ale filosofiei naturale”, „Optica”).

1717. Olanda, Marea Britanie și Franța semnează Tripla Alianță.

1785. S-a născut  Jacob Carl Grimm  (decedat 1863),  filolog și jurist german. A întocmit, împreună cu fratele său, Wilhelm, Dicționarul German, Mitologia Germană și Poveștile Fraților Grimm.

1809. S-a născut Louis Braille, inventatorul sistemului de scriere pentru nevăzători (alfabetul Braille, 1829)  (decedat 1852).

1835. În ziarul britanic Bells Life apare prima rublică de șah din lume.

 
1841. S-a născut Petru Poni, reprezentant de frunte al şcolii româneşti de chimie  (decedat 1925).

1847. Samuel Colt vinde primele revolvere către Guvernul SUA.

1854. Căpitanul vasului Samarang, William McDonald, a descoperit Insulele McDonald, insule nelocuite aflate în Oceanul Antarctic, între Antarctida și Madagascar.

1877. S-a născut, la Braşov, scriitorul Sextil Puşcariu, filolog şi istoric literar, membru al Academiei Române  (decedat 1948).

1880. Alpinistul britanic Edward Whymper este primul care urcă vârful Chimborazo de 6.267 metri, unul dintre cele mai înalte din Anzii Cordilieri.

1926. Parlamentul votează îndepărtarea prințului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune (“Actul de la 4 ianuarie”) și recunoașterea prințului Mihai ca principe moștenitor al României. Pe timpul minoratului lui Mihai s–a instituit o regență formată din patriarhul Miron Cristea, președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan și prințul Nicolae de Hohenzollern.

1941. A murit Henri Bergson, filosof și scriitor francez, laureat al Premiului Nobel  (născut 1859).

1942. S-a născut chitaristul John McLaughlin.

1946. S-a născut cântărețul Mihai Constantinescu.

1947. A apărut primul număr al revistei Der Spiegel, avându-l ca director pe Rudolf Augstein.

1948. Birmania și-a proclamat independența față de Marea Britanie.

1954. A murit poeta simbolistă  Elena Farago   (născută  1878).

1960. A murit scriitorul și filosoful Albert Camus, laureat Nobel  (născut 1913).

1961. A murit fizicianul austriac Erwin Schrödinger, laureat al Premiului Nobel.

1963. S-a născut Till Lindemann, solistul formației germane Rammstein.

1965. A murit poetul american T. S. Eliot, laureat al Premiului Nobel  (născut 1888).

1969. S-a născut pianistul rus Boris Berezovski.

1970. A murit Mişu Fotino (tatăl), fondator al Teatrului de Stat din Braşov.

1998. A murit compozitorul Vasile Veselovski (Strada Speranţei, Merit eu).

2004. Robotul Spirit coboară cu succes pe planeta Marte.

2006. A murit, bolnav de Alzheimer, poetul canadian Irving Layton (Israel Pincu Lazarovitch), originar din Târgu Neamț. Încă din anii ’40 a fost recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici, versatili, revoluţionari şi controversaţi poeţi ai şcolii „moderne” canadiene. Reputaţia i s-a consolidat în anii ’50-’60, mai ales după publicarea lucrării A Red Carpet for the Sun în 1959. Unul dintre elevii săi celebri a fost Leonard Cohen, muzician, scriitor, promotorul postmodernismului canadian.

2006. Ariel Sharon, premierul Israelului a suferit un masiv atac cerebral, urmat de hemoragii puternice. Operat de trei ori, premierul a fost plasat de medici în comă profundă, pentru a-i proteja creierul de alte leziuni.

2008. Cea mai mare tabără de romi din Franţa, amplasată la periferia Parisului (Saint-Ouen), a fost desfiinţată.

2010. Este inaugurată oficial cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, având o înălțime de 828 de metri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă