2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAldine3000 de dosare privind asasinarea președintelui Kennedy au fost desecretizate

3000 de dosare privind asasinarea președintelui Kennedy au fost desecretizate

Administrația SUA a amânat totuși cu șase luni dezvăluirea anumitor documente considerate prea „sensibile”.

Amânarea riscă să alimenteze fluxul nesfârșit de teorii ale conspirației, chiar dacă experții nu se așteaptă la mari revelații în urma publicării acestor documente, la 50 de ani de la moartea lui John F. Kennedy, la 22 noiembrie 1963, la Dallas, în Texas.

Se aștepta publicarea a 3.100 de dosare încă secrete. În cele din urmă, 2.891 au fost postate online joi seara pe site-ul Arhivelor Naționale din SUA.

Conținând zeci, chiar sute de mii de documente încă niciodată nepublicate, unele dintre aceste dosare datează din 1962, chiar înainte de moartea celui de-al 35-lea președinte al SUA. Ca de pildă cel conținând un rezumat al unei reuniuni în care șeful CIA explică că serviciile sale studiază posibilitățile de a sabota piese aeronautice destinate a fi trimise din Canada în Cuba.

Rapoarte ale șefilor FBI, interviuri cu martori veniți să comunice piste poliției în zilele de după asasinat… Trierea amănunțită a acestei avalanșe de noi informații promite să-i preocupe îndelung pe cei pasionați.

„Americanii așteaptă și merită ca guvernul lor să le ofere un acces cât mai larg posibil” la aceste dosare, cu scopul de a fi „informați asupra tuturor aspectelor asupra acestui eveniment decisiv”, a scris Donald Trump într-un comunicat.

Dar, „președintele a autorizat reținerea temporară a unor informații care ar putea aduce atingere securității naționale, menținerii ordinii în afacerile externe”, au precizat Arhivele naționale americane.

Cea mai mare parte din aceste cereri sunt venite din partea CIA și FBI, poliția federală americană, potrivit unor responsabili ai administrației Trump. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România riscă să devină nerecomandată pentru investiții: perspective economice sumbre pentru 2025

România încheie anul 2024 cu un climat economic îngrijorător, marcat de incertitudini politice și economice care ar putea afecta grav stabilitatea financiară a țării....

Patinoare deschise în București, iarna 2024-2025: Ghid complet pentru iubitorii de gheață

Odată cu sezonul rece, Bucureștiul își întâmpină locuitorii și turiștii cu o varietate de patinoare, atât în aer liber, cât și acoperite. Iată unde...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă