7.7 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăAldine27 ianuarie - Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

27 ianuarie – Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului, potrivit ONU.

Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă, de asemenea, orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului.

Manifestările organizate în vederea comemorării victimelor Holocaustului se desfăşoară în 2018 sub genericul “Rememorarea Holocaustului şi educaţia: responsabilitatea noastră comună”, informează Agerpres.

Potrivit ONU, tema scoate în evidenţă dimensiunea universală a Holocaustului şi încurajează educaţia privind această tragedie, astfel încât generaţiile viitoare să respingă cu fermitate toate formele de rasism, violenţă şi antisemitism.

Programul pentru Holocaust şi Programul Outreach, implementate de ONU, programe în cadrul cărora tinerii sunt educaţi şi informaţi despre Holocaust, în colaborare cu Muzeul Holocaustului din Houston au realizat un set de 14 postere în cadrul expoziţiei “The Butterfly Project: Remembering the Children of the Holocaust” pentru afişarea pe reţeaua globală a centrelor de informare ale Naţiunilor Unite.

Expoziţia subliniază impactul Holocaustului asupra copiilor şi prezintă o iniţiativă educaţională numită “The Butterfly Project” dezvoltată de Muzeul Holocaustului din Houston. Afişele vor fi disponibile în toate cele şase limbi oficiale ale ONU.

În 2017, la 23 ianuarie, Misiunea Permanentă a României a lansat, la sediul ONU, expoziţia fotografică intitulată “Educaţie şi Memorie. Holocaustul din România”, realizată în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

Vernisajul expoziţiei a deschis seria de activităţi de comemorare a Zilei internaţionale a Holocaustului organizate la sediul ONU, în perioada 23-27 ianuarie 2017, şi având ca temă “Holocaust Remembrance: Educating for a Better Future “.

Expoziţia “Educaţie şi Memorie. Holocaustul din România” includea o scurtă istorie a Holocaustului din România, cu marcarea pogromului de la Iaşi, din 1941, precum şi istoriile personale curajoase ale unor români desemnaţi “Drepţi între Popoare”, pentru sprijinul oferit comunităţii evreieşti în acea perioadă întunecată a istoriei contemporane.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Agriculturii vorbește despre o menținere a prețurilor la alimentele de bază

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că îşi doreşte menţinerea unor preţuri pentru alimentele de bază „la acelaşi nivel” din prezent. El de părere că...

63% dintre români nu îşi permit un concediu de 7 zile departe de casă

Statele membre UE trebuie să acorde salariaţilor un concediu anual plătit de minim de 20 de zile. Statistica arată că nu toţi europenii...

Biserica românească din Charleroi, prădată de hoţi

Biserica Ortodoxă Română din Charleroi (Belgia) a fost prădată de hoți vineri noaptea, aceștia furând toate crucile, sfeșnicele, candelele, cădelnița, dar şi cutia...
Ultima oră
Pe aceeași temă