15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiVai de Drepturile Omului! Personalul din penitenciare apelează la deținuți pentru pază!

Vai de Drepturile Omului! Personalul din penitenciare apelează la deținuți pentru pază!

Chinurile din închisorile din România nu sunt îndurate doar de deținuți ci și de tot personalul penitenciarelor.

Guvernanții se bat pe legile justiției dar nu fac nimic pentru cei care execută pedepsele. Cu atât mai puțin pentru propriul personal. Altfel nu se explică gradul de ocupare de doar jumătate din posturi la nivel național.

Sindicaliştii din Penitenciarul Deva au protestat, joi, în faţa sediului instituţiei, din localitatea Bârcea Mare, nemulţumiţi de faptul că sistemul penitenciarelor se confruntă cu o criză de personal, dar şi pentru că nu le sunt plătite anumite sporuri prevăzute de lege, transmite Agerpres.

 

Potrivit liderilor sindicali, în Penitenciarul Deva gradul de ocupare a posturilor este de 68%, iar la nivel naţional acesta scade la 58%.

 

“Principala problemă este că am ajuns la 68%, gradul de ocupare a funcţiilor. Chiar şi azi (joi n.r), când ne pregăteam de acest miting de protest, paza penitenciarului o facem cu deţinuţi. Nu este normal. Nu cerem revendicări salariale, cerem doar să ne încadreze personal şi să primim drepturile pe care le-am dobândit cinstit, prin lege. Sistemul este bolnav, am ajuns la limita suportabilităţii“, a declarat preşedintele Sindicatului Independent “Vulturul”, Nicolae Grosu.

La rândul său, liderul filialei Deva a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare, Lucian Feraru, a acuzat lipsa de dialog social şi a menţionat că în sistem rămân blocate sporuri care nu au mai fost majorate de 20 de ani.

De asemenea, sindicaliştii susţin că din lipsa fondurilor bugetare vor rămâne posturi neocupate în sistem, chiar dacă acestea au fost scoase la concurs.

 

“Nu există un dialog, aşa cum era normal, între guvern şi sindicate. Se îngheaţă sporuri care, de fapt, au fost îngheţate din anul 2011. Avem posturi scoase la concurs la care există riscul să nu se ocupe, din cauză că banii pentru acestea nu sunt prevăzuţi în buget. Am ajuns să lucrăm, în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la 58% din posturi ocupate. Este foarte greu“, a explicat Feraru.

Prezent la mitingul de protest, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, Florin Şchiopu, a arătat că poliţiştii de penitenciare au ajuns “ultimii care nu şi-au primit drepturile”, în condiţiile în care în prezent aceştia au de recuperat peste un milion de ore suplimentare.

Liderul sindical a mai spus că seria protestelor va continua la Bucureşti, pe 22 februarie, cel mai probabil în faţa Ministerului Justiţiei, iar din 26 februarie la alte penitenciare din ţară.

La protest au fost prezenţi şi reprezentanţi ai penitenciarelor din Aiud, Arad şi Târgu Jiu.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă