Moderna, care nu a mai lansat vreun vaccin pe piaţă, a primit aproape 1 miliard de dolari din partea guvernului american, care contribuie la finanţarea activităţilor de dezvoltare a mai multor vaccinuri candidate, în cadrul programului Operation Warp Speed. Peste 150 de vaccinuri candidate pentru noul coronavirus se află în diverse faze de dezvoltare, iar circa două duzini sunt pregătite pentru testarea pe oameni.
Pfizer şi Johnson & Johnson lansează în această lună studii clinice în faze avansate pentru vaccinurile lor pentru Covid-19. AstraZeneca a anunţat că va începe în această vară studii clinice pe scară largă a vaccinului său candidat pe care îl dezvoltă în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford.
România ar vrea să achiziţioneze licenţa
“Să avem un vaccin sigur şi eficace distribuit până la sfârşitul anului 2020 este un obiectiv ambiţios, dar este obiectivul corect pentru poporul american”, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH), Francis Collins, într-un comunicat în care a fost anunţat studiul clinic de fază a III-a al Moderna.
Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii din România, a anunţat că a înscris ţara noastră în mecanismul European de achiziţie a noului vaccin. El apreciază că probabil la mijlocul anului viitor acesta poate fi găsit şi în România. De asemenea, oficialul român şi-a arătat disponibilitatea de a produce doze de vaccin şi la Institutul Cantacuzino şi că statul român e dispus să achiziţioneze licenţa.