Potrivit Poliției Capitalei, vor fi puse în aplicare 32 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la diferite instituții publice, notari publici și societăți comerciale. Surse din rândul anchetatorilor susțin că ar fi vorba de Universitatea Titu Maiorescu și că sunt ridicate documente și de la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 și OCPI.
Conform polițiștilor, din cercetări a reieșit că, din anul 2010 și până în prezent, persoane din conducerea universității „ar fi săvârșit acte materiale, care s-ar încadra în sfera acțiunii de traficare a unor bunuri în folosul altei persoane, acțiuni ce ar fi presupus supunerea unor bunuri imobile din patrimoniul/gestiunea unității unor operațiuni speculative, operațiuni în urma cărora persoane apropiate acestora ar fi obținut un profit, prin modalitatea vânzării unor apartamente construite din bugetul unității și fără respectarea contractului de concesiune încheiat între unitatea de învățământ și o instituție publică”.
De asemenea, în aceeași perioadă, persoane cu putere de decizie din cadrul universității ar fi acordat anumite contracte de prestări servicii unor firme, în mod preferențial, pe fondul unor legături personale preexistente între persoanele din universitate și cea care asigura conducerea firmelor.
Aceste contracte acordate în mod preferențial sunt în valoare de peste 121 de milioane de lei.
La percheziții participă polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Poliției Capitalei, IPJ Buzău și IPJ Vâlcea, sprijiniți de Direcția Operațiuni Speciale, Institutul Național de Criminalistică și de echipe ale Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
Universitatea Titu Maiorescu răspunde acuzelor
„Universitatea Titu Maiorescu este o instituție de învățământ superior particulară, care nu operează cu bani publici. Universitatea este proprietara terenurilor și construcțiilor care fac obiectul direct sau indirect al cercetărilor. Toate actele și contractele desfășurate în cadrul Universității – inclusiv cele aflate în atenția organelor de cercetare, datând din anii 2005-2011 – au fost și sunt realizate în condiții de deplină legalitate, cu respectarea legilor în vigoare și a normelor interne, cu avizul juriștilor și aprobarea Consiliului de Administrație și al Senatului Universității”, transmite Universitatea Titu Maiorescu.
Reprezentanții universității susțin că este vorba despre o știre falsă.
„Nu se poate vorbi de „ilegalități, „delapidări”, ”trafic”, ”fals intelectual” etc., așa cum se afirmă în unele medii. Universitatea Titu Maiorescu își exprimă dezacordul pentru modul tendențios în care acțiunile de cercetare care o vizează au fost și sunt prezentate în mass-media: titluri șocante, sub semnul senzaționalului, care nu urmăresc adevărul, ci doar ratingul, știri preluate ad litteram din mediul online, care abundă în informații și date neadevărate, imagini cu descinderi de mascați, însoțiți de câini-lupi, la sediul Universității (imagini de arhivă fără legătură cu campusul universitar). Toate acestea constituie o manieră incorectă și abuzivă, sub semnul fake-news, de a prezenta o situație aflată în investigare de organele abilitate. Astfel de abordări denotă, pe lângă indiferența față de adevăr, încălcarea normelor obligatorii ale deontologiei profesionale. Nu este lipsit de importanță faptul că aceste atacuri concertate împotriva Universității, înainte de concluziile cercetării, se desfășoară într-o perioadă importantă a anului universitar, aceea a sesiunii de admitere din iulie 2021”, potrivit comunicatuui de presă.
UTM susține că îi este afectată imaginea în spațiul public.
„Universitatea Titu Maiorescu rămâne deschisă cooperării cu reprezentanții instituțiilor statului, punând la dispoziția acestora, cu deplină transparență, toate informațiile și datele necesare. În același timp, își exprimă dorința de restabilire a adevărului, subliniind necesitatea sancționării, legale și morale, a actelor de dezinformare publică. Prin astfel de abordări, este profund afectată în spațiul public imaginea Universității Titu Maiorescu, una dintre universitățile importante ale țării, recunoscută pe plan național și internațional pentru calitatea studiilor, pentru seriozitate și competitivitate pe plan academic și
profesional. Universitatea va reveni cu noi puncte de vedere oficiale”, conform comunicatului.