Foto: Arhivă

Un magistrat este sancționat disciplinar după un comentariu despre prezența Armatei pe străzi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a menţinut decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care judecătorul Cristi Danileţ a fost sancţionat disciplinar în anul 2019.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.05.2020 - 09:51

Cristi Danileț este judecător la Tribunalul Cluj, iar într-o anumită perioadă a fost chiar membru al CSM.

Magistratul Danileț a avut, anul trecut, o postare pe Facebook, în urma căreia a fost sancționat disciplinar de către CSM, la data de 7 mai 2019. Cristi Danileț a făcut contestație, dar în final, un complet de cinci judecători de la ICCJ a decis că sancțiunea aplicată în anul 2019 rămâne în vigoare.

Sancțiunea fusese aplicată pentru încălcarea unui articol din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, articol care se referă la "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu".

În postarea lui de pe Facebook, judecătorul Danileț scria următoarele:

"Oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea democraţiei constituţionale? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind ... democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi ... constituţional!?".

Comentarii