El a fost acuzat că a primit de la subalterni, firme şi supermarketuri bani şi produse alimentare pentru „pomeni electorale”. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Zlotea a sumei de 263.000 lei.
La instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – Marian Zlotea primise o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare.
În acelaşi dosar au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti patru directori de la ANSVSA:
– Doina Constanţa Lupu (director coordonator la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a municipiului Bucureşti – DSVSAB) – 6 ani şi 6 luni;
– Mădălina Ioana Podosu (director coordonator la DSVSA a judeţului Ilfov) – 6 ani;
– Marius Hofman (director coordonator adjunct la DSVSAB) – 4 ani.
De asemenea, inspectori DSVSAB au primit pedepse cuprinse între 1 an şi 6 luni cu suspendare şi 3 ani închisoare cu executare.
În februarie 2015, Marian Zlotea a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, respectiv luare de mită în formă continuată (28 acte materiale), instigare la luare de mită în formă continuată (15 acte materiale) şi constituire de grup infracţional organizat.
„Concret, Marian Zlotea, în repetate rânduri, a determinat conducerea DSVSA Bucureşti, respectiv pe inculpaţii Lupu şi Hofman, să abuzeze de funcţiile deţinute pentru procurarea produselor alimentare necesare realizării unor acţiuni sociale (de atragere a alegătorilor cu pomeni electorale, pentru susţinerea unor evenimente, pentru asigurarea protocolului ANSVSA, dar şi al altor instituţii), cunoscând faptul că, la rândul lor, aceştia din urmă îşi determină subalternii să se folosească de calitatea de inspector pentru a procura aceste produse de la agenţii economici pe care îi controlau şi autorizau pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor”, spuneau anchetatorii.
DNA mai arăta că, în perioada noiembrie – decembrie 2011, Zlotea a pretins direct, dar a primit prin intermediul şi cu ajutorul coinculpaţilor Marius Hofman şi Dionisie Căileanu, 143.000 lei de la administratorul unor supermarketuri, mita fiind disimulată prin încheierea a două contracte fictive de prestări servicii.
Zlotea a fugit din țară
Zlotea consideră însă că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic. De asemenea, fostul șef ANSVSA anunţă că va ataca decizia Curţii de Apel Bucureşti la Înalta Curte, la CEDO, la toate instituţiile europene abilitate.
„Sunt nevinovat iar aceasta este o sentinţă nedreaptă, dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunţuri neîntemeiate, date sub presiune de doi inculpaţi arestaţi care, ulterior denunţurilor, au fost eliberaţi. Toată povestea s-a creionat în jurul acţiunilor sociale organizate pe lângă biserici în campania electoral din 2009. Faptele au fost catalogate de DNA ca fapte de corupţie şi trafic de influenţă fără nicio probă în acest sens. Instanţa de fond a Tribunalului Bucureşti a dispus în ceea ce mă priveşte o pedeapsă de 2 ani cu suspendare, pe care bineînţeles că am considerat-o nedreaptă şi am atacat-o. Instanţa de apel nu a respectat niciun drept la apărare pe tot parcursul procesului, schimbând în penultimul termen al pronunţării încadrarea în trafic de influenţă, fără ca acest lucru să se fi solicitat de vreuna dintre părţile implicate. Consider că această sentinţă este nedreaptă şi este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL”, a scris Zlotea, miercuri, pe Facebook.