4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialGraţierea lui Gică Popescu, influenţată de show-ul mediatic. Cât de realizabilă este?

Graţierea lui Gică Popescu, influenţată de show-ul mediatic. Cât de realizabilă este?

Verdictul în „Dosarul Transferurilor“ a luat prin surprindere nu doar media românească, ci chiar şi pe cei opt inculpaţi. Ceea ce părea a fi o condamnare cu suspendare s-a transformat în final în 3 ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare pentru Gică Popescu. Show-ul mediatic stârnit în jurul acestui caz este ca o armă cu două tăişuri, stârnind deopotrivă susţinătorii şi opozanţii graţierii fostului jucător al Generaţiei de Aur.

„Gică Popescu, fostul căpitan al Barcelonei, la închisoare” a făcut înconjurul lumii, iar graţierea sa este un subiect la fel de popular pentru publicul din România, mai multe petiţii în acest scop fiind deja iniţiate. Una dintre ele, disponibilă în mediul online, a strâns în 3 zile peste 21.000 de semnatari. De asemenea, pe aceeaşi platformă, petitieonline.com, a fost iniţiată şi o petiţie împotriva graţierii lui Popescu, însă aceasta a strâns puţin peste 1.000 de semnatari. Cifrele vorbesc de la sine. Mircea Sandu, fostul şef al FRF, în prezent preşedinte de onoare al Federaţiei, deşi şi-ar dori ca Popescu să iasă din închisoare, declară pentru România liberă că este sceptic în legătură cu acest lucru. „Îl iubesc foarte mult pe Gică, aş fi iniţiat chiar eu o astfel de petiţie, însă sunt cam sceptic în legătură cu ieşirea lui din închisoare. Probabil ar fi nevoie de vreo 2 milioane de oameni care să semneze aceste petiţii. Sunt un susţinător absolut al graţierii lui Gică, însă eu ştiu dacă preşedintele va accepta să facă acest lucru (n.r. – numai preşedintele Traian Băsescu îl poate graţia)”, a declarat Mircea Sandu.

„Acum problema e că în lume există foarte multă răutate. Am văzut astfel de reacţii şi la Banciu (n.r. – Radu Banciu, prezentator B1 TV, care a spus că Popescu era «un ţăran cu patru clase» care s-a comportat ca şi «sluga lui Ioan Becali»). Ce se întâmplă, Popescu avea o datorie de plătit de pe urma vânzării lui Bratu. Atâta vreme cât omul a recunoscut şi a plătit la stat ceea ce avea de plătit, să-l trimiţi la închisoare…” Popescu şi-a recunoscut fapta încă de când „Dosarul Transferurilor“ era în fază incipientă şi a plătit statului român 400.000 dolari.

„Eu susţin actul judiciar, doar că în cazul lui Gică… (n.r. – a fost o sentinţă dură). La fel şi cu Jean Pădureanu, la 77 de ani, îl trimiţi la închisoare pe targă, cu problemele lui de sănătate? Dar asta e legea. Rămâne de văzut”, a declarat Mircea Sandu.

Precedentul graţierii într-un caz ca al lui Gică Popescu există, Traian Băsescu semnând în 2007 graţierea lui Ion Draica, 56 ani, fost campion olimpic la lupte în 1984, care era condamnat la trei ani cu executare într-un dosar de înşelăciune. El a fost eliberat în baza unor probleme cardiace, însă în cazul lui Popescu ar putea cântări în favoarea sa contribuţia sa majoră la imaginea României în afară, alături de Ilie Năstase, Ţiriac, Nadia şi Hagi, el fiind unul dintre sportivii cei mai cunoscuţi şi mai bine văzuţi în străinătate.

Cu toate acestea, show-ul din jurul graţierii lui Popescu a atras şi destui opozanţi, care consideră că mesajul transmis prin scoaterea lui „Gică” din închisoare ar fi că, la urma urmei, primează statutul infractorului. Printre opozanţi se numără şi Viorel Moldovan, preşedintele FRF Răzvan Burleanu sau reprezentanţi ai mass-media.

În prezent sunt puse în balanţă aplicarea actului justiţiei şi serviciile aduse de Popescu României. Un caz similar este cel al legendarului fotbalist german Franz Beckenbauer, care la sfârşitul anilor ‘70 pleca să joace în SUA în încercarea de a eluda fiscul german. În final, a plătit cele aproximativ 2 milioane de mărci, dar nu a făcut închisoare. Pentru o faptă, ce este drept mai puţin gravă, dar tot de înşelăciune a statului, un alt nume mare al sportului german, fostul tenisman Boris Becker, a primit închisoare cu suspendare, astfel că nu a stat după gratii.

Graţierea rămâne deocamdată un show de care încearcă să profite diverse personaje, inclusiv din mediul politic. Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu va semna petiţia de eliberare a lui Popescu, iniţiată de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Probabil, vocile celor care cer eliberarea lui Popescu ar fi mai puternice dacă ar fi trecute pe o singură petiţie.

În echipa cui va mai juca Gică Popescu, graţiat?

Condamnarea în „Dosarul Transferurilor“ l-a scos pe Gică Popescu din lupta pentru şefia FRF, astfel că funcţia de preşedinte i-a revenit tânărului Răzvan Burleanu, 29 de ani. Presupunând că graţierea va fi semnată de preşedintele Băsescu, Gică Popescu ar putea cu greu să mai prindă un loc în structurile FRF.

Întrebat dacă lui Popescu i s-ar mai putea găsi un loc la FRF, Mircea Sandu a dat de înţeles că de acum asta ţine de noul şef al federaţiei. Răzvan Burleanu a fost unul dintre criticii lui Gică Popescu încă din campanie şi este greu de crezut că îl va atrage pe acesta în echipa sa. Legat de colaborarea cu urmaşul său în fruntea Ligii, Sandu declară că este în parametri normali. „Am predat tot ce era de predat. Am discutat cu Răzvan, el este un băiat deştept. Are o echipă de oameni capabili, şi cei care sunt deja aici şi cei pe care i-a adus el.” Cu alte cuvinte, jocurile au fost făcute şi, oricât de mult l-a susţinut Sandu pe Popescu în campania pentru şefia FRF, de acum nu mai poate face mare lucru pentru el.

Singura direcţie în care ar putea-o lua Popescu ar fi forurile internaţionale, în speranţa că legăturile sale strânse cu foştii mari fotbalişti ai lumii, unii dintre ei în funcţii de conducere în cadrul FIFA sau UEFA, i-ar putea aduce un post acolo.

Totuşi, şi această variantă are în ea multă incertitudine, în condiţiile în care, din cauza implicării sale în „Dosarul Transferurilor“, Popescu a fost nevoit să-şi dea demisia dintr-o astfel de funcţie de la UEFA.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă