Antrenor: Fernando Santos, 59 de ani, Portugalia
Jucători cheie: Giorgos Karagounis, Mitroglou (Fulham), Dimitrios Salpingidis (PAOK), Jose Holebas (Olympiakos)
Lot CM 2014
Portari: Orestis Karnezis (Granada), Panagiotis Glykos (PAOK Salonic), Stefanos Kapino (Panathinaikos Atena);
Fundaşi: Konstantinos Manolas, Jose Holebas (ambii Olympiakos Pireu), Sokratis Papastathopoulos (Borussia Dortmund), Vangelis Moras (Hellas Verona), Georgios Tzavellas (PAOK Salonic), Loukas Vyntra (Levante), Vassilis Torosidis (AS Roma);
Mijlocaşi: Alexandros Tziolis (Kayserispor), Andreas Samaris, Giannis Maniatis (ambii Olympiakos Pireu), Konstantinos Katsouranis (PAOK Salonic), Giorgios Karagounis (Fulham), Panagiotis Tachtsidis (FC Torino), Ioannis Fetfatzidis (Genoa), Lazaros Christodoulopoulos, Panagiotis Kone (ambii Bologna);
Atacanţi: Dimitris Salpingidis (PAOK Salonic), Georgios Samaras (Celtic Glasgow), Konstantinos Mitroglou (Fulham), Theofanis Gekas (Konyaspor).
Clasament FIFA: locul 12, 1064 puncte
Palmares (3 ediții CM): nu a trecut de grupele CM (ultima participare 2010); Euro 2004 (campioană), 2012 (sferturi).
Foști jucători: Theodoros Zagorakis (n. 1971), Antonios Nikopolidis (n. 1971), Angelos Basinas (n. 1976)
Primul meci internațional: Grecia – Italia 1-4 (7 aprilie 1929)
Grecia, naționala eroilor de la Termopile
Fotbalul este un fenomen care multă vreme nu a avut niciun succes în Grecia și cu toate că naționala a fost fondată încă de la începutul secolului trecut, primul meci internațional fiind o înfrângere cu 4-1 în fața Italiei, în 1929, rezultatele au fost inexistente mai bine de o jumătate de veac. Primul turneu major la care a participat naționala elenă a avut loc abia în 1980, grecii ajungând în grupele Campionatului European de fotbal din Italia. Nu au reușit să treacă în faza următoare a competiției, iar multă vreme calificarea la acest turneu a rămas un simplu accident în istoria fotbalului elen.
Totuși, în ciuda evoluțiilor anterioare extrem de slabe și fiind considerată mai mereu o echipă cu șansa a doua, asemenea eroilor de la Termopile (cei 300 de spartani care ar fi ținut piept unei armate de câteva zeci de ori mai numeroasă de perși) naționala Greciei reușea în mod uimitor să câștige Europeanul din 2004, în finala învingând chiar țara gazdă, Portugalia, meci în care nici măcar Cristiano Ronaldo nu a avut nicio soluție. De atunci nu a mai ratat niciun European, în 2012 ajungând până în sferturi, unde a fost eliminată de Germania.
În schimb la turneele mondiale eroii de la Termopile nu au reușit până acum să spargă gheața. Grecia a participat până acum la două ediții de Cupă Mondială, 1994 și 2010, însă nu a trecut de faza grupelor, ocupând ultimele locuri. Calificată la Mondialul din Brazilia după ce a învins, în play-off, România, așa cum știe cel mai bine să o facă, fără prea mult spectacol și prin conservarea avantajului minim pe tabelă, Grecia participă acum la a doua ediție consecutivă a unui Mondial.
Ca într-o antiteză, cele două naționale au practicat stiluri de joc diferite, chiar filosofia antrenorilor fiind radical diferită. În timp ce se vorbea despre șansele României o dată ce a nimerit cel mai ușor adversar, în play-off, Grecia a demonstrat că nu este doar umbra echipei campioană a Europei în 2004. În timp ce Pițurcă s-a orientat în special către jucători noi la națională, refuzând convocarea lui Mutu, Fernando Santos, selecționerul portughez al Greciei, a păstrat în echipă jucători de bază precum Karagounis, jucătorul cu cele mai multe selecții, 132, sau Katsouranis. În cele din urmă învingătoare a ieșit Grecia, țară ale cărei succese majore sunt legate de antrenorii străini.
Fotbalul elen crește fără îndoială de la un an la altul, iar dacă până în anii 90 nu se putea vorbi de performanțe în acest sport, în Grecia, ultimii ani adus rezultate notabile. În spatele echipei naționale echipele de club au reușit și ele evoluții tot mai bune în competițiile europene, Olympiakos ajungând în optimile Ligii Campionilor, anul acesta, acolo unde a fost eliminată în mod dramatic de Manchester United, după ce englezii au întors un rezultat de 2-0, din tur.
Cu jucători de clasă precum Salpingidis și Mitroglou, autorul dublei în victoria obținută de greci împotriva tricolorilor, scor 3-1, naționala elenă încearcă să producă senzație și pe scena mult mai largă a Cupei Mondiale. Deocamdată cei doi jucători mai au mult până să intre în istoria fotbalului elen. Salpingidis, cu 13 reușite în 73 de meciuri și Mitroglou, cu 8 reușite în 28 de meciuri, mai au mult să-l ajungă pe marcatorul all-time Nikos Anastopoulos, 29 goluri în 75 meciuri.
Grecia și România se vor întâlni din nou în grupele de calificare ale Europeanului din 2016, însă de această dată elenii vor avea un nou selecționer, după ce Santos a anunțat că va renunța la echipă după Cupa Mondială din Brazilia. Mitroglou va primi vizita tricolorilor chiar la Atena pe 7 septembrie, în prima partidă a Grupei F din cadrul preliminariilor turneului final din Franța.