2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăLifestyleCM 2014: Grupa C - Columbia, lot final

CM 2014: Grupa C – Columbia, lot final

Antrenor: Jose Pekerman, 64 de ani, Argentina (CM U20 1995, 1997, 2001 – Argentina)
Jucători cheie: Mario Yepes (FC Atalanta), James Rodriguez (AS Monaco), Fredy Guarin (Inter Milan), Jackson Martinez (FC Porto)

Lot CM 2014

Portari: David Ospina (OGC Nice), Faryd Mondragon (Deportivo Cali), Camilo Vargas (Santa Fe);
Fundaşi: Pablo Armero (West Ham United), Camilo Zuniga (SSC Napoli), Cristian Zapata (AC Milan), Eder Alvarez (River Plate), Mario Alberto Yepes (Atalanta Bergamo), Carlos Valdes (San Lorenzo);
Mijlocaşi: Abel Aguilar (Toulouse), Fredy Guarin (Internazionale Milano), Juan Guillermo Cuadrado (AC Fiorentina), James Rodriguez (AS Monaco), Aldo Leao Ramirez (Morelia), Carlos Sanchez (Elche), Santiago Arias (PSV Eindhoven), Alexander Mejia (Atletico Nacional), Juan Fernando Quintero (FC Porto);
Atacanţi: Jackson Martinez (FC Porto), Carlos Bacca (FC Sevilla), Teofilo Gutierrez (River Plate), Adrian Ramos (Hertha Berlin), Victor Ibarbo (Cagliari).

Clasament FIFA: locul 8, 1137 puncte

Palmares (5 ediții CM): ultima participare – CM 1998 (grupe); CM 1990 Italia (optimi); Cupa Confederațiilor 2003 (semifinale); Cupa Americii 2001 (campioană), 1975 (finalistă).
Foști jucători: Rene Higuita (n. 1966), Carlos Valderrama (n. 1961), Faustino Asprilla (1969)
Primul meci internațional: Mexic – Columbia 3-1 (10 februarie 1938)

Columbia, renașterea unei epoci de aur a “cafeniilor”

Columbia, țara cafelei și a trabucurilor, este unul din statele sud-americane care trăiește prin fotbal. Într-o țară care avea legat de numele său mai multe conotații negative, fotbalul căpăta încă de la mijlocul secolului trecut o funcție mesianică, aceea de a ajuta imaginea acestui stat în lume.

Cafeniii”, așa cum mai este cunoscută echipa națională, dată fiind imaginea de producător de cafea pe care țara și-a creat-o de-a lungul timpului, nu au reușit în primii lor ani să obțină rezultate prea strălucite. Primul meci oficial al naționalei Columbiei a fost jucat împotriva Mexicului, în 1938, partidă pierdută cu scorul de 3-1 în favoarea vecinilor din nord. După acel an, în care echipa a avut participări la mai multe competiții regionale, a urmat o pauză îndelungata în care naționala Columbiei nu a mai făcut pasul pe scena internațională.

În 1945 echipa participă la Campionatul Americii de Sud, unde termină pe locul 5. Echipa nu va participa la nicio ediție a Cupei Mondiale până în 1962, la primele ediții ale competiției echipa fiind exclusă de către FIFA în urma scandalului “El Dorado”, când echipele de primă ligă din această țară au decis să se desprindă de forul național, inclusiv cel internațional (FIFA). După ce disputele din fotbalul intern s-au încheiat iar fotbalul din această țară a fost din nou afiliat la UEFA, naționala a primit undă verde la mondialul din 58, la care însă nu a reușit să se califice.

Cea mai mare revenire de scor din istoria CM:

Cupa Mondială din 1962, organizată în Chile, a fost o campanie încheiată în faza grupelor pentru columbieni. Cu toate că a pierdut meciurile cu Uruguay, scor 1-2 și cu Iugoslavia, scor 0-5, astfel ratând calificarea în următoarea fază a competiției, Columbia a produs surpriza competiției, totodată cea mai mare revenire din istoria Cupei Mondiale. În cel de-al doilea meci al grupelor Columbia a întâlnit puternica echipă a URSS, considerată favorită la câștigarea turneului.

URSS-ul lui Lev Iașin, considerat cel mai bun portar din istorie, tocmai învinsese cu 2-0 o altă echipă puternică, Iugoslavia. Meciul rușilor cu reprezentativa Columbiei a debutat perfect pentru roșii, în minutul 11 având deja 3-0, după o dublă a lui Ivanov. Până în minutul 56 scorul era deja 4-1, iar asigurarea victoriei părea o simplă formalitate pentru ruși. Totuși din minutul 68 sud-americanii au înscris gol după gol, Lev Iașin fiind copleșit de ofensiva columbiană. Meciul s-a încheiat 4-4, iar Columbia intra în mentalul colectiv al lumii fotbalistice.

Echipa de aur a lui Valderama, o cunoștință mai veche a României:

Echipa de aur a Columbiei a coincis cu perioada de glorie a naționalei României, întâlnirile dintre cele două naționale, la Mondialele din 1994 și 1998 fiind un adevărat spectacol pentru fani.

Prima participare a Columbiei la o nouă ediție de Cupă Mondială a fost în 1990, când echipa a obținut și cel mai bun rezultat al său, calificarea în optimi. Sud-americanii erau eliminați atunci de Camerun, în timp ce România ceda, tot în optimi, în fața Republicii Irlanda.

Mondialul din 94 din SUA, atât de cunoscut românilor, a fost și momentul primei întâlniri între reprezentativele României și Columbiei. A fost meciul în care Hagi a marcat un gol de generic de la mare distanță de poartă, în minutul 34, făcând astfel 2-0, după ce Răducioiu deschidea scorul în primul sfert de oră. Columbienii reduceau din diferență, până la pauză, prin Valencia, iar cea de a doua repriză a fost o adevărată rundă de foc, lovitura de grație fiind dată de tricolori în minutul 89, tot prin Răducioiu. Columbia nu trecea de fază grupelor, în timp ce România obținea cel mai bun rezultat din istoria sa, calificarea în sferturi.

Următorul Mondial, din 1998, le-a adus din nou în aceeași grupă pe cele două naționale, chiar în primul lor meci din grupă. România a câștigat din nou, de această dată la limită, scor 1-0, prin Adrian Ilie, care marca de la marginea careului mare un gol superb. A fost din nou o campanie încheiată în faza grupelor pentru columbieni.

Perioada de aur a Columbiei s-a stins treptat până la finalul anilor ‘90, epoca lui Valderama ajungând la final. După ce a ratat mai multe calificări la turneele finale, singurul său succes major fiind câștigarea Cupei Americii, în 2001, respectiv locul 4 la Cupa Confederațiilor în 2003, Columbia a revenit anul acesta din nou la turneul final al Cupei Mondiale.

După o perioadă de secetă de aproape zece ani, în Columbia se conturează o nouă generație de aur, starul ei fiind talentatul jucător Radamel Falcao (AS Monaco), care are deja 20 de goluri în 51 de apariții la națională. Falcao are însă toate șansele să devină cel mai bun marcator din istoria țării, având nevoie de doar încă 5 goluri pentru a-l egala pe Arnoldo Iguaran.

Totuși superstarul Columbiei s-a accidentat grav într-un meci din Cupa Franței, din ianuarie, iar de atunci este într-un program de reabilitare intensiv. Este posibil ca sud-americanul să nu fie în cea mai bună formă, în cazul în care își va reveni până la debutul Cupei Mondiale din Brazilia.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă