2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăLifestyleCM 2014: Grupa C - Coasta de Fildeș, lot final

CM 2014: Grupa C – Coasta de Fildeș, lot final

Antrenor: Sabri Lamouchi, 42 de ani, Franța
Jucători cheie: Drogba (Galatasaray), Salomon Kalou (Lille), Yaya Toure (Manchester City),  Kolo Toure (FC Liverpool)

Lot CM 2014

Portari: Boubacar Barry (Lokeren), Sayouba Mande (Stabaek), Sylvain Gbohouo (Sewe San Pedro);
Fundaşi: Kolo Toure (FC Liverpool), Arthur Boka (VfB Stuttgart), Jean-Daniel Akpa Akpro (Toulouse), Serge Aurier (Toulouse), Ousmane Viera Diarrassouba (Caykur Rizespor), Didier Zokora (Trabzonspor), Constant Djakpa (Eintracht Frankfurt), Bamba Souleymane (Trabzonspor);
Mijlocaşi: Ismael Diomande (AS Saint-Etienne), Max Gradel (AS Saint-Etienne), Yaya Toure (Manchester City), Ismael Cheick Tiote (Newcastle United), Geoffroy Serey Die (FC Basel), Didier Ya Konan (Hannover '96);
Atacanţi: Didier Drogba (Galatasaray Istanbul), Gervinho (AS Roma), Salomon Kalou (OSC Lille), Wilfried Bony (Swansea City), Giovanni Sio (FC Basel), Mathis Bolly (Fortuna Dusseldorf).

Clasament FIFA: locul 23, 809 puncte

Palmares (3 ediții CM): nu a trecut de grupe (2006, 2010); Cupa Confederațiilor 1992 (locul 4)
Foști jucători: Laurent Pokou (n. 1947), Youssouf Fofana (n. 1966), Joel Tiehi (n. 1964) 
Primul meci internațional: Coasta de Fildeș – Dahomey 3-2 (13 aprilie 1960)

Coasta de Fildeș – Elefanții”, în așteptarea unei lovituri la CM

Coasta de Fildeș, una dintre țările africane care au dat lumii, constant, jucători talentați, suferă la capitolul rezultate. O țară marcată de conflicte interetnice, având două războaice civile în ultimele două decenii, care au culminat cu arestarea președintelui de către forțele Națiunilor Unite, Coasta de Fildeș a fost nevoită deseori să neglijeze latura sportivă.

Naționala, care a avut primul meci internațional, în 1960, împotriva Beninului, partidă câștigată cu 3-2, nu a reușit vreo performanță notabilă în afară de atingerea fazelor superioare în cadrul Cupei Africii, respectiv câștigarea acestui trofeu în 1992.

O țară care lansează an de an jucători în fotbalul mare, mulți dintre ei ajungând în Europa via Franța, Coasta de Fildeș are în prezent propria ei generație de aur. Echipa, care îl are în lot poate pe cel mai bun jucător din istoria Coastei de Fildeș, Didier Drogba, a reușit să se califice la ultimele trei ediții de Cupă Mondială.

Turneul final din Germania, 2006, a fost și prima participare a țării la o Cupă Mondială. Cu toate că așteptările erau mari, având în vedere că pe teren evolua celebrul Drogba, pe atunci unul dintre cei mai buni atacanți din fotbalul intercluburi din Europa, Coasta de Fildeș a încheiat pe locul trei în grupă, ratând astfel calificarea în optimi. Echipa a avut ghinionul de a nimeri într-o grupă de foc din care mai făceau parte Argentina, Olanda și Serbia și Muntenegru. Cu toate că i-a învins pe sârbi, a pierdut la limită cu celelalte două naționale.

Turneul din 2006 a demonstrat cum fotbalul este mai mult decât un joc. Era plin război civil între ultranaționaliștii din sud și populația din nord, mare parte din ea originară din Burkina Faso, vecina mult mai săracă a Coastei de Fildeș. Totuși calificarea naționalei la Mondialul german a dus la o consolidare a celor două părți implicate în război, cel puțin pe perioada turneului mondial. Președintele împreună cu federația de fotbal au reușit să calmeze părțile beligerante în spiritul fair-play-ului și a valorilor pe care fotbalul le promovează peste tot în lume.

Astfel timp de câteva săptămâni a avut loc miracolul ivorian, populația țării lăsând deoparte conflictele, a trăit alături de naționala de fotbal fiecare meci. Fiecare zi de pace, în care naționala Coastei de Fildeș evolua la CM din Germania, a fost o nouă victorie a fotbalului asupra războiului.

Cel de-al doilea turneu mondial din istoria sa, cel din Africa de Sud, din 2010, le-a adus din nou ghinionul africanilor, de această dată Coasta de Fildeș fiind repartizată în grupă cu Portugalia (meci încheiat 0-0) și Brazilia (înfrângere cu 3-1). Singura victorie a reputat-o împotriva celei de-a patra echipe din grupă, poatea cea mai ciudată prezență de la un turneu de Cupă Mondială și anume Coreea de Nord. De altfel nord-coreenii au pierdut toate cele trei meciuri, primind 12 goluri, trei dintre ele de la echipa lui Drogba.

Dacă generația lui Drogba a adus primele trei calificări consecutive la un turneu mondial, din urmă vine generația tânără, cu jucători precum Lacina Traore, care vor încerca să deschidă noi orizonturi pentru naționala sud-africană.

Traore este unul dintre cei mai de succes jucători de export ai Ligii I, ivorianul debutând în fotbalul românesc și făcându-se remarcat în Europa în anii de glorie ai CFR Cluj, când ardelenii participau în grupele Ligii Campionilor. În prezent atacantul evoluează la Everton, sub formă de împrumut de la AS Monaco.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă