Antrenor: Vicente del Bosque, 63 de ani, Spania (CM 2010, Euro 2012 – Spania)
Jucători cheie: Iker Casillas, Sergio Ramos (Real Madrid), Iniesta, Xavi, Pedro, Gerard Pique (FC Barcelona), David Villa (Atletico Madrid)
Lot CM 2014
Portari: Iker Casillas (Real Madrid), Jose Manuel Reina (SSC Napoli), David De Gea (Manchester United);
Fundaşi: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Pique (FC Barcelona), Jordi Alba (FC Barcelona), Javi Martinez (Bayern Munchen), Cesar Azpilicueta (Chelsea Londra), Raul Albiol (SSC Napoli), Juanfran (Atletico Madrid);
Mijlocaşi: Xavi Hernandez (FC Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Andres Iniesta (FC Barcelona), Koke (Atletico Madrid), Sergio Busquets (FC Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal Londra), Cesc Fabregas (FC Barcelona), Juan Mata (Manchester United), David Silva (Manchester City);
Atacanţi: Pedro Rodriguez (FC Barcelona), Diego Costa (Atletico Madrid), David Villa (Atletico Madrid), Fernando Torres (Chelsea Londra).
Clasament FIFA: locul 1, 1485 puncte
Palmares (14 ediții CM): ultima participare – CM 2010 Africa de Sud (campioană); CM 1950 Brazilia (semifinale); Euro – 1964, 2008, 2012 (campioană), 1984 (finalistă); Cupa Confederațiilor – 2013 (finalistă);
Foști jucători: Raul Gonzalez (n. 1977), Luis Suarez Miramontes (n. 1975), Emilio Butragueno (n. 1963), Fernando Hierro (n. 1968)
Primul meci internațional: Spania – Danemarca 1-0 (28 august 1920)
La Roja, probabil cea mai bună echipă națională din istorie
Naționala Spaniei, generația actuală, este considerată cea mai bună reprezentativă din istoria fotbalului, reușind atât recordul de meciuri fără înfrângere, 29, cât și tripla istorică: Campionat European (2008), Cupă Mondială (2010), Campionat European (2012).
Naționala lui Xavi și Casillias a reușit să doboare mai multe recorduri pe parcursul ultimelor trei turnee majore, pe care le-a și câștigat. Mondialul din 2010, ținut în Africa de Sud, a fost unul special pentru spanioli, fiind primul astfel de trofeu pe care și l-au trecut în palmares. Casillias a primit titlul de cel mai bun portar, încasând în cele 6 partide de la turneul final doar 2 goluri, dintre care niciunul în fazele eliminatorii (optimi – finală). Tot portarul Realului este și veteranul naționalei, cu cele mai multe apariții, 153.
De asemni cel mai bun marcator din istoria naționalei a făcut parte tot din acest lot. David Villa, fost jucător al Barcelonei, a înscris 56 de goluri, cele mai multe, în 95 de partide, fiind urmat de un alt jucător legendar, de această dată fost component al Realului, Raul Gonzalez, care are 44 reușite în 102 meciuri. Ambii au fost marcanți pentru generațiile lor.
După trei turnee internaționale consecutive, câștigate, Spania trece printr-un proces de reînnoire a lotului, cu toate că veteranii își vor găsi în continuare un loc în primul 11 și la acest turneu mondial. Astfel pe lista jucătorilor cheie au apărut nume noi și de perspectivă, precum Diego Costa, 25 ani, talisman al lui Atletico Madrid și golgheter al campionatului spaniol, Koke, tot de la Atletico sau Thiago Alcantara, de la Bayern Munchen, ultimii doi ambii de 22 ani.
Fenomenul fotbalistic a fost unul care a avut succes în Spania încă de la începuturile sale. Naționala Spaniei avea primul meci oficial din istorie pe 28 august 1920, la Olimpiada din Belgia, când reușea să învingă cu 1-0 Danemarca, pe atunci o echipă mai experimentată, care avea deja câteva meciuri internaționale în palmares. La acea competiție Spania câștiga argintul olimpic.
Absentă de la prima ediție a CM, cea din 1930, la care a participat și România, Spania reușea la cel de-al doile Mondial, din 1934, să ajungă până în sferturi. Din nou a urmat o absență la Mondialul din ’38, ultimul care mai avea să fie organizat până la finalul celui de-al doilea război mondial. În 1950 Spania își îmbunătățea parcursul la Cupa Mondială, reușind să termine pe locul 4, calificată fiind în grupa finală, de 4 echipe, singura dată când a fost folosit acest format. Până în 1978 Spania mai prindea doar două turnee finale de Cupă Mondială, însă de atunci nu a mai ratat nicio ediție.
Primul turneu internațional important câștigat de Spania a fost cea de a doua ediție a Campionatului European, din 1964, organizată tot în Spania. De atunci a mai participat la doar trei dintre turneele finale până în 1996, după care s-a calificat la toate edițiile ulterioare. Din acest punct de vedere Spania este cea mai de succes națională din istoria Europeanului de fotbal, având în vedere că a câștigat trei titluri în condițiile în care a participat la 9 turnee finale din cele 14 câte au avut loc până acum.
Spania rămâne o favorită la câștigarea Mondialului din 2014, având totodată și cel mai scump lot din lume, valoarea de piață a echipei fiind de circa 577 milioane euro. Spania trece în prezent printr-o perioadă de aur din istoria naționalei sale.