2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăLifestyleCM 2014: Grupa B - Olanda, lot final

CM 2014: Grupa B – Olanda, lot final

Antrenor: Louis Van Gaal, 62 de ani, Olanda 
Jucători cheie: Arjen Robben (Bayern Munchen), Robin van Persie (Manchester United), Wesley Sneijder (Galatasaray Istanbul)

Lot CM 2014

Portari: Jasper Cillessen (Ajax Amsterdam), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City);
Fundaşi: Daley Blind (Ajax Amsterdam), Daryl Janmaat (Feyenoord Rotterdam), Terrence Kongolo (Feyenoord Rotterdam), Bruno Martins Indi (Feyenoord Rotterdam), Joel Veltman (Ajax Amsterdam), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan De Vrij (Feyenoord Rotterdam);
Mijlocaşi: Jordy Clasie (Feyenoord Rotterdam), Leroy Fer (Norwich City), Jonathan De Guzman (Swansea City), Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray Istanbul), Georginio Wijnaldum (PSV Eindhoven);
Atacanţi: Memphis Depay (PSV Eindhoven), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Fenerbahce Istanbul), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern Munchen).

Clasament FIFA: locul 15, 981 puncte

Palmares (10 ediții CM): ultima participare – CM 2010 (finalistă); CM 1974 Germania, CM 1978 Argentina (finalistă), 1998 Franța (semifinale); Euro – 1988 (campioană), 1976, 1992, 2000 (locul 3); 
Foști jucători: Johan Cruyff (n. 1947), Marco van Basten (n. 1964), Dennis Bergkamp (n. 1969), Giovanni van Bronckhorst (n. 1975), Ruud van Nisterloy (n. 1976)
Primul meci internațional: Belgia – Olanda 1-4 (30 aprilie 1905)

Naționala “fotbalului total”

Portocala Mecanică” sau “Olandezul Zburător”, după cum mai este denumită naționala Olandei de către suporteri a dat lumii poate cel mai spectaculos fotbal care e existat vreodată, cunoscut sub numele de “fotbal total”. A fost un stil de fotbal inventat în pepiniera de la Ajax, dezvoltat cu success la nivelul echipei naționale în anii ’70, de care se leagă cea mai bună perioadă din istoria fotbalului olandez.

Cu Johan Cruyff ca exponent principal al generației anilor 70, acest stil de joc se baza pe faptul că orice jucător poate prelua la un moment dat, în funcție de parcursul unui meci, poziția unui alt coechipier în teren. De altfel la antrenamente jucătorii schimbau foarte des pozițiile iar accentul era pus mai ales pe adaptabilitate fotbaliștilor la diverse situații de joc. Întreaga echipă funcționa ca un mecanism, asemenea unui ceas elvețian, motiv pentru a și primit numele de Portocala Mecanică”.

Cu legendarul Cruyff în teren Olanda reușea una dintre cele mai bune perioade ale sale, ajungând în finala Cupei Mondiale două ediții la rând, în 1974 și 1978, până la acea dată Olanda reușind să mai participe în doar două turnee mondiale finale, 1934 și 1938. Tot în anii 70, mai exact în 1976, Olanda ajungea la primul său turneu final al Campionatului European, unde termina pe locul al treilea, după ce învingea Iugoslavia în finala mică.

Totuși Olanda este considerată una dintre marile pierzătoare, având în vedere faptul că în ciuda contribuției consistente pe care a avut-o la dezvoltarea fotbalului european și în ciuda finalelor disputate (3 Cupe Mondiale, inclusiv de 4 ori locul 3 la Europene) a câștigat doar un singur titlu, Campionatul European din 1988.

Titlul european din ’88, cu toate că a venit cu mult după perioada de glorie, a “fotbal total” și a lui Cruyff, a fost unul celebrat mult timp de olandezi. Dincolo de finala câștigată cu 2-0 împotriva echipei în fața căreia pierdea primul meci din grupe, URSS, Olanda reușise să-și ia revanșa în fața unui adversar mai vechi, Germania de Vest, pe care a învins-o în semifinale cu 2-1. Astfel a fost închisă o rană mai veche, după ce Olanda fusese învinsă de nemți în finala Mondialului din 1974.

Toate cele trei finale de Cupă Mondială, ultima cea din 2010, împotriva Spaniei, le-a pierdut cu greu, doar puțin lipsindu-i să întoarcă soarta meciurilor. Dacă în 1978, în ultimul minut de joc, când scorul era 1-1, Rensenbrink a nimerit bara, după care Argentina se impunea, în timpul suplimentar de joc, cu scorul de 3-1, în 2010, unicul gol al partidei, înscris de spanioli, a venit abia în minutul 116.

Olanda este încă în căutarea titlului mondial, din ’90 până în prezent ratând doar un turneu final, cel din 2002.

Primul meci oficial jucat de olandezi a avut loc în 1905, când a învins Belgia cu 4-1. Olanda are una dintre cele mai vechi echipe naționale din lume, după reprezentativele din Marea Britanie, Argentina, Uruguay, Ungaria, Germania, Belgia și Franța.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă