Antrenor: Miguel Herrera, 46 de ani, Mexic
Jucători cheie: Javier Chicharito Hernandez (Manchester United), Andres Guardado (Bayer Leverkusen), Giovani dos Santos (Villarreal), Rafa Marquez (Leon)
Lot CM 2014
Fundaşi: Miguel Layun (America), Paul Aguilar (America), Hector Moreno (Espanol Barcelona), Rafael Marquez (Leon), Diego Reyes (FC Porto), Carlos Salcido (Tigres), Andres Guardado (Bayer Leverkusen), Maza Rodriguez (America);
Mijlocaşi: Hector Herrera (FC Porto), Marco Fabian (Cruz Azul), Carlos Pena (Leon), Luis Montes (Leon), Jose Juan Vazquez (Leon), Isaac Brizuela (Toluca), Miguel Ponce (Toluca);
Atacanţi: Javier Hernandez (Manchester United), Raul Jimenez (America), Oribe Peralta (Santos Laguna), Giovani dos Santos (Villarreal), Alan Pulido (Tigres).
Clasament FIFA: locul 20, 882 puncte
Palmares (15 ediții CM): ultima participare – CM 2010 (optimi); CM 1970 Mexic, 1986 Mexic (sferturi); Cupa Confederațiilor 1999 (câștigătoare); Cupa CONCACAF (9 titluri); Cupa Americii 1993, 2001 (finalistă).
Foști jucători: Antonio Carbajal (n. 1929), Hugo Sanchez (n. 1958), Jorge Campos (n. 1966), Cuauhtemoc Blanco (1973)
Primul meci internațional: Guatemala – Mexic 2-3 (1 ianuarie 1923)
Mexic, prima țară care a găzduit două Cupe Mondiale
Fotbalul în Mexic a căpătat tradiție mai ales după anii ’50, când echipa din America Centrală revenea pe prima scenă a fotbalului mondial. Cu o singură participare, înainte de această dată, chiar la prima ediție a Mondialului, cea din 1930, Mexicul a făcut eforturi mari să intre pe harta fotbalului.
Astfel că după cinci prezențe consecutive în grupele competiției, între 1950 – 1966, membrii FIFA au votat în cadrul întrunirii anuale în favoarea Mexicului pentru organizarea Mondialului din 1970. Singura țară contracandidată a fost Argentina, în condițiile în care FIFA instaurase politica rotirii continentelor la organizarea competiției. Cum în ’66 gazda a fost o țară din Europa, Marea Britanie, de această dată venise rândul Americii de Nord.
Mondialul din ’70 fost primul organizat pe acest continent. Pe plan fotbalistic Mexic a reușit o performanță în istoria sa, calificarea în sferturile competiției, asta după ce în grupă a terminat la egalitate de puncte cu URSS. Sferturile le-au adus în cale, mexicanilor, o dublă campioană mondială, Italia, căreia nu i-au putut ține piept. Italienii câștigau cu 4-1, asta după ce Mexic deschisese scorul încă din minutul 13, egalarea venind 12 minute mai târziu printr-un autogol. Turneul era câștigat pentru a treia oară de Brazilia, care în finală învingea Italia tot cu 4-1.
Următoarele trei ediții ale CM au fost un dezastru pentru Mexic, la două dintre ele echipa americană nereușind nici măcar să se califice la turneul final. Totuși sorții le-au zâmbit din nou mexicanilor atunci când, în 1986, în urma unui concurs de situații Mexicul a organizat din nou Mondialul. Aleasă inițial ca țară organizatoare, Columbia a renunțat la găzduirea mondialului din cauza mai multor probleme economice, iar de atunci nici nu a mai avut șansa organizării vreunui astfel de turneu. În aceste condiții propunerea Mexicului de a prelua această sarcină a fost acceptată imediat de FIFA.
Devenită, dintr-o țară fără prea mari pretenții în lumea fotbalului, în prima țară organizatoare a două ediții de Cupă Mondială, Mexicul era pregătit să dea din nou lovitura. Calificată automat în grupe, Mexic a reușit să termine pe primul loc această fază a competiției. Cu două victorii împotriva Belgiei, respectiv a Iraqului și un egal cu Paraguay, Mexic se califica în optimi din poziția de câștigătoare a grupei. În optimi a reușit o nouă performanță, calificarea în cea de a treia fază a competiției (de menționat că la CM 70 sferturile reprezentau a doua fază, neexitând optimi), după ce a învins Bulgaria cu 2-0. Sferturile au oprit din nou naționala Mexicului, în urma unui meci cu Germania de Vest, naționala lui Matthaus departajându-se cu 4-1 în urma loviturilor de la 11 metri.
De această dată, pe tărmâmul mexican, Cupa era câștigată de Argentina, care învingea Germania de Vest cu 3-2. La fel ca și la CM 1970 finalista a fost din nou echipa care a eliminat Mexicul în sferturi. După această ediție Mexic a ratat din nou Cupa Mondială, fiind exclusă de FIFA în urma unor nereguli privind folosirea în competiția de tineret a unor fotbaliști cu vârste mult prea înaintate.
Din ’94 și până în prezent Mexic a rămas o abonată a optimilor Cupei Mondiale, reușind să ajungă în această fază a competiției în toatele cele cinci ediții scurse până acum. CM 2014 este a șasea prezență consecutivă pentru Mexic la turneul final.
Mexicul rămâne cea mai de succes echipă din cadrul campionatului Americii de Nord, în care mai participă și SUA, cu nu mai puțin de 9 titluri. De asemeni este singura țară de pe acest continent care a câștigat Cupa Confederațiilor.