2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăLifestyleCM 2014: Grupa A - Croația, lot final

CM 2014: Grupa A – Croația, lot final

Antrenor: Niko Kovac, 42 de ani, Croația
Jucători cheie: Darijo Srna (Şahtior Doneţk), Luka Modric (Real Madrid), Mario Mandzukic (Bayern Munchen), Ivan Rakitici (FC Sevilla)

 

Lot CM 2014

Portari: Stipe Pletikosa (FK Rostov), Danijel Subasici (AS Monaco), Oliver Zelenika (Lokomotiva Zagreb);
Fundaşi: Vedran Corluka (Lokomotiv Moscova), Dejan Lovren (Southampton), Danijel Pranjici (Panathinaikos Atena), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos Atena), Darijo Srna (Şahtior Doneţk), Domagoj Vida (Dinamo Kiev), Sime Vrsaljko (Genoa);
Mijlocaşi: Marcelo Brozovici (Dinamo Zagreb), Mateo Kovacici (Internazionale Milano), Ivan Mocinici (NK Rijeka), Luka Modrici (Real Madrid), Ivan Rakitici (FC Sevilla), Jorge Sammir Cruz Campos (Getafe), Ognjen Vukojevici (Dinamo Kiev);
Atacanţi: Eduardo Alves da Silva (Şahtior Doneţk), Nikica Jelavici (Hull City), Mario Mandzukici (Bayern Munchen), Ivica Olici (VfL Wolfsburg), Ivan Perisici (VfL Wolfsburg), Ante Rebici (AC Fiorentina).

Clasament FIFA: locul 18, 903 puncte

Palmares, începând cu 1994 (4 ediții CM): ultima participare – CM 2006 (grupe); CM 1998 Franța (locul 3); Campionatul European (4 ediții – sferturi 1996, 2008).
Foști jucători: Davor Suker (n. 1968), Zvonimir Boban (n. 1968), Robert Prosinecki (n. 1969)
Primul meci internațional: Croația – Elveția 4-0 (1940)

Victoria Croației asupra României, la CM 98 – momentul zero

Naționala Croației are o istorie destul de scurtă, având în vedere că în cea de a doua jumătate a secolului trecut, țara de la Marea Adriatică a făcut parte din Iugoslavia, naționala fostei republici având la începutul anilor 90’ mulți jucători de bază din Croația. Influența puternică a croaților în fotbalul iugoslav a putut fi văzută mai ales o dată ce țara lui Davor Suker, cel mai bun marcator din istoria Croației, s-a desprins din Iugoslavia.

Mondialul din 1998 începea destul de bine pentru Croația, aflată la prima participare. Iar după terminarea meciurilor din grupe echipa lui Suker dădea piept cu revelația Mondialului din 94’, România. Tricolorii erau favoriți, mai că veaneau cu reputația câștigată în turneul din SUA, în plus ocupau locul 3 în clasamentul FIFA.

Meciul din optimi a fost unul văzut în două moduri diferite de către cele două țări. Pentru Croația a fost momentul zero, momentul în care fotbalul croat își putea impune identitatea, după ce vreme de câteva decenii a fost incorporat în mult mai vastul fotbal iugoslav. De partea cealaltă România, o echipă cu un palmares deja format, care mai ajunseseră în sferturile Cupei Mondiale, privea meciul doar ca pe o nouă etapă în calea unor faze mult mai importante, precum sferturile sau chiar semifinalele. Optimile este clar că nu aveau cum să-i mulțumească pe tricolori, probabil nici sferturile, astfel că meciul cu Croația nu avea cum să fie privit drept bătălia finală, meciul de totul sau nimic. Ambițiile României erau mult mai mari.

Croații au privit, în schimb, meciul ca pe o bătălie finală, iar ceea ce a urmat a fost o surpriză de proporții pentru elevii lui Iordănescu. La finalul unei prime reprize chinuite, în care tricolorii s-au văzut ținuți în șah de o debutantă la Cupa Mondială, a venit și lovitura de grație, penaltiul transformat în gol de Davor Sucker. A trebuit să repete lovitura și să înscrie pentru a doua oară ca golul să-i fie validat, după ce un coleg a intrat prea repede în careu după prima reușită a lui Suker.

A doua repriză a fost doar un lung șir de ratări și de momente de încordare între cele două echipe, până când fluierul final al partidei aducea Croația în fața unui eveniment istoric.

Davor Suker, “killerul” României, era pe atunci unul dintre cei mai buni atacanţi ai Europei, între 1996-1999 el evoluând la Real Madrid, astfel că evoluţia sa la Mondialul din Franţa nu a fost una accidentală. După ce trecea de Germania, în sferturi, scor 3-0, Croaţia avea să fie eliminată dramatic de Franţa în semifinale, cu 2-1. Golurile francezilor au fost marcate, în mod absurd, de un fundaș de profesie, Lilian Thuram. Au rămas singurele goluri marcate de Thuram la națională, iar Suker își amintește cu amărăciune de ele într-un interviu recent.

Totuși Mondialul din Franța a fost unul dintre cele mai spectaculoase debuturi la un turneu final, Davor Suker devenind totodată golgheterul competiței și fiind desemnat al doilea cel mai bun jucător după celebrul Ronaldo. De asemeni meciul cu Croația era ultimul pentru România la un turneu final de Cupă Mondială.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă