Slovacia și Cehia reintroduc starea de urgență

Slovacia și Cehia sunt foarte aproape de a decreta din nou starea de urgență după ce numărul cazurilor de COVID19 a crescut alarmant.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 29.09.2020 - 00:32

Slovacia urmează să declare săptămâna aceasta starea de urgență pentru combaterea pandemiei coronavirusului, a declarat luni premierul Igor Matovic, după o creștere accentuată a cazurilor.

"Situația este extrem de gravă și cred că trebuie să adoptăm decizii foarte fundamentale și decizii foarte îndrăznețe", a spus Matovic după o întâlnire a echipei de gestionare a crizelor din țară. Măsura se așteaptă să fie aprobată de guvern miercuri și ar fi a doua oară când Slovacia introduce o stare de urgență pentru combaterea pandemiei.

Conform restricțiilor propuse, toate evenimentele sportive, evenimentele culturale și serviciile religioase vor fi interzise de la 1 octombrie. Nunțile și înmormântările ar fi permise numai dacă toți participanții pot dovedi că au avut un test negativ pentru coronavirus.

La rândul său, premierul ceh Andrej Babis a declarat postului de televiziune național Nova că se așteaptă ca starea de urgență să fie aprobată la o ședință extraordinară de guvern miercuri, dar nu a detaliat natura restricțiilor, potrivit medicalxpress.com.

O țară de 10,7 milioane de oameni, Republica Cehă a înregistrat creșteri record în infecțiile cu coronavirus în ultimele zile, ajungând la 65.313 cazuri confirmate, inclusiv 615 decese.

Slovacia a ajuns și ea la un număr total de 9.343 de cazuri, cu un record de 552 atins pe 25 septembrie.

Pe partea cealaltă a oceanului, proporţia testelor pozitive la coronavirus a început să crească din nou la New York, în special în mai multe zone cu un număr mare de evrei religioşi, a avertizat guvernatorul acestui stat american, Andrew Cuomo, citat de AFP.

Datele pentru ultimele 24 de ore arată 1,5% teste pozitive - 834 din cele 52.936 de teste realizate , a scris pe Twitter Andrew Cuomo, în timp ce acest procent staţiona la 1% de mai multe zile.

Citește și: La Iași s-ar putea impune restricții din cauza cazurilor de COVID 

Pacienții cu cel mai mare risc în urma Covid-19 pot fi identificați după nivelul de oxigen din sânge 

Comentarii