Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Senatorii PNL și UDMR nu susțin proiectul de lege care dă puteri sporite Jandarmeriei

Liderul senatorilor PNL Alina Gorghiu și liderul senatorilor UDMR Attila Cseke au afirmat, că nu ar susține proiectul de lege care acordă puteri sporite Jandarmeriei și anume posibilitatea ca aceștia să te poată reține 12 ore fără mandat de la procuror sau judecător.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.02.2020 - 09:59

Potrivit proiectului care se află la Senat, jandarmii vor putea opri maşini în trafic, să percheziţioneze fără mandat şi să cheme cetăţeni la audieri.

 „Este un proiect pe care eu personal nu l-am agreat deloc. Eu întotdeauna cred că funcţionează pârghii de prevenţie, societate civilă, alte modalităţi decât cele de accentuare a funcţiei de autoritate a statului. Nu e nevoie să le dai şi alte atribuţii suplimentare”, a afirmat Alina Gorghiu, luni, conform Mediafax.

Liderul senatorilor UDMR a afirmat că va exista o discuție la grup, însă, de principiu Uniunea nu susține propunerea de lege.

„O să avem o discuţie în grupul parlamentar dar în principiu noi nu susţinem”, a explicat Attila Cseke.

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a precizat că proiectul de lege are aspecte pozitive și negative.

„Proiectul în sine are două părţi, una mai bună şi una foarte nocivă. Partea bună este că vom crea nişte competenţe pentru jandarmi în zona de control silvic. Partea mai odioasă este că cineva a încercat să creeze competenţe de natură judiciară jandarmeriei 1.11 1.16 Un jandarm nu poate ancheta un civil. Proiectul este clar neconstituţional din acest punct de vedere”, a declarat Bogdan Rodeanu, luni.

Potrivit acestui proiect de lege, jandarmii vor putea opri maşini în trafic, vor putea face percheziţii fără mandat şi vor putea să cheme cetăţeni la audieri. De asemenea, aceştia vor avea şi dreptul de a restrânge temporar libertatea de mişcare a cetăţenilor, mai exact îi vor putea reţine 12 ore.

Inițiativa prevede reţineream timp de 12 ore, fără mandat de la procuror sau judecător.

De asemenea, aceștia vor putea să efectueze înregistrări video şi foto operative. Jandarmii vor avea aparate de electroşocuri iar poliţiştii vor putea cere orice documente dacă vor, chiar și dacă nu au legătură cu un dosar sau cauza în care este urmărit un cetăţean.

Pe 11 decembrie 2017, proiectul de lege a fost respins de Camera Deputaților, decizional pe inițiativa legislativă fiind Senatul.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...