O distanță de minim 2 metri între colegi este condiția obligatorie în unitățile de învățământ din România ce dă bătaie de cap autorităților. În așteptarea unui nou val de infectări cu COVID-19 din toamnă, la Ministerul Educației și Cercetării se caută soluții pentru ca școlile să funcționeze normal în anul școlar 2020 – 2021.
În acest moment sunt sute de școli din România supra-populate, în general acele unități școlare bine clasate în topul performanțelor școlare, motiv pentru care sunt căutate de părinți. Învățământul în acestea se desfășoară în schimburi, în clase cu peste 30 elevi, condiție de neacceptat în situația restricțiilor impuse de măsurile anti-coronavirus.
„Sunt clase suprapopulate, de 30 sau de peste 30 de elevi și, așa cum prevede ordinul ministrului Sănătății, trebuie să existe o distanță de 2 metri între elevi în față, în spate, lateral stânga, dreapta. Asta înseamnă că într-o sală de sport ar trebui să intre cel mult 10 elevi. Ministerul Educației și autoritățile locale trebuie să găseasca soluții în cazul în care va veni al doilea val de îmbolnăviri, așa cum prevăd specialiștii, ca să nu îi expunem pe elevi.”, a declarat Anisie la B1 TV.
Lunile de vară trebuie să aducă modificări în structurile unităților de învățământ și printre posibilele soluții se numără instalarea unor containere sau corturi în curțile școlilor pentru suplimentarea „sălilor de curs”. „În această perioadă vom analiza și alte propuneri, dar ne vom uita și la modelul din alte state europene, pentru că și acolo s-au confruntat cu aceeași situație cu care ne confruntăm și noi – lipsa infrastructurii. Sunt state în care au fost aduse în curtea școlii containere sau corturi în așa fel încât să se realizeze această distanțare fizică.”, a adăugat ministrul Educației.