2.4 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiScenariul viitorului război: rachetele din România contra celor din Rusia

Scenariul viitorului război: rachetele din România contra celor din Rusia

Una dintre cele mai puternice arme pe care Statele Unite o vor livra României este sistemul de rachete HIMARS. Asupra acestei decizii nu există dubii, ea fiind deja parafată de oficialii celor două țări.

„Pentru dislocare rapidă dintr-un raion în altul, sistemul asigură mobilitate sporită, atât pe șosea sau pe drumuri amenajate cât și pe teren frământat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Alianței Nord Atlantice”, preciza o expunere de motive întocmită de Ministerul Apărării Naționale al României (MApN).

Asemenea instalații militare au fost deja prezentate la un exercițiu în România și urmează a deveni operaționale, în serviciul Armatei Române, pe parcursul anului 2021.

Sistemele HIMARS sunt instalații de rachete sol – sol, care pot lovi ținte terestre aflate la o distanță de până la 300 de kilometri, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial.

România va primi în dotare, conform contractului deja semnat, 54 de lansatoare de rachete, precum și 81 de rachete tip M31A1, 81 de rachete tip M30A1 precum 54 de rachete de tip ATACMS – acestea din urmă având rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Programul este pregătit cu mare atenție. Astfel, încă din primăvara anului 2019, Departamentul american al Apărării a anunțat că România a decis să cumpere sisteme de artilerie reactivă HIMARS în valoare de circa 1,5 miliarde de dolari, care urmează a fi livrate de compania americană Lockheed Martin. Evident, noile arme vor acționa complementar cu cele aflate deja în România, de exemplu cu avioanele F-16, iar acest lucru va fi facilitat de faptul că avionele F-16 sunt produse de aceeași companie Lockheed Martin.

 

“În doar câteva luni care vor trece în scurt timp, România va primi propriile sale sisteme de rachete HIMARS. România va fi primul Aliat NATO care va primi și va disloca rachete HIMARS, fapt ce dovedește încă o dată cât de mult prețuiesc Statele Unite relația cu România. Prin incorporarea sistemului de rachete HIMARS în strategia sa de apărare, România își consolidează rolul de garant al securității în Europa și în regiunea Mării Negre”

Adrian Zuckerman,

Ambasadorul Statelor Unite

“În perioada imediat următoare, vor intra în dotarea Forţelor Armate ale României două dintre cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană, operate și de armata americană, HIMARS şi PATRIOT, țara noastră fiind primul stat aliat de pe flancul estic care va deține aceste sisteme. Salut angajamentul continuu al SUA în regiunea Mării Negre, exprimat printr-o prezență militară robustă în România”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

Ce sumă totală alocă Pentagonul pentru bazele din România?

Pentru modernizarea aerodromului de la Câmpia Turzii (județul Cluj), Congresul SUA a aprobat alocarea sumei de 130,5 milioane de dolari, iar pentru baza sistemului antirachetă de la Deveselu (județul Olt) s-a semnat un contract de 45 de milioane de dolari.

Cât de importantă este România în schema de securitate a NATO?

România urmează să devină principalul aliat al Statelor Unite în operațiunile de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în ceea ce privește acțiunile de descurajare menite să contracareze politica agresivă a Rusiei.

 

 

La data de 17 decembrie 2020, firma americană Lockheed Martin posta pe internet un material video în care prezintă un lansator multiplu de rachete HIMARS, echipat cu rachete tactice PrSM, și care, în această configurație, neutralizează un sistem de apărare aeriană inamic, aparent de tip S-400 – adică de fabricație rusească.

Rachetele PrSM (Precision Strike Missile) sunt în primul rând destinate Forțelor Terestre ale Statelor Unite (US Army) dar ele pot fi livrate și aliaților SUA. Sau, de exemplu, ele pot fi în dotarea trupelor americane dislocate, prin rotație, în România. Asemenea rachete pot lovi ținte aflate la peste 499 de kilometri distanță, în condițiile în care, de exemplu, distanța, peste Marea Neagră, de la Constanța până în peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, sunt circa 400 de kilometri.

Interesant este faptul că inamicul potențial, adică Rusia, a reacționat la această infornație chiar mai înainte ca ea să fie făcută publică. Astfel, la finalul lunii noiembrie 2020, Rusia, prin intermediul agenției de propagandă Sputnik, avertiza că “sistemele HIMARS nu reprezintă un pericol atât pentru Rusia, cât reprezintă pentru România și statele din regiunea baltică”.

“Sistemele HIMARS pot fi distruse în aer sau în aerodromuri, în timpul descărcării, mijloacele rusești de spionaj spatial, sistemele de apărare antiaeriene S-400 și sisteme operativ-tactice de rachetă Iskander-M nu vor permite acest lucru. În orice situație, astfel de operațiuni (spectacole) ale armatei SUA în Europa amenință nu atât Rusia, cât România, statele baltice și alte platforme de amplasare temporară sau permanentă a sistemelor HIMARS, ale căror muniții reactive și rachete pot fi dotate cu focare tactice nucleare. Moscova este nevoită să reacționeze, elaborând măsuri de răspuns”, preciza o analiză politico – militară publicată de Sputnik.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Polițiștii din penitenciare amenință cu blocarea activităților în sistemul penitenciar la final de an

Sindicaliștii avertizează că refuzul muncii suplimentare din 31 decembrie este doar începutul unor ample forme de protest Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP) a...

Horoscop 31 decembrie 2024. Cum va fi ultima zi din an

Horoscop 31 decembrie 2024. Astrele îți oferă o perspectivă diversificată asupra zilei, în funcție de zodia ta. Horoscop 31 decembrie 2024 Fiecare semn zodiacal are...

Piața Victoriei: peste 400 de membri FSANP scandează: Stop diminuărilor salariale!

Nemulțumirile vizează inclusiv reducerea beneficiilor pentru studenți, taxe pe construcții speciale și creșterea impozitului pe dividende Sindicaliștii din penitenciare și polițiștii protestează în fața sediului...
Ultima oră
Pe aceeași temă