Inspectorii de la Finanţe au în lucru unul din cele mai ample cazuri de evaziune fiscală, în care prin tranzacţii fictive au fost obţinute returnări ilegale de TVA estimate la aproximativ 20 de milioane de euro. Cartierul general al evaziunii a fost la fabrica de mobilă Mobimod SA Tecuci. La fosta fabrică de stat sunt acţionari Supratec SRL Tecuci (85,2%), SIF Banat-Crişana (7,9%), controversaţii oameni de afaceri Cătălin Chelu (0,7%) şi Cornel Mangalea (0,5%), „cuponarii” deţinând 5,5%. Administratorii Mobimod sunt Luciano Tudor (vicepreşedinte PSD Galaţi) şi Cristina Antohe. Pentru că firma a intrat în insolvenţă, a fost numit şi un administrator judiciar, Caragea CM IPURL. Inspectorii de la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF Bucureşti au descoperit tranzacţiile fictive şi în martie, ANAF a cerut direcţiilor de finanţe din mai multe judeţe, printre care şi DGFP Galaţi, verificarea tuturor tranzacţiilor în care erau implicate firmele respective. Din cauza numărului foarte mare de documente care trebuie controlate, verificările s-au prelungit, dar acum se apropie de final.
Tranzacţii cu mobilă nefabricată
Cazul a pornit de la o tranzacţie fictivă de materii prime pentru fabricarea mobilei în valoare de 15,6 milioane lei, în urma căreia Mobimod a obţinut o rambursare de TVA de 2,1 milioane. În septembrie 2009, mărfurile fuseseră achiziţionate de la Randaco SRL Braşov, care le „cumpărase” în urma unor tranzacţii fictive în cascadă între firme din Cluj, Jucu şi Braşov. Ulterior, Mobimod s-a în-registrat cu o livrare de mobilă tot către Randaco SRL Braşov, în valoare de 14,24 milioane lei, din care 2,27 milioane TVA. A fost tot o livrare fictivă, fapt confirmat de un raport al Gărzii Financiare: „Din analiza înregistrărilor succesive de materie primă pe lanţul Clau&Cocoi SRL Cluj – General Cons SRL Jucu – Fifidal SRL Braşov – Randaco SRL Braşov către Mobimod SA Tecuci, identificate de către comisarii Gărzii Financiare Galaţi, în urma controalelor prin încrucişare, se deduce că toate operaţiunile înregistrate de către Mobimod SA, privind achiziţia de materii prime necesare producţiei de mobilă, presupusa producţie înscrisă în rapoartele de producţie aferente lunii iulie 2009 şi ulterior livrările de mobilă facturate către Randaco SRL Braşov, s-au demonstrat a fi fictive”.
Tranzacţii fictive, cu utilaje modernizate pe hârtie
Mobimod Tecuci şi Randaco SRL Braşov făceau evaziune de câţiva ani, prin tranzacţii fictive cu utilaje SH supraevaluate prin „modernizări” pe hârtie. În 2004-2006, Mobimod a cumpărat de la Sabino Management SRL Bragadiru, Romtech International SRL Timişoara şi Supratec SRL Tecuci, 3 utilaje, în valoare de 573.000 lei. Mobimod a încheiat cu Randaco un contract de modernizare de 8,8 milioane de lei, din care 1,4 milioane lei TVA, după care a vândut utilajele la SC Consecom SRL Braşov, cu 9,3 milioane de lei, din care 1,48 milioane TVA-ul dedus de Consecom.
În 2009, 27 de utilaje ale Mobimod, de 1,5 milioane lei au fost supraevaluate de 51 de ori, la 77,5 milioane. Mobimod a încheiat cu Creative Platinum Finance SRL Dragomireşti Vale contractul de „modernizare” nr.3/27.11.2009, de 51,4 milioane lei şi Intercom PSC SRL Bucureşti contractul nr. 1/14.11.2009, de 26,2 milioane lei. Apoi, Mobimod a vândut cele 27 de utilaje cu 77,5 milioane, din care 12,4 milioane TVA, firmei General Stein Construct SRL Chitila. Mobimod nu a încasat factura, dând posibilitatea firmei din Chitila să încaseze rambursarea de TVA. După ce a depus cererea de încasare a TVA-ului de 12,4 milioane, firma din Chitila a retras cererea şi a vândut cele 27 de utilaje cu 60 milioane lei firmei Acord Financial Trading Exim SRL din Dragomireşti Vale. General Stein Construct SRL Chitila a încasat TVA-ul pentru diferenţa de preţ de 17,5 milioane.
Potrivit ANAF, la 30.09.2010, General Stein Construct SRL Chitila datora la bugetul de stat 95,8 milioane lei, adică 24 milioane euro.
Inspectorii ANAF au descoperit foarte multe tranzacţii ilegale efectuate de firmele din caracatiţă, în valoare de sute de milioane lei. Un exemplu: Metal Pet Chiajna a înregistrat către Realtroc livrări în valoare totală de 167 milioane lei, dintre care 26,7 lei TVA. La rândul său, Realtroc SRL Tecuci a înregistrat livrările către Beta Total Infinity SRL Măgurele (13,3 milioane – 2,1 milioane TVA), Intercom PSC SRL Bucureşti (7,7 milioane – 1,2 milioane TVA), Rafael Grup SRL Bucureşti (2 milioane – 1,1 milioane TVA) şi General Stein Construct SRL Chitila (7,1 milioane – 1,1 milioane TVA). În 2010, locul lui Realtroc a fost luat de Mobimod, care a „cumpărat” fictiv de la Intercom PSC SRL Bucureşti mărfuri de 6,5 milioane lei, din care 1 milion TVA, pe care la fel de fictiv le-a livrat aceleiaşi General Stein Construct SRL Chitila, la valoarea de 6,2 milioane, din care 1 milion TVA.
Suspiciuni de complicitate
Cei de la ANAF bănuiesc că evazioniştii au beneficiat şi de protecţia cuiva de la Finanţe, fapt pomenit şi în adresa ANAF: „Există indicii conform cărora, pentru disimularea caracterului ilicit al unora dintre operaţiunile derulate, conducerile firmelor Realtroc SRL Tecuci şi Metalpet Comerţ SRL Chiajna au beneficiat de sprijinul unei persoane din cadrul DGFP Galaţi”.
Nucleul „caracatiţei”
Potrivit ANAF, activitatea Realtroc SRL Tecuci şi Metal Pet SRL Chiajna este coordonată efectiv de Virgil Popa şi Lidia Ciucă. Dar cei doi coordonează, tot efectiv şi activitatea Mobimod SA, principala firmă prin care au fost derulate tranzacţiile fictive.
Cenzorul Mobimod SA este Daniel Donici, patron al Dodali SRL, care controlează contabilitatea Mobimod SA, întocmită de mama sa, Anişoara Donici, prin Nextlevel Consulting SRL Tecuci. Ea mai ţine evidenţa contabilă şi pentru altă firmă implicată în caracatiţa rambursărilor ilegale de TVA, Realtroc SRL.