15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEpiscopii ucisi la Sighet asteapta Invierea sub un nuc secular

Episcopii ucisi la Sighet asteapta Invierea sub un nuc secular

– Procurorul Viorel Siserman a descoperit dovezi ale locului unde sunt inmormantati episcopii ucisi la Sighetu Marmatiei.

– Ierarhii fac obiectul unor procese de canonizare, la finalul carora ar urma sa fie proclamati sfinti ai Bisericii Catolice.

Fosta Securitate, in lupta ei cu liderii Rezistentei anticomuniste, nu se multumea doar cu distrugerea fizica a oponentilor regimului comunist, ci cauta sa stearga orice urma a existentei lor. Una dintre structurile societatii romanesti care s-a opus in mod irevocabil comunismului a fost Biserica Greco-Catolica. De aceea, aceasta biserica a fost interzisa, iar ierarhii ei au fost sortiti exterminarii. La inceperea prigoanei impotriva Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, existau sase episcopi catolici romani de rit bizantin. Pentru a putea asigura conducerea eparhiilor greco-catolice in conditiile vitrege, Vaticanul a decis numirea a sase noi episcopi, hirotoniti in clandestinitate. In anul 1948, cand Biserica Greco-Catolica a fost interzisa, episcopii oficiali erau Valeriu Traian Frentiu, arhiepiscop ad personam si episcop de Oradea, Iuliu Hossu, cel care avea sa devina apoi primul cardinal roman din istorie, care conducea eparhia de Cluj-Gherla, Ioan Balan, episcopul de Lugoj, Alexandru Russu, episcop de Maramures, Vasile Aftenie, vicar pentru Vechiul Regat si episcop auxiliar de Alba Iulia si Fagaras, si Ioan Suciu, administratorul apostolic al Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras.

 

In clandestinitate, au mai fost hironotiti ca episcopi auxiliari Ioan Ploscaru, pentru dieceza de Lugoj, Ioan Chertes pentru eparhia de Cluj-Gherla, Ioan Dragomir, pentru episcopia de Maramures, Tit Liviu Chinezu pentru vicariatul de Bucuresti, Alexandru Todea, pentru arhiepiscopia de Alba Iulia si Fagaras si episcopul Iuliu Hirtea pentru episcopia de Oradea. sapte dintre episcopi au murit in temnitele comuniste. Este vorba de Valeriu Traian Frentiu, Iuliu Hossu, Ioan Balan, Alexandru Russu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu si de Tit Liviu Chinezu. In prezent, ei sunt obiectul unui proces de canonizare aflat pe rolul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor de la Vatican.

Pe urmele episcopilor si ale tortionarilor lor a pornit colonelul Viorel Siserman, unul dintre cei mai apreciati magistrati militari din Romania. Procurorul Viorel Siserman a prezentat la Cluj, in cadrul unei comunicari stiintifice, o serie de ipoteze tulburatoare. In cazul in care presupunerile sale vor fi confirmate de testele ADN, procurorul clujean a descoperit mormintele episcopilor catolici ucisi in temnita de la Sighetu Marmatiei.
Viorel Siserman afirma ca, in timpul regimului comunist, conducatorii de atunci ai statului nu au dorit descoperirea acelor crime comise la Sighetu Marmatiei. Chiar atunci cand, sub presiunea opiniei publice internationale, au fost pornite unele anchete, precum cea din anul 1968, acestea au fost oprite rapid. Nu de alta, dar conducatorii de atunci ai Romaniei comuniste se numarau printre autorii, complicii, instigatorii sau tainuitorii acelor crime. Printre ei, se afla presedintele comunist, Nicolae Ceausescu, fost general.
Procurorul clujean crede, insa, ca totusi, tortionarii comunisti mai pot fi trasi la raspundere. Daca analizate individual, aceste fapte s-au prescris de multa vreme, privite in ansamblu, ele sunt crime impotriva pacii si omenirii. Potrivit articolului 121, alineatul 2 din Codul penal, aceste fapte nu pot fi prescrise, asa ca tortionarii ar trebui trasi la raspundere penala.

 "Dupa o actiune in forta, care a avut loc in noaptea de 5 spre 6 mai 1950, in Sighetu Marmatiei au fost adusi mai toti demnitarii si generalii Romaniei, care au condus tara in pe-rioada interbelica si in timpul razboiului anti-bolsevic", spune colonelul Viorel Siserman. De asemenea, la Sighetu Marmatiei, care a devenit o carcera a elitei romanesti, au fost adusi toti episcopii Bisericii Romane Unite cu Roma si o serie de episcopi romano-catolici. Toti acestia au fost supusi unui regim de exterminare.

Manual de exterminare
Magistratul clujean a identificat mai multe metode prin care calaii comunisti incercau sa isi ucida victimele. Este vorba de supunere la munca fizica pana la extenuare, de infometare, de neacordarea de ingrijire medicale. De asemenea, detinutii politici aveau parte de conditii de igiena total precare. Unii dintre ei erau lasati sa inghete in timpul iernii, iar in timpul verii erau dezbracati in pielea goala, ca sa fie muscati de tantari. Acestor factori li se adauga comportamentul brutal al gardienilor.

Arheologia in arhive
Viorel Siserman si echipa sa au fost nevoiti sa recurga la metode inedite de cautare. Este vorba de asa-numita arheologie in arhive. Cercetarea documentelor este asemanata cu munca arheologilor, deoarece documentele referitoare la represiunea de la Sighetu Marmatiei sunt tinuta, in mare taina, sub cheie. De asemenea, Viorel Siserman a recurs la arheologia contemporana.
In anii 2006 si 2007, el a facut o serie de sapaturi in Cimitirul Saracilor din Sighetu Marmatiei, locul unde au fost ingropati detinutii ucisi in intervalul 1950-1955. El a descoperit, printre altele, cinci schelete ingropate langa un nuc batran de aproape 100 de ani. Cele cinci schelete sunt ingropate invers fata de modalitatea traditionala de inmormantare, adica cu capul spre asfintit si cu picioarele spre rasarit. Modalitatea de ingropare cu capul spre rasarit este specifica preotilor, episcopilor si capetelor incoronate, astfel ca, la Inviere, sa se ridice cu fata catre poporul pe care l-au pastorit, dupa cum spune preotul greco-catolic Mircea Martian.

 

Mai mult, inmormantarea lor langa un nuc este legata se simbolistica din jurul acestui copac. In Transilvania de Nord, nucul este un simbol al pacii. Femeile duc frunze de nuc la biserica si le aseaza la icoane. Asa ca ingroparea lang nuc ar putea fi un semn ca cei ingropati sunt episcopii decedati, crede Viorel Siserman. Printre gardienii de la Sighetu Marmatiei se aflau doi fosti cantori greco-catolici, care acum il tineau in captivitate pe episcopul lor, Alexandru Rusu. Viorel Siserman crede ca acesti gardieni ar fi putut influenta modalitatea de inhumare a episcopilor. Omenia gardienilor cu pricina a fost laudata de cardinalul Iuliu Hossu si de episcopul greco-catolic al Lugojului, Ioan Ploscaru.

Confirmarea antropometrica
Colonelul magistrat a facut si o serie de masuratori antropometrice, care au luat in calcul punctele de reper care apar in fotografiile episcopilor. Masuratorile aplicate cadavrelor descoperite in Cimitirul Saracilor concorda cu cele stabilite de criminalisti cu ajutorul fotografiilor. Astfel, Viorel Siserman i-a identificat pe monseniorul Augustin Maghiar, fost vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, despre care comunistii credeau, in mod gresit, ca fusese hirotonit episcop in secret. Augustin Maghiar suferea de neoplasm la coloana vertebrala. Medicii legisti care au examinat cele cinci schelete au descoperit la unul dintre ele urmele unei asemenea afectiuni. Augustin Maghiar a decedat la data de 16 iulie 1951. Avea 71 de ani. Un al doilea schelet ii apartine episcopului romano-catolic de Iasi, Anton Durcovici. El a murit la data de 10 decembrie 1951, la varsta de 63 de ani.

 

Scheletul al treilea ii apartine arhiepiscopului ad personam Valeriu Traian Frentiu, episcop greco-catolic de Oradea si loctiitor de mitropolit. El era cel mai voinic dintre ierarhi, cu o inaltime de 1,80 metri. Valeriu Traian Frentiu a murit in 12 iulie 1952, la varsta de 77 de ani. Cadavrul cu numarul patru ii apartine episcopului Ioan Suciu, fost episcop auxiliar de Oradea si administrator apostolic al Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras. El era cel mai firav dintre episcopi, cu o inaltime de 1,60 metri. Ioan Suciu a murit in data de 27 iunie 1953, la varsta de 46 de ani. Cel de-al cincilea cadavru este cel al episcopului auxiliar Tit Liviu Chinezu, din cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras, vicar general al acestei arhidieceze si responsabil cu pastorirea greco-catolicilor din Vechiul Regat. El a decedat la data de 15 ianuarie 1955, la varsta de 52 de ani.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU