UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că va respecta deciziile anterioare ale CCR privind numirea miniştrilor şi că va semna decretele de numire după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe noul program de guvernare.
–
Premierul Victor Ponta s-a dus la Cotroceni să discute cu şeful statului despre noul Executiv, după ce, anterior, Băsescu nu i-a răspuns la telefon premierului. Ponta a discutat cu preşedintele Traian Băsescu doar 15 minute, transmite B1 TV.
Premierul nu a ajuns la nici un acord cu preşedintele şi va reveni miercuri la Cotroceni.
–
Citeşte şi: Un prim-ministru, zeci de miniştri. Ponta şi povestea numirilor sale triste (1)
Premierul Victor Ponta a anunţat că speră ca mâine dimineaţă să aibă loc prima şedinţă de Guvern şi că vrea ca Executivul să fie stabil.
”Vreau să mulţumesc tuturor celor care au acordat încredere Guvernului si programului de guvernare, identic cu cel din 2012. O să-l contactez pe dl. preşedinte Băsescu, România de maine dim să aibă un program stabil, in conditiile in care are o majoritate stabilă. Acest guvern are programul cu care a candidat in 2012, important este proiectul, nu persoanele”, a spus Victor Ponta.
”Mâine, transmitem către Parlament modificările cerute la program de preşedintele Băsescu”.
El a precizat că este dispus inclusiv să îşi angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat.
Guvernul Ponta III a trecut de Parlament, cu 346 de voturi ”pentru” şi 192 voturi ”împotrivă”, conform B1 TV.
Citeşte şi: Surse: Tăriceanu ar putea fi noul şef al Senatului
Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.
–
Parlamentarii votează secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României.
La propunerea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern.
Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a anunţat că PNL nu poate fi de acord cu acest text.
Senatorul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că va vota pentru învestirea Guvernului Ponta III, pentru noua formulă şi pentru programul de guvernare anunţat.
„Anunţ public, fără niciun fel de ezitare, că am venit în mod special ca să votez în acest moment, să dau votul meu pentru Guvern, pentru noua formulă, pentru programul de guvernare”, a spus Tăriceanu.
El a arătat că face acest lucru fiind consecvent cu ceea ce a declarat cu o săptămână în urmă, şi anume că ruperera USL i se pare o mare greşeală politică.
–
UPDATE: Preşedintele PNL a anunţat în plenul Parlamentului că îşi dă demisia din funcţia de preşedinte al Senatului.
Crin Antonescu i-a cerut lui Victor Ponta să îşi dea amândoi demisia din funcţiile obţinute ca şi lideri ai alianţei USL.
„Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL”, a anunţat Antonescu în plenul reunit.
Citeşte şi: Dezbateri aprinse: Victor Ponta prezintă în Parlament noul Guvern
Crin Antonescu a precizat că nu crede că Victor Ponta are curaj să îşi dea demisia: „Dvs. dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic”.
Citeşte şi: Crin Antonescu a demisionat din funcţia din preşedinte al Senatului
Anterior, premierul Victorul Ponta l-a criticat pe Crin Antonescu că nu se poate sta în această poziţie spunând că nu mai există USL.
„Uniunea Social-Liberală încă există sub diverse forme: cea mai vizibilă astăzi este aceea a celor doi preşedinţi, domnul preşedinte Antonescu şi domnul preşedinte Zgonea, care sunt aleşi de către majoritatea USL şi nu poţi să spui că nu mai există USL, dar să stai în poziţia USL-ului”.
–
UPDATE: Victor Ponta a răspuns criticilor formulate de parlamentari privind noul Guvern, spunându-le că îi lasă să se certe care dintre partide este liderul opoziţiei şi că este convins că aceia care critică prezenţa UDMR în Guvern vor guverna la rândul lor, la un moment dat, cu această formaţiune, conform Mediafax.
„Pe noi să nu vă bazaţi, că rămânem la guvernare. Vă lăsăm să vă certaţi cine este liderul opoziţiei”, le-a spus Ponta parlamentarilor din opoziţie.
El a adăugat că tinerii propuşi pentru postul de ministru trebuie să înţeleagă că democraţia presupune un astfel de gen de dezbateri parlamentare
„Cineva m-a întrebat dacă i-am adus pe tineri să îi compromit. Am spus că nu fac ca Băsescu, care l-a adus pe Mihai Răzvan Ungureanu în Parlament să-l facă de râs”, a afirmat Ponta.
–
Premierul Victor Ponta prezentă, marţi în Parlament, componenţa noului Guvern, din care fac parte reprezentanţi ai PSD, PC, UNPR. UDMR şi independenţi. Toţi miniştri au fost audiaţi în comisiile parlamentare şi au primit avize favorabile.
Citeşte şi: Antonescu: Noul Guvernul este Ponta 3 sau Boc 7, susţinut de traseişti
„Vreau să mulţumesc tuturor celor care au facut parte din Guvern, colegi liberali care au dus la indeplinarea unor obiective din programul de guvernare. Vreau sa precizez foarte clar ca acest program continua programul de guvernare aprobat de Parlament. Vreau sa multumesc UDMR pentru ca se alatura si sprijina acest program. Este un program care trebuie dus la indeplinire pentru la urmatoarele alegeri. Inteleg decizia politica a celorlalte grupuri care se afla in opozitie fata de acest program,dar imi exprim in continuare deschiderea la dialog.
Vreau sa asigur membrii Parlamentului, dar şi cetatenii ca acest program nu va fi modifcat. In discutiile din aprilie cu troica vom avea in vederea reducerea CAS si reducerea pe profitul reinvestit. Ma bazez pe sprijinul Parlamentului pentru a putea sa le aplicam in continuare.
Cele doua obiective fundamentale: stabilitate politica si institutionala. Romania este un pol de stabilitate in zona, o tara care a facut pasi importanti de dezvoltare economica, intr-un context din ce in ce mai dificil. Avem o instabilitate pana in decembrie 2014 cand Traian Băsescu isi va incheia mandatul, care consta nu doar in declaratii politice, ci si in foarte multe constestari si piedici puse Guvernului”.
Citeşte şi: Antonescu, către PSD: ”Nu aş spune chiar că e o plăcere să facem afaceri cu dvs.”
Premierul Ponta a declarat că speră ca preşedintele Băsescu să accepte noul Guvern, precizând că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie privind strict schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi că noul Executiv continuă programul de guvernare aprobat în 2012.
El a arătat că, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, hotărârile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru preşedinte, iar un refuz al acestuia presupune încălcarea gravă a Constituţiei.
„Avem responsabilitatea cu totii sa aratam ca Romania este o tara europeana si democratica si nu ne raliem capcanelor pe care extremisti pe care ii vedem din pacate seara de seara la televizor incearca sa ne induca. 2013 este primul an in care tendinta de crestere economica care a disparut in 2008 a reaparut”.
„Exista doi cai de acces in functii: este o pepinera politica, dar aceasta nu este suficienta, de aceea este nevoie de tehnocrati, oameni tineri si competenti care vor sa serveasca intereselor tarii”.
„Anul 2014 va fi un an in care vor fi doua randuri de alegeri si imi doresc ca Romania sa ramana in directia cea buna”, a declarat Victor Ponta.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca PNL nu mai crede in vorbele si promisiunile lui Victor Ponta, anuntand ca va vota impotriva noului Guvern.
Cred ca nu este prima oara, dimpotriva, cand vorbesc din postura de membru al opozitie si totusi ceva nou, ceva special exista. Il ascultam pe premier, acelasi din 2012, invocand un program acelasi din 2012, spunandu-ne aceleasi vorbe ispititoare din 2012. Inteleg ca sunt oameni,parlamentari, cetateni, partide tentati sa le creada. PNL si eu nu le mai putem crede.
Daca primeste astazi votul, va fi legal, dar va fi un Guvern ilegitim din punct de vedere electoral. Oamenii care s-au prezentat la vot in 2012 au facut un lucru extraordinar si au dat unui actor politic sub forma unei aliante politice mai multe mandate decat majoritatea parlamentara. Pe acest vot, a fost constituit un Guvern legitim. Angajamentul in fata cetatenilor de a avea un Guvern stabil nu mai este valabil.
Premierul Victor Ponta a preferat sa vina azi in Parlament cu nou Guvern, cu multi vicepremieri, cu ministri din fostul Guvern Boc. Guvernul Ponta 3 sau Boc 7 sau un Guvern Ponta-Boc. Sper ca Ponta isi asuma responsabilitatea pentru traseismul politic. PNL a oprit cateva initiative ale premierului si PSD impotriva programului de guvernare. Nu avem niciun temei sa acordam incredere acestui noul Guvern si vechi premier.
PSD este un partid mare, cel mai mare partid in termeni electorali din Romania, dar tendintele acestui partid de a vedea Romania de dupa Traian Basescu sunt ingrijoratoare. Noi nu putem sa fim complici cu PSD. Semnele s-au adunat, semnele se vad si sunt ingrijoratoare.
Romania are nevoie de cateva lucruri: o democratie autentica si o democratie parlamentara. As vrea sa va aduceti aminte ca Parlamentul este organul suprem al poporului roman. De asemenea, de un stat de drept si independenta justitiei. De aceea nu am inteles negocierea procurorilor si legea amnistiei. Nu am incredere din ce ati facut pana acum ca masuri urgente vor fi aplicate, nu am incredere ca nu ne vom trezi cu resurse ca Rosia Montana instrainate.
Liderul PNL i-a cerut premierul sa isi prezinte punctul de vedere cu privire la parteneriatele strategice ale Romania cu SUA si China.
Liderul PDL Vasile Blaga a declarat ca noul Guvern Ponta continua un program de guvernare prost.
„Suntem astazi chemati sa investim Guvernul Ponta 3. Guvernul Ponta 1 a fost un guvern USL care s-a remarcat prin lovitura de stat. Guvernul Ponta 2 a fost un Guvern USL care s-a facut remarcat prin jaf si incompententa. Astazi, a doua zi de marti, o noua marte neagra. Suntem astazi in fata Guvernului Ponta 3 care a rezultat din urma unor dezbateri, suntem in fata unui Guvern cu un program de guvernare mai bun? NU”, a declarat liderul PDL.
„Domnule premier ati introdus teleguvernarea. Mai mult, nu recunoasteti ca suneti de acord, prin pactul incheiat cu UDMR, cu tot ceea ce ati criticat in programul de guvernarea cu care a cazut Guvernul Ungureanu. De aceea, vom vota impotriva Guvernului si vom depune la CCR o sesizare”, a anuntat Vasile Blaga.
Parlamentarii PPDD au anunţat că vor vota împotriva noului Guvern pe motiv că nu pot gira un Cabinet în care UDMR este inutil.
„Inutilitatea UDMR nu este doar teoretică, ci şi practică. PPDD într-o formă distilată, cu 26 de voturi, eliberat de traseişti, şi-a oferit sprijinul pentru stabilitate fără pretenţia de ministere şi de vicepremier. De câţi vicepremieri e nevoie ca ţara să fie condusă prost? PPDD a decis să voteze împotriva acestui Guvern, multe din argumentele liberalilor se regăsesc. În această zonă a Europei, nu putem să girăm un Guvern în care UDMR este inutil”, a spus deputatul PPDD George Comşa.
Componenţa noului Guvern:
Prim-ministru: Victor Ponta
Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Liviu Dragnea
Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne: Gabriel Oprea
Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Daniel Constantin
Viceprim-ministru, Ministrul Culturii: Kelemen Hunor
Ministrul Finanţelor Publice: Ioana Petrescu
Ministrul Afacerilor Externe: Titus Corlăţean
Ministrul Apărării Naţionale: Mircea Duşa
Ministrul Justiţiei: Robert Cazanciuc
Ministrul Educaţiei Naţionale: Remus Pricopie
Ministrul Fondurilor Europene: Eugen Teodorovici
Ministrul Sănătăţii: Nicolae Bănicioiu
Ministrul Economiei: Constantin Niţă
Ministrul Transporturilor: Dan Şova
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice: Rovana Plumb
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice: Korodi Attila
Ministrul pentru Societatea Informaţională: Răzvan Cotovelea
Ministrul Tineretului şi Sportului: Gabriela Szabo
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Eugen Nicolicea
Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Bogdan Stanoevici
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: Doina Pană
Ministrul delegat pentru Buget: Liviu Voinea
Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism: Florin Jianu
Ministrul delegat pentru Energie: Răzvan Nicolescu
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică: Mihnea Costoiu
Ministrul delegat pentru Dialog Social: Aurelia Cristea