4.3 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSportUDMR. Kelemen Hunor: Depinde de noi dacă recunoaştem şansele momentului. Suntem limba...

UDMR. Kelemen Hunor: Depinde de noi dacă recunoaştem şansele momentului. Suntem limba cântarului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Adunarea Generală anuală a UDMR Târgu Mureş, că grupurile parlamentare ale Uniunii sunt „limba cântarului” şi că depinde de reprezentanţii săi dacă recunosc”şansele momentului”, informează Mediafax.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, în discursul rostit în faţa celor peste 100 de delegaţi la Adunarea Generală anuală a UDMR Târgu Mureş, că se înregistrează o situaţie nouă în România, în ultimele zile, după ce coaliţia guvernamentală formată de USL, de 70 la sută, „s-a descompus”.

Citeşte şi: Ce vrea UDMR de la Ponta şi USD

El le-a expus delegaţilor opţiunile posibile, avertizându-i că UDMR „trebuie să aleagă până luni”.

„Cu facţiunile Senat şi Cameră, suntem limba cântarului. Depinde de noi dacă recunoaştem şansele momentului. Avem trei opţiuni: în opoziţie, din Parlament să sprijinim Guvernul, cum am făcut în perioada 2000-2004, sau, dacă am recunoscut situaţia actuală, dacă formulăm condiţii bune, nu de dragul guvernării, putem spune da, în anumite condiţii să acceptăm guvernarea. Despre asta vom vorbi azi şi mâine cu preşedinţii judeţeni (ai UDMR – n.r.). Nu avem timp să aşteptăm, până luni la prânz trebuie să decidem dacă primim mandatul, pe cine, ce să alegem. Cred că suntem destul de înţelepţi, ca reprezentanţi ai 80 la sută din unguri. Nu trebuie să judecăm o problemă de ideologie, nu e vorba ca ungurii din Ardeal să fie de stânga sau de dreapta”, a spus Kelemen Hunor.

Citeşte şi: Uioreanu: Tăriceanu înfiinţează un UNPR cu papion. Quintus: Tăriceanu a făcut o ”gravă greşeală politică”. Stroe: Eu nu plec din PNL

Acesta a adăugat că, dacă sunt îndeplinite condiţiile UDMR, reprezentanţii Uniunii trebuie să spună „da, cu responsabilitate” intrării la guvernare. El a adăugat că decizia va trebui să aibă în vedere atât interesele comunităţii maghiare din România, cât şi pe cele ale ţării.

„Când alegem instrumentele, nu ne poate decide decât întrebarea «Ce e mai bine pentru ungurii din Ardeal?», dacă suntem sau nu în guvern. Trebuie să vedem, în ţară, pentru stabilitatea zonei ce e mai bine, dacă se întinde criza guvernamentală sau în scurt timp avem guvern stabil, în care putem să construim raţional. Am enumerat temele, dilemele, împreună trebuie să dăm răspuns, până luni trebuie să ne decidem”, a declarat Kelemen Hunor, arătând că el, personal, nu are deocamdată un răspuns.

Potrivit lui Kelemen Hunor, în anii de când UDMR a ieşit de la guvernare, odată cu Guvernul Ungureanu, reprezentanţii Uniunii din Parlament şi administraţiile locale au demonstrat că, dacă au în spate comunitatea, sunt apţi să-şi facă datoria, să le reprezinte interesele, având „această misiune”. El a adăugat însă că, faţă de perioada 2008-2012, instrumentele lor sunt mult mai slabe, ceea ce „în Mureş se vede zi de zi”.

Citeşte şi: Ponta a vorbit cu Kelemen despre susţinerea noului Cabinet

El a arătat că în Târgu Mureş, un oraş care este „bastion puternic”, au dispărut 6.000 de „voturi ungureşti”, ceea ce „nu e puţin”, pentru că în 2012 s-a pierdut un mandat de senator (Gyorgy Frunda a pierdut în favoarea lui Marius Paşcan de la PDL – n.r.), dar şi dominaţia în administraţia din Târgu Mureş, în condiţiile în care USL „era pe val”.

„Avem datoria să facem aceste analize şi să formulăm concluziile corespunzătoare, ca în 2014, 2015, 2016 să redobândim ce am pierdut. Trebuie să fim la Bruxelles, în administraţiile locale, în Parlament. Se schimbă vremurile, în perioada ce vine se produc schimbări, modificări în Tratatul de la Lisabona, probabil pentru minorităţi se vor deschide noi măsuri, noi instituţii. Am văzut că dacă avem reprezentanţi – trei am trimis, doi ne-au reprezentat – se poate discuta clar, concis în PE şi să ne găsim parteneri. În alegerile europarlamentare trebuie să ne bazăm pe noi înşine şi să convingem ungurii”, a spus Kelemen Hunor, care a subliniat că e nevoie de implicarea fiecărui primar, consilier local sau activist UDMR care vrea să facă ceva.

Referindu-se la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai, Kelemen Hunor a spus că „se pare” că PPMT a luat o „decizie raţională”, de a nu participa, iar în ce priveşte PCM s-au creat condiţiile pentru o listă comună, care va fi înregistrată probabil până la mijlocul lunii martie.

„Se poate crea o colaborare, nu numai pentru alegeri europarlamentare. Dacă demonstrăm asta ungurilor din România, din acest meci greu nu cred că vom ieşi perdanţi. Trebuie să vedem în 25 mai o comunitate puternică. Să se vadă că trebuie să ţină cont de noi şi în politica din România şi în Ungaria. Căutăm echilibru, soluţii, nu conflicte. Iar pentru reprezentarea intereselor comunităţii, să găsim instrumentele cele mai bune”, a mai spus preşedintele UDMR.

Cele mai citite

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...

Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

În Bucovina, se împodobesc brazi la porțile celor care poartă numele Ion Marți, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, peste 1,9 milioane de români, serbează onomastica,...
Ultima oră
Pe aceeași temă