3.5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportUDMR, gata să guverneze alături de „TUMOAREA CANCEROASĂ A POLITICII ROMÂNEŞTI”

UDMR, gata să guverneze alături de „TUMOAREA CANCEROASĂ A POLITICII ROMÂNEŞTI”

Dacă în urmă cu mai bine de un an, lideul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, susţinea că o alianţi cu UDMR este imposibilă, de două zile PSD, PUNR, PC şi UDMR discută aprins despre o posibilă aliere pentru guvernare, după ruperea USL.

La 13 decembrie 2012, Dan Voiculescu, întrebat dacă vede o posibilă coabitare la guvernare a PC alături de UDMR, spunea că acest lucru este ”greu de conceput”.

Citeşte şi: Voiculescu, despre o coabitare la guvernare cu UDMR: Greu de conceput, dar o hotărâre se va lua luni

„Spuneam colegilor mei că, din punctul nostru de vedere, este greu de conceput, dar o hotărâre se va lua luni (17 decembrie 2012 n.r.)”.

Pe dealtă parte, Kelemen Hunor, liderul UDMR, spunea despre Dan Voiculescu, în ianuarie 2013, că este „tumoarea canceroasă a politicii româneşti” 

În replică, fondatorul PC a arătat că declaraţia lui Hunor „poate fi considerată o formă de terorism etnic”, „o instigare la ură etnică, intoleranţă şi conflict”. Totodată, Voiculescu a afirmat că poate înţelege de ce un politician care se vedea iar la guvernare şi nu a mai ajuns „este astăzi frustrat, nemulţumit“.

Citeşte şi: Kelemen Hunor, ATAC DUR: România nu este stat naţiune. Dan Voiculescu, tumoarea canceroasă a politicii româneşti

Liderul maghiar a explicat pentru presa din Ungaria că Antonescu şi Dan Voiculescu au condiţionat intrarea UDMR la guvernare de recunoaşterea caracterului de stat naţional al României.

La întrebarea jurnalistului despre cum a vrut să afle cum explică această rigiditate a lui Voiculescu şi Antonescu, Kelemen a răspuns: „E foarte greu de explicat. Poate pentru că politicienii români nu cred cu certitudine nici azi că România e a lor, deşi au trecut 68 de ani de la al doilea Război Mondial. Pe de altă parte, construcţia naţiunii române a întârziat un secol faţă de vest-europeni. Alcătuirea naţiunii române n-a început la debutul secolului al XVIII-lea, ci, în cel mai bun caz, odată cu revoluţia din 1848-1849, adică începutul secolului al XX-lea.”

Discuţiile privind cooptarea UDMR al guvernare a început imediat după publicarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Premierul Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă că ar fi posibil un guvern din care să facă parte, în eşalonul doi, membri ai UDMR. Această posibilitate a fost considerată nefericită de către Crin Antonescu dar şi de o serie de baroni locali PSD printre care Radu Mazăre. Dan Voiculescu a declarat că o coabitare la guvernare cu UDMR este greu de conceput, iar liberalul Norica Nicolai a declarat-o inaceptabilă.

Aşadar, marţi (25 februarie 2014), confruntaţi cu perspectiva ruperii USL, liderii USD au oferit UDMR intrarea la guvernare, pentru a-şi consolida majoritatea.

Citeşte şi: Cum decurg negocierile USD-UDMR pentru guvernare

Negocierile pentru susţinerea în Parlament a noului Guvern USD de către UDMR au demarat, în ciuda dezminţilor oficiale. UDMR va primi un post de vicepremier şi două portofolii, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Citeşte şi: VIDEO. Sârbu: Aşteptăm decizia PNL şi vorbim cu UDMR

Delegaţia Permanentă a PNL este aşteptată să tranşeze, marţi seară, situaţia din USL, o decizie anticipată de liderii partidului fiind retragerea miniştrilor liberali din Guvern.

Citeşte şi: Delegaţia Permanentă PNL decide, marţi seară, dacă liberalii se retrag de la guvernare

Anunţul convocării Delegaţiei Permanente a fost făcut la sfârşitul săptămânii de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta, aflat de luni într-o vizită oficială vizită în Austria, este aşteptat să sosească în ţară marţi la prânz.

Citeşte şi: SURSE: UDMR ar putea intra la guvernare

Antonescu a susţinut că opţiunea premierului Victor Ponta este „clară”. Întrebat dacă le va cere miniştrilor liberali să se retragă din Guvern, în cazul în care nu va primi un răspuns din partea acestuia privind acceptarea propunerilor PNL, el a spus: „Da. Adică va avea loc o Delegaţie Permanentă, pentru că intrarea sau ieşirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici măcar preşedintele partidului, dar eu, ca preşedinte, cred că asta trebuie făcut, pentru că lipsa unui răspuns nu-i, de fapt, o lipsă de răspuns, ci un răspuns”.

Cele mai citite

AUR a protestat pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale în București

Membri și simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au protestat sâmbătă în fața Prefecturii Municipiului București, aceștia cerând, printre altele, reluarea turului al...

Preţurile apartamentelor din Bucureşti continuă să crească și cu 12.000 de euro într-o lună

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti au înregistrat o creştere semnificativă la finalul anului 2024. Luna decembrie a adus o majorare de...

2025, anul prudenței economice și al stagnării salariale. Nu vă așteptați la bani în plus, spun analiștii financiari

Economia anului 2025 va fi marcată de prudență, susțin analiștii financiari și experții din industrie. Atitudinea precaută se va reflecta nu doar în strategiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă