După recent-lansata Mişcare Populară, ieri un grup de lideri politici din PNL, Forţa Civică, dar şi din PDL a lansat o nouă platformă civică, numită România Liberală. Noua iniţiativă a fost primită cu ostilitate de Crin Antonescu, care i-a ameninţat pe liderii ei cu excluderea din partid după Paşti, cu indiferenţă de liderul PDL şi cu deschidere de liderii Alianţei D.A. Nici Mişcarea Populară nu exclude, de principiu, o viitoare colaborare.
Fragmentarea polilor politici de centru-dreapta pare să continue cu lansarea, ieri, a platformei Iniţiativa România Liberală de către grupul disident „de la sectorul 1” din PNL, la care s-au asociat însă şi reprezentanţi ai Forţei Civice şi chiar PDL. Astfel, printre iniţiatori se numără primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul lider al organizaţiei, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, iar Călin Popescu Tăriceanu a salutat noua platformă în termeni elogioşi. Tot printre iniţiatori se numără şi deputatul Forţei Civice, Dan Cristian Popescu, precum şi Iulian Crăciun, tânărul antreprenor în scaun cu rotile care a avut curajul să îl înfrunte pe Dan Voiculescu la alegerile parlamentare, dar şi actualul deputat PDL şi fost primar PNL al Devei, Mircia Muntean, dar şi figuri mai mult decât îndoielnice, precum Bogdan Duca. La lansare au fost invitaţi, alături de Tăriceanu şi liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, pedelistul Sever Voinescu, dar şi un jurnalist controversat precum Stelian Tănase, mai apropiat de Sorin Ovidiu Vîntu decât de „dreapta liberal-conservatoare”.
În manifestul IRL se susţine că “a venit vremea să fie lăsate deoparte ceea ce dezbină: politicianismul, oportunismul, ataşamentul politic faţă de un partid politic sau faţă de un lider politic, diferenţele de opinie pe o temă sau alta, obiectivele marginale ale fiecărei persoane sau ale fiecărui grup. Trebuie să depăşim momentul istoric în care politica se face exclusiv în funcţie de un om sau de un grup de interese, oricât de puternică ar fi personalitatea acestuia sau influenţa unui grup. Noi, membrii Iniţiativei «România Liberală», suntem uniţi de credinţa în libertate şi de convingerea că unica soluţie de a trăi într-o societate liberă şi prosperă este soluţia occidentală: statul de drept, cu instituţii stabile şi echilibrate, cu o Justiţie independentă, într-o Românie capitalistă. Constituirea urgentă a soluţiei politice de dreapta, autentică şi credibilă, este o necesitate a societăţii româneşti. De aceea considerăm că trebuie să acţionăm cu rapiditate şi eficienţă în acest sens, plecând de la ceea ce ne uneşte şi lăsând la o parte ceea ce ne dezbină“.
Protocol comun de colaborare?
O parte din acest manifest a fost considerată de preşedintele PNL, Crin Antonescu, ca reprezentând un atac la adresa PNL, drept pentru care acesta a ieşit, într-unul din accesele sale dictatoriale, şi a calificat IRL drept “politică de tomberon”, i-a acuzat pe iniţiatori de “promiscuitate” şi “bigamie” politică şi i-a ameninţat că-i exclude din partid, dar nu acum, ci după Paşti, căci se pare că nu e creştineşte să faci excluderi în această perioadă. Tăriceanu a replicat prompt, calificând declaraţia lui Crin Antonescu drept “deplorabilă”.
O dată cu IRL apare o a doua iniţiativă civică în spectrul de centru-dreapta a politicii româneşti după Mişcarea Populară, ceea ce pare să adâncească diviziunile şi fragmentarea în această zonă. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să se întâmple astfel. Cele două iniţiative s-au născut ca răspuns la rigiditatea şi tendinţele autoritare ale conducerii PNL şi PDL, dar nu este obligatoriu ca ele să urmeze calea aceloraşi animozităţi. Mihai Răzvan Ungureanu a declarat pentru „România liberă“ că “este binevenită colaborarea” atât cu IRL, cât şi cu Mişcarea Populară, în măsura în care principiile IRL, MP şi Alianţei D.A. (FC + PNŢ-CD) se suprapune. Ungureanu, care ar vedea colaborarea dintre Alianţa D.A. şi IRL concretizată într-un protocol de colaborare, nu a exclus nici formarea unui triunghi împreună cu Mişcarea Populară.
La rândul său, preşedintele Mişcării Populare, profesorul Marian Preda, nu exclus o viitoare colaborare cu IRL, dar a menţionat că IRL pare formată mai ales din politicieni, iar MP nu se grăbeşte să intre într-o colaborare cu oameni politici. “Să vedem mai întâi ce îşi propun să facă şi apoi, sigur, vom vedea”, a conchis Marian Preda.